Франкфурт може да стане миниатюрна версия на Лондон след излизането на Великобритания от Европейския съюз, предвещават от германския град. Данните от изследване, поръчано от общината, показват, че преместването на банките от Лондон във Франкфурт ще създаде общо около 51 000 работни места, пише CNBC.

Това е първото подробно изследване на ефектите от Brexit върху немската банкова столица.

Анализът предвижда, че идването на 10 000 банкери и други професионалисти в сферата на финансите в следващите четири години ще създаде допълнителни 41 000 работни места - от брокери на недвижими имоти до таксиметрови шофьори и строителни работници.

"Няма да стане като лондонското Сити, но може би ще стане Малкия Лондон", казва Оливър Швебел, директор на държавната агенция Frankfurt Economic Development.

След гласуването за излизане от ЕС, банките започнаха да се оглеждат за нов град, от който да работят и обслужват клиентите си от Блока. Франкфурт и Дъблин са фавортите до момента.

Morgan Stanley, Citigroup и JPMorgan са едни от многото, които вече заявиха, че ще се преместят в немския град.

Излседването трябва да убеди и местните жители в ползата от това. Те се страхуват, че преместването на банките ще повиши цената на имотите, което в крайна сметка ще изгони местните от града.