Локомотив (София) продължава с кошмарното си представяне като гост от началото на сезона. Момчетата на Иван Колев останаха последният отбор в Първа лига, който все още не е спечелил мач на чужд терен, отбелязва "Мач Телеграф".

Съвсем доскоро същото се отнасяше за един от конкурентите му в долната част на таблицата - Царско село, но и този тим вече успя веднъж да вземе три точки далеч от дома си. Това стана преди два кръга, когато спечели срещу Пирин в Благоевград с 2:0. Днешната визита на Ботев във Враца е предпоследният шанс на "червено-черните" да се доберат до успех на чужд терен. Заключителният ще бъде в последния кръг от сезона срещу Царско село.

Иван Колев: Държим съдбата в свои ръце

Иван Колев: Държим съдбата в свои ръце

"Победа във Враца ще ни гарантира оцеляването, но трябва да си го заслужим с игра"

Ако и тези два шанса обаче бъдат проиграни, Локомотив Сф ще запише най-лошото си представяне в елита като гост в историята си. Статистиката показва, че до момента те имат два сезона без успех на чужд терен. В тях обаче срещите на чужд терен са били доста по-малко от тези, които са през настоящия. През 1956-а от 11 мача успехът така и не идва, но пък и загубите не са много - едва 3, а най-много са равенствата - 8. Две години по-късно - през "червено-черните" пак остават без победа навън, но този път мачовете са още по-малко - само 6. Половината от тях завършват наравно, а другите 3 са загубени. Това обаче е най-късият сезон в историята с общо едва 11 мача за всички отбори. Това се налага заради смяната на формата и преминаването от система с първи пролетен сезон, към такава, при която се започва през есента и се финишира през май или юни.

През последните 20 години Локомотив Сф имаше още няколко сезона, в които се представяше доста зле на чужд терен, но все пак успяваше да победи поне веднъж. През този бе най-близо до успеха като гост през есента срещу ФК ЦСКА 1948 на стадион "Васил Левски". Тогава обаче в третата минута на добавеното време, "червените" получиха дузпа, която Галин Иванов вкара и оформи крайното 1:1.