Валдас Дамбраускас се превърна в 11-ия уволнен треньор от Лудогорец в последните 10 години. Специалистът си тръгна непосредствено преди дербито с Левски, а въпросите около освобождаването му останаха отворени.

Като основна причина за решението на ръководството се представя неубедителните резултати в последно време. Твърди се, че капката, която е преляла чашата за силните хора в разградския клуб е загубата от Цървена звезда с 0:1 у дома.

Какво точно се случи?

Дамбраускас бе назначен в Лудогорец на 3 януари 2021 година. Точно девет месеца по-късно, любителят на шаха си тръгна, спечелил шампионска титла, Суперкупа и влизане в групите на Лига Европа.

Снимка 512018

Източник: Twitter

Цел №1 пред него и "орлите" обаче така и не остана постигната - влиза в групите на Шампионска лига. Именно при пристигането си в България, литовецът обяви, че това е основната цел пред него, собствениците, отбора и феновете.

"Искам да играя в Шампионската лига с този отбор. Искам да го правя всеки сезон. Целите ни съвпадат, което е чудесно. Лудогорец е най-добрият отбор в България. Свикнал съм да виждам отборите си на първото място или близо до него. Всяка друга цел е неприемлива за мен. Целите на Лудогорец не ме плашат. Мисля, че е привилегия да постигам високи цели под такъв голям натиск. Ако имате натиск и вървите напред, това е привилегия", каза тогава треньорът.

Дамбраускас с любопитно интервю за преговорите с Лудогорец, тайните им агенти, натиска и недоволството от феновете

Дамбраускас с любопитно интервю за преговорите с Лудогорец, тайните им агенти, натиска и недоволството от феновете

"Мисля, че е привилегия да постигам високи цели под голям натиск"

Загубата от Малмьо в плейофите на най-престижния турнир се оказа сякаш решаваща за съдбата на Дамбраускас. Оттам нататък изглежда просто се чакаше грешка, която да последва уволнение. Като добавим и развоя на събитията с голямата звезда на отбора Клаудиу Кешеру и конфликта с Елвис Ману, негативите към литовеца все повече надделяха.

В Литва: Решението на Дамбраускас да се премести в България беше безразсъдно

В Литва: Решението на Дамбраускас да се премести в България беше безразсъдно

Коментираха случилото се

Валдас Дамбраускас е определян от външни анализатори като изключително интелигентен треньор и тактик. В България обаче той сякаш остана неразбран. Литовецът така и не успя да разгърне потенциала, който се твърди, че има. Не получи и кой знае колко време за това.

В родната му Литва вече обявиха, че решението му да дойде в Лудогорец е било грешка. Дали това е така, само той може да прецени. Валдас Дамбраускас записа загуба в една от най-важните си партии шах. Литовецът бе матиран от шефовете на разградчани...