Словенският защитник Жан Карничник бе първото попълнение на Лудогорец, привлечено по личното настояване на новия треньор на "орлите" Анте Шимунджа. Той дойде в Разград като най-добрия футболист в словенското първенство, национал на бившата членка на Югославия и направил асистенция при големия успех с 2:1 над Тотнъм в турнира Лига на конференциите. Ето какво сподели Карничник в интервю за "Мач Телеграф".

Край на трансферната сага с Пиерос Сотириу

Край на трансферната сага с Пиерос Сотириу

Нападателят отказа предложението на японци

Какви са първите ти впечатления от живота в България?

- Всичко е окей. Разград е малък. Но малък е и градът, от който беше и предишният ми отбор - Мурска Субота, така че съм свикнал. Хората са приветливи, добронамерени, чувствам се добре.

Как ти се струва Лудогорец?

- Има конкуренция в състава, всеки играч е много силен. Добре ме приеха останалите момчета в отбора. Ако нещо ми трябва, питам другите. Живея в една сграда с Шакил Пинас. Той също ми помогна много с адаптацията. Другият, с който съм най-близък, е новият вратар Симон Слуга. Ако всичко продължава да е наред с мен, се надявам да успея в Лудогорец. Треньорът познава добре качествата ми, знае какво мога, в какво съм най-добър и в какво не толкова. Ако се наложи, ще чакам шанса си и като ми се даде, ще го използвам.

Имаше ли други оферти към теб освен тази от Лудогорец и ако да - защо предпочете да дойдеш в Разград?

- Да, имах оферти от няколко клуба. Едната беше от руски клуб от Премиерлигата. Реших да приема тази на Лудогорец, първо защото се познавам добре с треньора, но още по-важната причина е, че искам да стана шампион и да играя в груповите фази на евротурнирите - или в Шампионската лига, или в Лига Европа.

Каква роля изигра за трансфера ти Анте Шимунджа и какъв треньор е той?

- Както казах вече, със сигурност изигра, но той не беше единствената причина да дойда в Разград. Повече от 4 години работя с него и може би е човекът, който ме познава най-добре. Що се отнася до това какъв треньор е - спазва известна дистанция, каквато винаги трябва да има между играч и треньор. Просто трябва да правиш това, което ти казва и проблеми няма. Познава много добре европейския футбол, играхме с Мура в Лигата на конференциите, станахме шампиони на Словения, успехите му говорят ясно.

Шимунджа не планира промени за Черно море

Шимунджа не планира промени за Черно море

Леки проблеми имаха Шакил Пинас и Мануел Шоу

Как ти се видя Лудогорец в мача с Арда, в който ти дебютира?

- Честно казано, не съм очаквал, че ще вкараме 4 гола за едно полувреме и ще решим толкова бързо мача. След това трябваше само да го доиграем и да внимаваме да не се контузи някой. Със сигурност изиграхме много силно първо полувреме.

Знаеш ли, че преди години в Лудогорец игра твоя сънародник Роман Безяк, който беше един от асовете на отбора по онова време. И вярваш ли, че и ти можеш да станеш водеща фигура в отбора?

- Знам за него, да. Надявам се да бъда и аз голяма фигура. Само се надявам да свикна бързо с футбола и живота тук. Ако това стане мисля, че мога да бъда на нивото, което се изисква за Лудогорец.

Каква е твоята лична цел с Лудогорец?

- Искам да бъда отново шампион, както станах такъв на Словения с Мура, а преди това и с Марибор, макар че там играх само в един мач. Искам и отново да играя в Европа и Шампионската лига и да продължа да бъда част от националния отбор на Словения.

Беше избран за най-добър играч в Словения. Какво значи тази награда за теб?

- Така е, спечели тази награда. Приемам я като оценка и признание за моите качества. Знам, че ги имам и се надявам, че ще мога да покажа най-доброто от себе си и в Лудогорец и да печеля трофеи с отбора.

Лудогорец бързо картотекира новия си стрелец

Лудогорец бързо картотекира новия си стрелец

Ще е на линия за Черно море

Национал си на Словения. Какво е да играеш с Ян Облак, Йосип Иличич?

- И това е признание за мен, че работа и се представям добре. Иличич и Облак, а и други мои съотборници, играят на много високо ниво в Европа и се радвам, че съм в един отбор с тях. Надявам се с добри игри в Лудогорец още дълго време да играя за Словения.