За по-малко от 100 дни обстановката в Левски от приказна се превърна в кошмарна. Нужни бяха фаталните 13 седмици, за да се срути целият мит, че "сините" са претендент за титлата, а в клуба всичко е цветя и рози след бурната раздяла със Станимир Стоилов и Иво Ивков. Уви, завесата на поредната заблуда в Левски падна.

Към днешна дата "сините" са се настанили удобно във влак за нещастни и пътуват към поредния разочароващ сезон, чието мото е "НАП е най-важният ни мач". Броени дни преди края на есенния дял на шампионата трудно може да се намери човек, който да се чувства щастлив на стадион "Георги Аспарухов" - отолу нагоре и отгоре надолу.

Последният случай на подобни негативни емоции е пресен - Андриан Краев. Треньорът на "сините" Николай Костов публично разкритикува своя капитан заради нежеланието му да се зарадва при гола във вратата на Локомотив (София) за 2:0. После дойде студеният душ в "Надежда" и мач №5 без победа след късно изравнително попадение за 2:2.

Оказа се, че главата на българския национал не е чиста, както се изрази наставникът още през лятото. Оттогава мина много време, но ръководството на Левски не намери начин да убеди своя футболист, че мястото му е на "Герена" и тук е неговият дом. В същото време проблемът е, че Краев има фундаментално значение за този състав на "сините", но ситуацията принуди Костов да го извади от състава за визитата на "железничарите". Нормално е играчът да не е щастлив от решението. Първо, защото дни по-рано е бил използван на пожар като централен защитник за Купата на България срещу Дунав (3:1). И второ - нямаше по-подходящ футболист на Левски от него за такъв тежък терен и за съперник, разчитащ на битка и единоборства. Отделен въпрос е как изглеждаше отстрани халфовата линия на Левски в понеделник вечер.

А защо юношата на "сините" не иска да преподпише? Този въпрос трябва да си зададат мажоритарният собственик Наско Сираков и изпълнителният директор Даниел Боримиров. Каква перспектива вижда националът в настоящата ситуация и каква е политиката, която клубът следва? Все въпроси без отговори. Хубаво е да се припомни, че тази година по сходен начин от Левски си тръгнаха много други и Анди не е изключение. Последният подобен прибер е Ивелин Попов.

Нещастен в настаналата криза е и самият Николай Костов. Опитният специалист отдавна изпусна ситуацията и мислите за оставка не са му чужди, въпреки че засега поне публично не го признава. Такива обаче има от дербито с ЦСКА насам. И е нормално - 8 мача за първенство и само един успех. Отдавна вече ги няма онези попадения в добавеното време и спомена за солидната игра. В "Надежа" домакините измъкнаха точката в сетния миг, но след мача признаха, че ги е яд, че не са спечелили. Нека после Костов обяснява, че не е имало отбор, който да е надиграл "сините". Дори и така да е, футболът е на точки, а на столичния гранд пак са му дефицит.

Нещастни са и феновете на Левски и това не е новина. Те са разделени от месеци, но и най-върлите фенове на Наско Сираков вече се усетиха, че рибата мирише откъм главата. Да не се окаже накрая Ивков прав и водното оръдие наистина да паркира пред "Герена"? Феновете слушаха месеци наред как този отбор ще се бори за титла. Мантрата започна от самия Боримиров и прословутия му лапсус "титла и първо място", повторена бе от Костов, а след това и самите футболисти биха тупана. Титла няма да има и това трябва да е ясно. Клубът показа нулева амбиция през лятото, когато трябваше да се действа с размах. Отиде си Филип Кръстев, продаден бе най-добрият бранител Ноа Сонко Сундберг, тръгна си и Ивелин Попов. Взети бяха само двама - Дарлан и Асими Фадига, които в момента са далеч от статут на любимци на феновете.

Сега Костов говори за селекция и анализи, но това звучи смешно и някак цинично. Отдавна трябваше да бъдат направени те, а не сега, когато вече е късно. А Анди Краев далеч не е единственият от играчите, който не се чувства щастлив в Левски, но сега прожекторите са насочени към него. Много скоро лошите в съблекалнята ще се окажат повече от един или двама. Дотогава ще се правят плахи опити да бъдат задържани - я с пари и празни обещания, я с капитанска лента...