Швеция е една от държавите, в които българските клубове все още не са успели да постигнат победа в европейските клубни турнири, пише в любопитен свой материал "Мач Телеграф".

При това мачовете дотук в тази скандинавска държава въобще не са малко - цели 9. Припомняме, че през този сезон в Европа нашите представите ли вече гостуваха в такива страни, в които нямаме успех и не успяха да сложат края на лошата традиция. Става дума за Латвия и Чехия, където гостуваха ЦСКА и Локомотив Пд. Нито "червените" успяха да победят Лиепая, нито пък "черно-белите" избегнаха загубата от Словачко.

Лудогорец е спрял Клаудиу Кешеру за ФКСБ

Лудогорец е спрял Клаудиу Кешеру за ФКСБ

Това разкри Джиджи Бекали

Радващото и в двата сблъсъка е, че българските тимове все пак се класираха за следващите кръгове. И в Латвия, и в Чехия обаче негативните традиции се бяха оформили след доста по-малко мачове, докато в Швеция както казахме са цели 9. Все пак при последните две визити (а те бяха единствените през 21-ви век) поне не се стигна до загуби за българския тим. И в двата случая това бе Левски. "Сините" успяха да не паднат от Калмар (1:1) и АИК (0:0), като след победи в реваншите успяха да ги елиминират.

Лудогорец постави умопомрачителна цена на Десподов

Лудогорец постави умопомрачителна цена на Десподов

Ето каква е тя

До тези две ремита имаше 7 поредни загуби, като започнаха преди повече от 60 години. Интересното е, че в първия сблъсък между българи и шведи в Европа участва тим с името Малмьо. Това обаче не е Малмьо ФФ, с когото сега ще играе Лудогорец, а ИФК Малмьо. През 1960 година този тим играе и отстранява ЦСКА за КЕШ след успех с 1:0 в Швеция и 1:1 в София. ИФК Малмьо е допуснат в турнира на шампионите без да е шампион на страната си. Причината е, че в Скандинавската държава и тогава, както и сега, форматът е пролет-есен и когато започват евромачовете шампионатът не е завършил. ИФК Малмьо е допуснат като временен водач в първенството си. Интересното е, че в крайна сметка този тим нито тогава, нито когато и да е след това е успявал да стане шампион на Швеция.

Малмьо ФФ, който сега играе с Лудогорец пък се е срещал досега с един български тим - Локомотив Сф. Това става в турнира за КЕШ, когато "железничарите" правят своя евродебют - през 1964 година. В първия двубой в София "червено-черните" стигат до рекордната в историята си победа в турнирите - 8:3. С пет гола и две асистенции в този двубой се отчита легендарният Никола Котков. Реваншът на шведска земя е загубен с 0:2. Крайният успех е за българския тим, но лошата серия на Скандинавския полуостров е в ход. Левски също губи там веднъж при своя евродебют - през 1965-а от Юргорден с 1:2, но си свършва работата в реванша на "Герена" - 6:0.

Кахлина: Осиек наистина ме разочарова, ние победихме ЦСКА с лекота

Кахлина: Осиек наистина ме разочарова, ние победихме ЦСКА с лекота

Вратарят на Лудогорец не е доволен от сънародниците си

Ботев Пд, Пирин, а още веднъж и Локомотив (Сф) също допълват нашите загуби в Швеция през 20-и век, които водят и до отпадания. Тези три клуба бяха елиминирани съответно от Гьотеборг и Хамарби през 1985-а и Халмстад през 1995-а. Особено болезенено бе отпадането на Локомотив Сф. След победа с 3:1 на "Васил Левски", "червено-черните" бяха ритуално обезкостени на реванша от украинския съдия Василий Мелничук и загубиха с 0:2. По време и след края на този двубой той изгони четирима играчи на Локомотив Сф. Литекс също загуби от Халмстад, но с 1:2 през 1998-а и след успех с 2:0 в първия мач в Бургас продължи напред.

Интересното е, че цели 4 български клуба направиха своя евродебют срещу шведски тимове - Локомотив Сф, Левски, Пирин и Литекс.

Остава да видим ще има ли сили Лудогорец за първа българска клубна победа в Швеция.

Съдията от финала на ШЛ ще свири на Лудогорец в Швеция

Съдията от финала на ШЛ ще свири на Лудогорец в Швеция

Антонио Матеу Лаос е главен рефер на срещата с Малмьо