Страхил Попов само преди 10 дни навърши 32 години и сам си направи подарък за рождения ден с трансфер в четвърти клуб в турската лига. След Касъмпаша, Хатайспор и Ейюпспор, той подписа с новака в Суперлигата Юмраниеспор от Истанбул. Защитник номер 1 на България за 2015-а година говори специално пред БТА за новото предизвикателство, амбициите си на терена, миналото в националния отбор и очакванията за предстоящата кампания.

Г-н Попов, трансферът ви в Юмраниеспор стана в последния ден от трансферния период в Турция. Отдавна ли беше планиран, дълги ли бяха преговорите и защо всичко се буквално часове преди затварянето?

- По принцип имах предложение от друг отбор от Суперлигата на Турция, както и от още един от 1-а лига. Сделката с другия отбор от Суперлигата реално си беше пред финализиране, но в последния момент се появиха спънки и всичко приключи. И тогава, 24 часа преди края на трансферния прозорец, дойде предложението от Юмраниеспор, което приех.

Новият ви отбор сега влезе в елита, но не стартира никак добре. Нямате ли опасения от труден сезон?

- На първо място си изпълних целта да се върна в Суперлигата. А отборът не е слаб - завърши наравно с Фенербахче и загуби все с по 0:1 от много силни отбори като Трабзонспор, Адана Демирспор и Анталияспор. Аз по принцип гледам всички мачове в Турция. Ако не на живо, то после си ги пускам на запис, така че съм напълно запознат с отборите. Юмраниеспор е амбициозен новак, в който има много качество. А също така е клуб, който тепърва ще се развива. В съблекалнята атмосферата е много позитивна, приятна за работа.

Каква е истината за появилата се преди повече от месец информация, че са ви търсили от Левски (София) и този вариант стоеше ли пред вас?

- Да, имах предложение и от Левски. Ценя изключително високо Станимир Стоилов, който е мой първи треньор в мъжкия отбор на Литекс. Искам да му благодаря за огромното уважение, което демонстрира към мен. Наистина го оценявам! Но целта ми беше да остана зад граница и то на колкото се може на по-високо ниво. Турското първенство е топ в Европа, а като финанси - генерално погледнато, вероятно е непосредствено след големите пет лиги. Да не говорим какви трансфери се правят - и входящи, и изходящи. В България обикновения фен, хората с интерес към футбола, нямат реална представа за състоянието на първенствата, които не се излъчват масово по телевизията. Специално за Турция пък съвсем.

Националният отбор на България има нов селекционер, който обяви и първите си избраници. Може ли да ви видим отново с националната фланелка сега?

- В мен остана едно огорчение от начина, по който се случи излизането ми от националния отбор. Подчертавам, че винаги, винаги съм давал 100% от себе си за България. Но когато си в чужбина, е трудно. Сменяш полети, имаш понякога и три мача за клубния си отбор в рамките на една седмица. Трябва да внимаваш да не се контузиш, което става често и от преумора. Имаше неразбиране от страна на Ясен Петров за моята ситуация. Мога да кажа, че в последните 10 години няма много футболисти с толкова голям брой мачове зад граница все на високо ниво. Без да подценявам други момчета, които също са зад граница. Също така и с Георги Дерменджиев, който беше преди Ясен Петров на поста национален селекционер, имаше неточности в комуникацията.

-Отново сте в Суперлигата, най-вероятно ще бъдете титуляр в Юмрание. Очаквате ли да бъдете потърсен от новия национален селекционер Младен Кръстич?

- Не се надявам на покана, защото националният отбор е вече затворена страница за мен. Разбира се, човек никога не трябва да казва никога. Има някои специалисти, с които съм работил, на които безкрайно държа. И ако някой от тези хора е национален треньор, и има нужда от моята помощ, бих се отзовал.

-Видяхте вече състава на националния отбор за мачовете с Гибралтар и Република Северна Македония. Какво е първото ви впечатление?

- То и преди се правеше подмладяване, а резултатите ги видяхме. Нямам нищо против, това е естествен процес, но нека е с подходящите млади играчи. Трябва да има няколко млади момчета, които заедно с по-опитните, да се направи сплав. Сега са само предимно млади, но не може така да се гради национален отбор. Но аз съм българин и им желая успех от все сърце. Също така пожелавам на младите футболисти не само да направят трансфер зад граница, но и да се задържат в чуждестранните си отбори. Това е единственият шанс да се вдигне нивото на националния отбор - футболистите да играят редовно и само в силни отбори и първенства.