Новият вратар на Левски Звонимир Микулич разкри любопитни подробности за кариерата си.30-годишният страж подписа контракт до края на сезона, като в него има опция за удължаването му.

За последно той пази за Шериф Тираспол. А представянето му в Молдова говори едно - сините не просто го взимат за конкуренция на Николай Михайлов, а го гласят за титуляр,пише "Тема спорт".

Кой е Микулич? Роден на 5 февруари 1990 година в Осиек, на Звонимир сякаш е предначертано да стане вратар. Причината - роден е на 2 минути от стадиона на едноименния тим "Градски врът". Започва в школата на 6 годинки и за всички е "Детето на Осиек". В онези времена често се успива за тренировки.

"Имаше ги тези моменти на "само още пет минути в леглото". След това обаче всичко тръгваше в грешната посока. Случвало се е да се успивам за тренировка, признавам си. Сега съм дисциплиниран. Тези детски привички съм ги оставил в миналото. Когато сме на лагер, обикновено съм първият, който отива за закуска", спомня си с усмивка за миналото Звонимир.

Той преминава през всички възрастови групи на Осиек, но му се налага да почака, докато пробие в първия отбор. За да трупа опит, е пращан в Олимпия Осиек и Вуковар. Дебютира за родния си тим на 22 години - на 12 май 2012-а, при успеха с 5:0 над Задар. За него, а и за феновете на тима, истинското му появяване на сцената е през следващия сезон - на 10 февруари 2013 срещу гранда Динамо Загреб.

"Истина е, че дебютирах срещу Задар, но привържениците и аз винаги ще помним победата над Динамо с 2:1. Титулярният ни страж бе продаден в Риека и цяла седмица не спах, знаейки, че аз трябва да пазя. Бях страшно нервен, но на терена всичко ми мина. Започнах да трупам увереност, защото след всяко спасяване защитниците идваха да ме поздравяват, все едно правя геройства. След като хванах два удара, се успокоих. Не можех да повярвам, че поведохме. След като ми вкараха, единственото нещо, което си повтарях е - Не пускай друг гол. Така и стана", разказва години по-късно Микулич.

Звонимир Микулич впечатлил с изявите си в Молдова, спасил 86% от ударите към вратата си

Звонимир Микулич впечатлил с изявите си в Молдова, спасил 86% от ударите към вратата си

Вратарят оглавявал местната класация

За мач се настройва, като слуша бърза музика, гледа и боеве - това го зарежда с адреналин. Разкрива и кои са предимствата и недостатъците в играта му. Преди време сериозен минус е бил играта с крака, но сериозно е работил за отстраняването му.

"Имам дълги ръце и заради това винаги са ме учили да хващам или боксирам топката, защото съм висок. Разбира се, при удари отблизо е по-лесно да блокираш с крак, както и правя. Всичко е въпрос на инстинкт. Всеки може да се развива в много посоки, защото всеки удар може да бъде спасен - това показват анализите след мачовете. Кои са ми предимствата - мисля, че съм бърз и експлозивен за ръста си. Недостатъци? Има моменти, когато съм нестабилен при излизанията. Което е странно, защото още в първия си сезон не се страхувах да напускам голлинията и да пресичам топки на 13-14 метра пред нея. В един период обаче не исках да рискувам, защото ме бе страх от грешки, което е странно. Трябва да подобря и играта си с крака - техничен съм, добре се справям, когато трябва да подавам по земя, но не съм достатъчно точен при шутовете. Защото са ме учили, че когато ме атакува нападател, е много по-добре да изриташ топката, отколкото да тръгнеш да лъжеш или подаваш наблизо, за да не сбъркаш."

През 2017-а е взет под наем от Шериф Тираспол, като след това молдовците откупуват правата му. С този тим Звонимир печели 3 титли и една купа. През изминалата есен е избран за най-добър вратар в молдовското първенство. В 10 от изиграните 14 шампионатни мача Микулич не е допуснал попадение във вратата си. Хърватинът е отразил 86% от нанесените изстрели към вратата му.

Престоят в Молдова обаче "замразява" образованието му - следва икономика в университета в Осиек, като е завършил втори курс. "Залагах на учението от малък, тъй като не знаех как ще ми потръгне с футбола. Затова и влязох в университета. Няма да оставя образованието си незавършено. Дори мисля един ден да взема докторска степен по икономика", твърди новият вратар на Левски.

На сините първо им трябва сигурен страж. Ясно е, че Микулич е добре с калкулациите, остава да е силен и под рамката.