За Човека паяк (Спайдърмен) знаем от какво е ухапан, за да се сдобие със своята свръхсила, която му помага да спасява Ню Йорк и в частност света. Но какво е "ухапало" Илко Пиргов, за да го превърне в Човека дузпа - може само да гадаем. Фактите обаче са красноречиви - стражът заключва така вратата си при ударите от бялата точка, че съотборниците му могат да са спокойни в крайния успех, каквото и да направят при изпълненията. Те знаят, че под рамката е Човека дузпа.

Локомотив (Пловдив) пусна билетите за Копенхаген

Локомотив (Пловдив) пусна билетите за Копенхаген

Срещата е в четвъртък

За близо 2 години и 4 месеца Илко Пиргов на три пъти бе герой за Локомотив Пловдив при рулетката. През април 2019-а отчая Етър на четвъртфинал за Купата на България. Година по-късно донесе трофея във финала с ЦСКА на "Васил Левски". Тогава, точно в края на продълженията, Бруно Акрапович смени титуляря Мартин Луков с Пиргов. Другото е ясно - Човека дузпа пак бе вдигнал победоносно ръце. Така стигаме и до драмата срещу Словачко в Чехия в четвъртък вечер.

А този човек, вече на 35 години, дори не е получавал повиквателна за националния отбор. Какво ли трябва да направи, за да го забележи Ясен Петров, който може спокойна пак да викне Ники Михайлов, след като падна под 100 кг. А каква по-голяма награда за направеното от Пиргов през годините би било да изведе България срещу еврошампиона Италия през септември... Той обаче сякаш винаги е оставал в сянка. Не обича прожекторите, както пожарникарите, които влизат в огъня и спасяват животи, а после тихо се връщат в пожарните си коли. Е, Пиргов спасява дузпи! В това го бива, в това е специалист.

И преди периода в Локомотив Пловдив Илко Пиргов е бил герой при ударите от бялата точка. През декември 2015-а праща Берое на полуфинал за купата след дузпи срещу Черно море. А при първия си трофей в кариерата - Купата на България през 2006-а с ЦСКА, пак отразява удар от бялата точка. Тогава Пиргов е резерва на сърбина Оливер Ковачевич, който обаче е призван в състава на репрезентацията за мондиала в Германия. Така на финала под рамката застава Илко Пиргов. Макар и при 3:0 за червените, той спасява дузпа на Даниел Моралес. Ами бива си го...