Има нещо гнило в Разград и това не е някакво голямо и сензационно откритие.

Напомнянето дойде от Дания, където, уви, във футбола няма нищо гнило. Чисто спортен проект, какъвто е Мидтиланд, направи показно на един частен проект.

Датчаните с един българин в състава си биха българите, също с един българин в състава си. В тяхната единайсеторка обаче имаше четирима датчани и двама шведи. Датски треньор там, срещу чешки треньор тук. Прилични заплати за Мидтиланд, големи заплати за Лудогорец.

Лъскавият и високо летящ Лудогорец от няколко години е чуждо тяло в българската футболна действителност. Изобщо не смятаме да сме в ролята на ковчежници или поне съветници на собствениците, нека си харчат парите както намерят за добре. Обаче можем да имаме претенции за това, че на практика те сложиха прът в колелото на другите клубове, които, каквото и да правят, на могат изобщо да се доближат финансово, а от там и организационно до Лудогорец.

Лудогорец загуби с 0:1 от Мидтиланд и приключи участието си в Шампионската лига

Безидеен Лудогорец се прости с Шампионската лига

"Орлите" загубиха с 0:1 от Мидтиланд

Наливайки още и още в Разград, се получи така, че в останалата част на България феновете постепенно губят тръпка всеки към своята си футболна любов. Високопарна идея на инвеститорите бе Лудогорец да стане национална кауза. Младо и старо от всяка точка на страната трябваше по един или друг начин да изпита влечение към футболния хегемон.

Тези, които бледо се вълнуват от Ботев Пд и Локо Пд, от Черно море, от Берое и т.н., трябваше да станат фенове на Лудогорец и така да имаме футболно свръхчудовище. Обаче тази пирамида се срина. И вече подкрепата към тима от Разград е малко над нулата. Бай Кольо от някъде си се вълнуваше от Марселиньо, от Моци, от Дяков, от героичните спасявания на Владо Стоянов, а сега същият бай Кольо едва ли подозира за съществуването на Баджи, на Каули и Текпетей. Някакви чужденци се моткат там и това е.

Сисиньо: България заслужаваше финал срещу Бразилия през 1994-а

Сисиньо: България заслужаваше финал срещу Бразилия през 1994-а

"Да нося екипа на страната е невероятно"

В задачата обаче се пита - какъв е смисълът на такова високо инвестиционно ниво, след като идва шампионът на Дания и ти показва откъде изгрява слънцето и кои са първите букви на азбуката. Когато още преди години започнахме да показваме някои гнили местенца на разградския проект, бяхме хейтъри, разбирани и какви ли още не. Ама чакайте, нашите герои не са изчерпани, не ги отписвайте, има още какво да дадат, не са си изпели песента, не са казали последната си дума и какви ли още не сънища сънуваха в Разград. Окей, сърбайте си попарата, но като че ли вече омръзвате и на самите себе си.

Гнилото в Разград не е от това лято, нито от миналото. Да подмениш основните и по-захабени футболисти в един добър отбор не е лесна работа. Това граничи с изкуство, могат го много малко хора по света, но те се развиват в различна среда и не гледат така високомерно и надменно към всеки, който се опита да се доближи до първото място. Тук всякакви правила се пренаписват само и само на хората в Разград да е интересно. За съдийските изстъпления в североизточна посока вече книга ще напише някой, само и само първото място, гарантиращо много пари, да остане боядисано в зелено.

И в крайна сметка сега ще следим как падналият Лудогорец ще се изправи, как ще се отърси от прахта, как ще събере нови сили, как отново ще стане първи в България, как пак ще направи засилка и трябва да залагаме дали от първи, втори или трети опит ще преодолее най-ниската височина в Европа и после пак ще се срине. А през това време другите ще си играйкат.

Елвис Ману пред дебют за Лудогорец

Чужденец пред дебют за Лудогорец

Почти сигурно на върха на атаката Върба ще заложи на испанския таран Марин