АЛЕКСАНДЪР ЗДРАВКОВ ТАСЕВ
Роден е на 22.10.1961 г.
Родно място: Кюстендил

* Завършил е математика в УНСС

* Женен с две деца, живее в София 

* Той е президент на Локо (Пд) от 1 април 2006 г. След мача в Стара Загора с Берое (1:1) бизнесменът прати на "смърфовете" първите пари, които в клуба бяха виждани след убийството на предшественика му Георги Илиев.

* Според неофициална информация Тасев е сред най-големите изкупвачи и износители на череши в страната.

* Александър Тасев участва като собственик или в управата на следните фирми:

“МЕТАН” 51.0%, “АЛЕКСАНДЪР ТАСЕВ” 100.0%, “ЕФИР – МЕТАН” 50.0%, “ПРОМИШЛЕНО ГАЗОСНАБДЯВАНЕ – БТ” 51.0%, “ЕКО ТРАНС” 50.0%, “МЕТАН ПЪТ СТРОЙ” 51.0%, “АЛЕКС – Ю” 50.0%, “ЕКОТУР-СЛИВЕН” 33.0%, “МАКС 2000 Б И Д” 52.0%, “ВИНИТ” 34.0%, “ГАЗ – МЕТАН” 52.0%, “АМИКА” 50.0%, “ЕКОМЕТАН ВРАЦА” 40.0% (съсобственик с Любомир Ганев и Малин Езекиев), “Т Т” 50.0%, “БОЛКАН ЧЕРИ КООП” 52.0%, “МЕТАН” 25.0%, “ИНФРА ПЪТ СТРОЙ” 34.0%, “ФУРНИР – СТРОЙ” 52.0%, “ФУРНИР-СТРОЙ ИНВЕСТ” 52.0%, “ЛОКОМОТИВ” 52.0%, “МЕБЕЛ – РЕКОРД” 50.0%, “ПРОМИШЛЕНО ГАЗОСНАБДЯВАНЕ” 21.0%, “МЕТАН ЕКО”.

Участва в управлението на: “АЛЕКСАНДЪР ТАСЕВ”, “АЛЕКС – Ю”, “Т Т”, “БОЛКАН ЧЕРИ КООП”, СДРУЖЕНИЕ “БЪЛГАРИЯ ГЛАСУВА", “ГАЗ – МЕТАН”, “МЕТАН”, “ЕКО ТРАНС”, ФОНДАЦИЯ “СПАСЕНИЕ”, “ЕКОМЕТАН ВРАЦА”, “ФУРНИР-СТРОЙ ИНВЕСТ”, “ЛОКОМОТИВ”, “ИНФРА ПЪТ СТРОЙ”, “МАКС 2000 Б И Д”, “ФУРНИР”, “МЕТАН ПЪТ СТРОЙ”, “ПРОМИШЛЕНО ГАЗОСНАБДЯВАНЕ – БТ”, “ПРОМИШЛЕНО ГАЗОСНАБДЯВАНЕ”, “ИНФРА - РУЕН – МТВ”, “ГЕРМАНЕЯ ГАЗ”, “ФУРНИР – СТРОЙ”, “МЕБЕЛ – РЕКОРД”, “МЕТАН”, “ЕФИР – МЕТАН” (съуправляващ с Любомир Ганев).

В Кюстендил бе известен като "Остап"

Александър Тасев е известен в родният си град Кюстендил с прякора Остап. Той е най-големият изкупвач и износител на череши в България. Тасев е и един от най-богатите хора в Югозападна част на страната ни. Той има и бизнес с петролни продукти, негова е и първата метан-станция у нас. Той е собственик още на обувен завод, винпром, фабрика за ролетни щори, верига магазини, дискотека и много др.

Участва в
парламентарните
избори през 1997 г.


На парламентарните избори през 1997 г. Александър Тасев е водач на листата на Българския бизнес блок в родния си град Кюстендил. Въпреки събраните 6,58 процента от гласовете Тасев не успява да влезе в парламента. Мандатите от неговия регион са разпределени между ОДС (4) и Демократична левица - БСП и Политически клуб "Екогласност" (1).

Бе замесен в скандал
с Жорж Ганчев


Преди време името на бизнесмена бе замесено в скандал с председателя на БББ Жорж Ганчев. Той е един от заявителите на жалба срещу Ганчев, заедно с Цветелин Кънчев по обвинение за рекет. На заседанието на Народното събрание от 11.09.1998 г. независимият депутат Христо Петров в питане до тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев разкрива подробности около участието на Тасев в опита Ганчев да бъде уличен в корупция.

Според Петров на 4 септември 1997 г. на заседание на Управителния съвет на Фирмени братства към Българския бизнес блок заместник-председателят Цветелин Кънчев е информирал, че Жорж Ганчев упражнявал върху него рекет за сумата от 120 000 долара и дори му отправил заплахи за живота. Управителният съвет взел единодушно решение да информира органите на МВР и в Дирекцията на Националната полиция е внесен необходимият заявителски материал.

От ръководството на дирекцията предложили да се предадат на Жорж Ганчев 10 000 щатски долара, сума достатъчна за доказване на рекет в особено големи размери. Петров разказва още, че поради липса на средства в Дирекцията им е било предложено да набавят сумата, с цел банкнотите да бъдат белязани в полицията с радиоактивни изотопи.

"Сумата беше набрана от лицата Христо Петров, Александър Тасев и Цветелин Кънчев и бе предадена в Дирекцията на Националната полиция на съхранение с надлежен протокол и опис на банкнотите. Уточнено беше разговорите с Жорж Ганчев да се провеждат от определени мобилни телефони, с цел 24-часово записване на водените от тях разговори. Лицето, което трябваше да предаде сумата беше оборудвано от полицията с микрофони и други специални средства.

Както е известно Жорж Ганчев прие белязаните доларови банкноти в определения от полицията ресторант, като всичко е документирано от телевизионните камери и дегизираните полицейски служители. Проведените по набелязаните от полицията мобилни телефонни разговори потвърдиха наличието на рекет върху лицето Цветелин Кънчев, което се потвърждава и от свидетелите и определените за целта служители от МВР, които са присъствали на разговорите.

Тъй като не представлява технически проблем да се следи движението на белязаните банкноти, а и ръцете на рекетьора светят, бяхме уверени от ръководителите на операцията, че парите, предадени им на съхранение, ще бъдат иззети от Жорж Ганчев и върнати в тримесечен срок", четем в стенограмата на Народното събрание от 11 септември 1998 г.

От отговора на Богомил Бонев на въпроса какви са последствията от акцията и ктога ще бъдат върнати 10-те хиляди долара става ясно, че Александър Тасев е бил лицето, което е предало парите на Ганчев. Те били част от подкуп за издигането на Цветелин Кънчев на овакантено място в листите на БББ. "От протокола за резултатите от приложеното друго специално разузнавателно средство е видно, че заявителят Тасев, въпреки категорично написаното от него заявление, не е изпълнил дадената му линия на поведение и в разговора си с Ганчев въобще не споменава за какво точно му се дава сумата, както и нейният размер, с което на практика не може да бъде документиран предметът на сделката - умисъл", разкрива Бонев и посочва, че според директорът на полицията отговорността за сумата от 10 000 долара е необходимо да носи Александър Тасев.

Причината е, че той не е спазил инструктажа относно дадената му линия на поведение при провеждане на разговора му с господин Ганчев. С това на практика не може да се документира състоятелността на деянието „подкуп", за което той съобщава в заявителския материал. На това основание преписката по-късно е прекратена. От проведената операция не става ясно и дали парите са дадени на Жорж Ганчев, защото му се дължат или защото той рекетира някого.