Легендата на Локомотив Пловдив и българския футбол Христо Бонев навършва днес 74 години.

От Локомотив Пловдив не пропуснаха да го поздравят: "С пожелание за здраве, щастие и още паметни мигове с любимия отбор!"

Бонев е роден през 1947 г. в Пловдив, а целият му живот минава на и около футболния терен. Познат е с прякора Зума, който идва от детството му. Приятели твърдели, че когато е с топка в крака се чува жужащ звук.

Той съпътства полузащитника и майстор на прекия свободен удар и по време на годините му в школата на "Локомотив" Пловдив. В професионалния футбол дебютира през 1964 г. с "железничарската" фланелка. В "Локо" преминава и по-голяма част от кариерата му. С пловдивският тим той печели и най-значимите си отличия. През 1983 г. триумфира в турнира за Купата на Съветската армия, а през 1969, 1973 и 1974 г. става бронзов медалист на България с тима.

Христо Бонев: Защо най-добрите ни таланти, след година-две, са принудени да започнат работа в някоя фирма за дограма?

Христо Бонев: Защо най-добрите ни таланти, след година-две, са принудени да започнат работа в някоя фирма за дограма?

"Предпочитат го вместо да ходят да играят по долните групи, защото във водещите клубове не ги искат"

За една години (1967-1968 г.) облича и фланелката на ЦСКА. С "червените" се класира на второ място в първенството.

В периода 1980-1982 г. играе и за гръцкия АЕК.

В българското първенство Зума има общо 410 мача (404 за "Локомотив" и 6 за ЦСКА), в които е отбелязал 185 гола. За Купата на УЕФА има 14 мача и 6 гола за пловдивчани.

Зума прави своя дебют в националния отбор на България на 22 март 1967 г. срещу ФРГ (0:1) в Хановер. Той има 98 мача с националната фланелка, от които 42 с капитанската лента. Рекордьор е по отбелязани голове - 48, колкото има и Димитър Бербатов.