Интересно, но и твърде рядко явление се наблюдава през настоящото първенство. И то е свързано със Станислав Костов, сочи любопитен материал на колегите ни от "Меридиан Мач". Голмайстор №1 на миналото първенство, все още не може да се отпуши през настоящото. Това не се случи срещу Дунав през юли, когато имаше идеална възможност. А нещата не се промениха и в останалите 5 мача, които навъртя Костов. Два от тях са праз тази година. Нападателят са разписа 24 пъти праз сезон 2018/19 и върна доверието на "сините" фенове в родните нападатели. Това бе и най-доброто му постижение в кариерата до момента.

През този сезон обаче нещата не му се получават. Разбира се, тук трябва да уточним, че за голяма голова суша не може да става въпрос, защото Костов пропусна доста мачове. Вина за това имат и в треньорската стая на "Герена", след като дълго време се бавиха с решението за операцията, до която в последствие се стигна.

Славиша Стоянович съжалява, че е заменил Левски с Латвия

Славиша Стоянович съжалява, че е заменил Левски с Латвия

"Ако имах машина на времето... не знам. Все пак натрупах ценен опит"

Така благоевградчанинът бе принуден да пропусне мачовете от август до декември. На "Тича" срещу Черно море той изигра първия си пълен мач в шампионата от началото на сезона. Но не успя да стигне до гол там, както и при останалите си появи на терена през сезона.

"Меридиан Мач" се върна в историята и потърси други подобни случаи. Статистиката показва, че в историята има само един играч, който е ставал голмайстор на българския шампионат, но не е успявал да са разпише в следващия (б.р. не броим футболистите, които са били продадени или са си тръгнали веднага след това от клубовете). Разбира се, Костов още е много далеч от такъв печален рекорд, какъвто записа португалецът Жозе Емилио Фуртадо. Не може обаче да не отчетем едно нещо, което свързва двамата. Фуртадо, както Костов, стана жертва на травма.

Португалецът стана голмайстор №1 за сезон 2005/06 с екипите на Вихрен и ЦСКА. Той обаче се контузи на старта на следващия сезон -2006/07. Това стана при въздушен сблъсък с Игор Томашич от Левски в мача за Суперкупата. След това Фуртадо взе участие само в 3 мача с "червения" екип през пролетта на 2007 година, в които не успя да вкара гол. Така може да се каже, че само Фуртадо (б.р. като месеци, но не и като мачове) в качеството си на стрелец номер 1 е чакал първия си гол през следващия сезон по-дълго от Костов. А в крайна сметка не го е и дочакал.

Левски иска да продаде Станислав Костов в Полша или Казахстан

Левски иска да продаде Станислав Костов в Полша или Казахстан

Интерес към голаджията има от страна на Кайрат