Лудогорец повече от десетилетие доминира по българските терени и за повечето върхови постижения през този период може да се сравнява само със себе си. След поредната титла най-често срещаният въпрос към хората от клуба беше с какво тя се различава от предишните.

Една от най-съществените разлики е броят на чужденците, които взеха участие в мачовете, отбелязва "Мач Телеграф". Лудогорец много отдавна залага на политика с привличане на качествени чужденци, като много от тях бяха в основата на най-големите успехи. Логично техният брой винаги е бил голям, но през този сезон бе рекорден. Статистиката показва, че за спечелването на 11-ата титла, за "орлите" играха 26 легионери от общо 32 играчи. Това означава, че 81,25% от състава бяха чужденци. Това е с повече от 10% от досегашния рекорд, който бе поставен през 2018/19. Тогава чужденците са 21 от 30 играчи или точно 70% от целия отбор.

Лудогорец вади пачките за Ивайло Чочев

Лудогорец вади пачките за Ивайло Чочев

Раазградчани с пореден опит да привлекат национала

Единственият шампионат, в който относителният дял на легионерите не надхвърли 50-те процента беше 2015/16. Тогава те бяха 16 от 33 играчи или 48,46%. Все пак трябва да се уточни, че много от българите играха в последните срещи от първенството, когато титлата вече бе спечелена и математически. Това направи възможно участието на играчи като Ивайло Климентов, Олег Димитров, Преслав Петров, Денислав Александров, Светослав Ковачев, Христо Попадийн, Янаки Смирнов и Цветелин Чунчуков. Реално обаче никой от тях не бе важна фигура в състава и тежестта на сезона изнесоха чужденците.

През настоящия сезон от 18 играчи, които вкараха гол, трима са българи. Кирил Десподов се разписа 6 пъти, Доминик Янков - 4, а Спас Делев се отчете с две попадения.

Българин обаче за втори пореден сезон е номер 1 по асистенции в Разград. Става дума, разбира се, за Кирил Десподов. През настоящия сезон той даде 13 голови паса, а през миналия - 14. Той е третия българин, който става номер 1 по този показател, откакто "орлите" станаха част от елита. През 2011/12 най-добрият подавач бе Емил Гъргоров с 10 голови паса, а година по-късно такъв беше Иван Стоянов пак с толкова.

Рекордни премии за Лудогорец

Рекордни премии за Лудогорец

Смята се, че за всеки пункт отгоре "орлите" прибират около 100 000 лева, което прави главозамайващата цифра от над 2 000 000 лева