Вместо да се съсредоточим върху множенството уникалните неща, презентирани на вчерашната пресконференция на Левски, пак се започна със старата дъвка, че клубът е създаден всъщност през 1911 година. Дори започна "спор", кой бил по-старият клуб между Левски и Славия. Естествено, веднага "специален гост" на много медии стана Венци Стефанов, който в типичен стил каза: "Те овцете ли са пасли три години, че не са се регистрирали".

Снимка 444899

Източник: LAP.bg

Всъщност, че идеята за клуб и отбор Левски се заражда неофилно преди 24 май 1914 година, не е никаква новина. Тодор Батков го обяви преди 10 години, а Стефанов естествено веднага отговори по неговия си начин:

Венци се "изсмя" на Батков

Венци се "изсмя" на Батков

"Левски го има заради Славия"

Стара тема, за която на нито един левскар не му пука, защото няма значение. Както каза Илия Христов: "Не се съревноваваме със Славия, защото това е по-скоро юридически въпрос относно валидността на документите". Ама как така го били създали 1911-а, а пък го регистрирали 3 години след това? Ако някой иска да разбере, да попита хора като Пепи Димитров и Румен Пайташев, които знаят и могат да разкажат какво се е случвало през тези три години. Малкото, което аз знам е, че Левски е основан от група ученици между Балканските войни и Първата световна. Организирали са се в дружество, купували са си топки, екипи, играли са неофициални мачове, защото, поправете ме ако бъркам, в България почти не е имало организиран футбол. Или поне далеч от днешната му форма. Регистрират го официално на 24 май 1914 г. И заради тази дата се смята за рождена. Но че Левски е съществувал и е играел мачове по софийските сгурии и поляни и преди това, е факт. Но Левски не претендира, както други, да е първи, да е най-велик и т.н. Просто това е историята - ако приемем, че българската държава е "официално" основана и призната през 681 година (не че това е много вярно, но...), преди това също е имало българи, имало е Волжка България и т.н.

Снимка 444901

Източник: LAP.bg

Ето и наистина важните новини от пресконференцията на Левски вчера:

- жената, проектирала музея на Левски, е проектирала прекрасния интерактивен музей на Ювентус в Торино. Имах удоволствието да бъда в него, наистина е уникален - можеш да си говориш с Марчело Липи от стена, избираш на екрани видеа от голове, титли, сезони, футболисти и т.н. Ювентус също е основан от ученици и студенти - 1897 г. Означава "Младият/Младите";

- за бронзовия венец, който самият Еузебио изпраща в памет на Гунди;

- старите афиши за футболни мачове;

- ролята на Левски в спасяването на българските евреи;

- злочестата и героична съдба на вратаря Ради Мазников, отвлечен и съден от комунистите, защото защитавал цветовете на "фашистка" България;

- за турнира в памет на човека, донесъл футбола в България - Луи Айер, в който Левски участва;

- за писмото от лидера на ВМРО Тодор Александров до отбора...

Снимка 444897

Източник: LAP.bg

И други.

Хората от "Сини сърца" със собствени средства са събирали тези документи и вещи. Две години се мъчат да направят нещо стойностно и красиво, да съградят, да е модерно, проектирано от българка-левскарка, проектирала музея на Ювентус, и накрая ние се концентрираме върху годината и слушаме глупостите на някои хора.

Нямам търпение след музеите на Юве, Барса и Валенсия, да посетя и този на любимия ми Левски. Без да ме интересува кога точно е създаден. Просто горд и привързан към неговата история.

АВТОР: ГЕОРГИ ГРИГОРОВ, бивш спортен журналист.