Испанският кондиционен треньор на Лудогорец Иван Диас даде обширно интервю за "Меридиан мач". Той е един от най-добрите специалисти в света в областта си. За това говори достатъчно фактът, че последните 12 години той е работил в Атлетико (Мадрид) и има пръст във всеки един от успехите на "дюшекчиите".

Добре дошли в България, господин Диас! Лесно ли приехте предизвикателството Лудогорец?
- Благодаря ви. Много ме впечатли проектът на Лудогорец. Видях, че това е много силен отбор с прекрасна организация. Всички в клуба са сплотени и имат общи цели. Бих казал, че Лудогорец е голям международен проект. Освен това клубът е много отворен към новите технологии и към развитието, което веднага ме привлече.

Какво ви накара да дойдете в България?
- За мен това е ново приключение. Исках да работя извън Испания и това беше най-доброто предложение. Клубът е изключително амбициозен, което много добре ми пасва. От Лудогорец осъществиха много контакти с мен преди да дойда, което ме накара да се чувствам специален. Благодаря за доверието, ще се опитам да го оправдая.

Испанска медия: Лудогорец е като цар Мидас за българския футбол

Испанска медия: Лудогорец е като цар Мидас за българския футбол

"Суперзвездата на тима е Марселиньо"

Това, че ще работите с Пауло Аутуори беше ли допълнителен стимул за вас?
- Не, съвсем не. Когато преговарях с клуба нямах идея, че ще работя с бразилския специалист. Смятах, че ще работя със стария треньор Димитър Димитров. Ние между другото бяхме 3 дни заедно и останах с добри впечатления.

Познавате ли Пауло Аутуори като име и какво мислите за него?
- Разбира се, че го познавам. Той е много сериозно име в нашата професия. Още когато пристигна в клуба, потърсих за мнение Диего Коща и Фелипе Луис, които са работили с него. Те ми казаха откровено много добри неща за бразилеца.

Доскоро сте работили с Диего Симеоне, който е сред най-добрите треньори в света в момента. Как бихте го описали?
- Изключително е взискателен. На първо място към себе си, но и към всички останали. Диего Симеоне работи по 24 часа в денонощието. Той наистина е изключителен професионалист и много приятен като човек. За мен бе чест, че бях част от големия му екип.

Лудогорец картотекира играчите за Шампионска лига

Лудогорец картотекира играчите за Шампионска лига

Вижте групата на "орлите"

Вече работите в Лудогорец повече от месец. Какви са впечатленията ви от отбора?
- За мен Лудогорец е страхотен проект и кауза. Стиснахме си ръцете и в момента съм изцяло отдаден на клуба и неговия просперитет. Всичко е професионално тук. Мога да кажа, че месец по-късно вече съм абсолютно убеден, че отборът е много силен и ще постига тепърва нови сериозни успехи.

Още при представянето си обявихте, че голямата ваша цел е влизане в групите на Шампионската лига.
- Да, точно така е. Това е целта на клуба, а и моя лична и това бе и една от причините да избера да работя тук. Лудогорец е амбициозен, аз също. Смятам, че имаме всичко необходимо, за да постигнем тази цел.

Доскоро сте работили с едни от най-добрите нападатели в света в Атлетико Мадрид - Антоан Гризман, Диего Коща, Фернандо Торес, Радамел Фалкао. Звездите не са ли твърде капризни?
- Не, именно затова са на това ниво. Това наистина са едни от най-добрите футболисти в света. Но тук идва ролята на Чоло (б. а. - Диего Симеоне). Той работи много с тези играчи, за да ги убеди, че най-добрият начин да развиват себе си е като работят за отбора, за колектива. Това е много важно. Атлетико неслучайно стига толкова далеч. Но зад видимата част се крие огромна работа и отговорност от страшно много хора.

Марселиньо: Вече мислим за Шампионска лига, трябва да играем внимателно в Европа

Марселиньо: Вече мислим за Шампионска лига, трябва да играем внимателно в Европа

"С Аутуори Лудогорец 100 % ще бъде по-силен

От футболистите, с които сте работили, Диего Коща изглежда с най-внушителна физика. Това вродено ли е при него или работи извънредно, за да изглежда по този начин?
- Не само Диего Коста, но и всички футболисти, които са в елита на световния футбол, работят през цялото време, за да са на ниво. Мога да ви уверя, че всеки от футболистите на Атлетико (Мадрид) има в дома си професионално оборудван фитнес. Това са хора, които тренират съвестно, дори и в свободните си дни. Ако искаш да си сред най-добрите, си длъжен да се грижиш за всички детайли.

Като кондиционен треньор следите ли най-съвременните тенденции в професията ви?
- Имаме късмет, че живеем в ера на информациите. Сега е много лесно да получиш всичко, което пожелаеш. Мисля, че всеки може да разбере това, което го вълнува, и да напредне в професията си. Има твърде много методи за работа, трябва просто да подбереш тези, които са подходящи за твоя отбор, и да ги комбинираш по най-добрия начин. Не е по-сложно от това.

Наясно ли сте с това, че в българското първенство има дълга зимна пауза, каквото няма на Запад? Това предполага и два дълги периода на подготовка за футболистите.
- Да, информирах се вече. Това е едно от първите неща, които взех под внимание, когато подписвах договор с Лудогорец. Ние вече имаме специална програма, по която се готвим. Сега трябва да стъпим на първото стъпало, образно казано. През зимата сме длъжни да продължим от второто стъпало, а не пак да се връщаме на първото стъпало. За целта всеки от футболистите е получил специална индивидуално програма за подготовка, която е съобразена с неговия физически профил.

Ако приемем, че най-големите съперници на Лудогорец за титлата са ЦСКА и Левски, то е интересно, че вашите конкуренти също имат кондиционни треньори от чужбина. "Червените" залагат на германец, а "сините" - на италианец. Това сблъсък на три школи ли ще бъде?
- Това е интересно, наистина. Но вече актуалните тенденции са еднакви и не зависят толкова от мястото, на което работиш. Светът е глобален и методологията на работа е сходна дори на различните континенти. Това не е странно, а съвсем нормално. Всеки един от нас трябва да избере най-добрата формула, по която трябва да подготви отбора. Естествено, трябва да се съобразяваме и с местните навици, но си вървим по начертания план.

Като кондиционен треньор имате ли и решаваща дума за храненето на футболистите?
- В някои аспекти имат правото и дори задължението да се намесвам. Например, наскоро въведохме в отбора нова практика. Тя е футболистите да правят късна вечеря - около 23 часа - когато са на лагер преди мачове.

Вече сте печелили титлата в Испания, както и Купата на Лига Европа. За краткия период в Лудогорец пък вече вдигнахте Суперкупата на България. Каква е следващата ви цел?
- Най-близката цел пред отбора със сигурност е влизане в групите на Шампионската лига. От друга страна, ще търсим много дълга серия от поредни победи. Само така можем да се надяваме на успехи. Това обаче предполага паралелна работа по двете цели. Не можем да действаме на парче или за определен период.

 

Георги Дерменджиев: ЦСКА и Левски работят усилено, Аутуори е правилна стъпка за Лудогорец

Дерменджиев: ЦСКА и Левски работят усилено, Аутуори е правилна стъпка за Лудогорец

"На Лудогорец ще му бъде трудно да влезе в групите на Шампионската лига"