ЦСКА води титанична битка с Лудогорец за титлата, а в миналия кръг едно "червено" сърце - Христо Янев, удари сериозно рамо на "армейските" амбиции, спирайки разградчани с Пирин. Сега на "орлите" предстои двубой с Черно море, където треньор е една знакова фигура от "синята" митология в лицето на Илиан Илиев. Дали обаче специалистите с "армейско" ДНК в Първа лига, или тези с левскарско играят по-успешно срещу Лудогорец? Ако разделим условно треньорите на четири категории - на такива, свързани с Левски, с ЦСКА, на чужденци и на български специалисти, които не са обвързани с нито един от двата гранда, то какво ще ни покаже историческата справка?

37 пъти треньори от широкия "червен" кръг са правили равен или имат победи над Лудогорец, откакто хегемонът е в елита от сезон 2011/12. Само с един успех по-малко са треньорите от "синята" сфера, 24 пъти разградчани са спрени от неутрални треньори и още 22 пъти от чужденци.

Ако вземем предвид обаче само последните три сезона, то тенденцията рязко се променя и успеваемостта на "червените" треньори превъзхожда значително тази на "сините". Освен с Янев, Лудогорец бе спрян на два пъти от Любо Пенев и ФК ЦСКА 1948 и по веднъж от Тунчев и Арда, също така от Любо Пенев на два пъти с ЦСКА и по веднъж от Стойчо Младенов и Стамен Белчев. За същия този период го правят само трима "сини" треньори - като два пъти от тях това е Мъри Стоилов с Левски и веднъж Тони Здравков с Ботев Враца.

В първите пет сезона на Лудогорец от 2011 до 2016 година ситуацията е съвсем различна и успеваемостта на треньорите от "синята" сфера е много по-голяма. В цели 23 случая те спират "орлите". Правят го на два пъти Димитър Димитров с Черноморец, Емил Велев с Левски, Тони Здравков с Ботев Враца, на пет пъти Петър Хубчев с Берое, Ники Митов с Левски, на три пъти Гонзо с Черно море, на четири пъти Мъри Стоилов с Ботев Пловдив, пак Тони Здравков, но с Левски, Александър Станков с Черно море, Гонзо с Левски, на два пъти Стойчо Стоев с Левски, Илиан Илиев с Локо Пд и Ники Костов с Ботев Пд.

За тези пет сезона "червените" треньори слагат 10 пъти прът в колелата на машината от Разград.

Предвид тенденцията от последните години ЦСКА трябва да се уповава на "червените" треньори, за да спрат Лудогорец. В момента цели шестима специалисти са с "червено" ДНК - Томаш в Локо Пловдив, Тунчев в Арда, Манчев в Хебър, Светльо Петров в Септември, Тодор Янчев в ЦСКА 1948 и Христо Янев в Пирин. Тук в някаква степен може да добавим и седми човек - бившият треньор на "армейците" Даниел Моралес, който води Ботев Враца. "Сините" кадри пък са трима. След днешния мач срещу Илиан Илиев и Черно море, на разградчани им предстоят три поредни двубоя срещу отбори от "червения" кръг - срещу Хебър, Арда и Ботев Враца.

Дали обаче в крайна сметка ЦСКА няма да разчита на треньора, който най-често е спирал разградчани - Златомир Загорчич. Заги не е губил 7 пъти от Лудогорец за първенство, като с Литекс има победа и реми, а със Славия има два успеха и три равенства. Ако Илиан Илиев не загуби днес, то той ще изравни постижението на Заги. Той спира хегемона на два пъти с Локо Пловдив, веднъж го бие с Beрея, а с Черно море има две победи и едно равенство. Това означава, че Илиан го е правил с три различни отбора, като го стори и Христо Янев, който преди шока с Пирин успя да спре разградчани с ЦСКА и Нефтохимик.

Ако трябва да очертаем още един интересен факт, то като треньор на Дунав Веселин Великов на три пъти спря Лудогорец през сезон 2016/17 - две ремита и една победа, а Мъри Стоилов го направи четири пъти с Ботев в рамките на един сезон.