Футболният Левски сложи край на проточилата се безсрамно дълго поредица без победа у дома. За първи път от 8 декември, "сините" зарадваха публиката на "Герена" с три точки. Макар и срещу Етър, триумфът ще свали още малко от константното напрежение, което е обхванало всички замесени със спортно-техническите дела в столичния гранд.

Натоварени 5 дни очакват всички формации на Левски

Натоварени 5 дни очакват всички формации на Левски

Юношеските формации на Академия "Левски" също ще бъдат заети

Седем точки от пет мача едва ли е постижение, с което левскарите може да се гордеят. Най-вече поради факта, че по-трудната част от програмата на отбора тепърва предстои. Въпреки това, селекцията на Георги Тодоров постепенно придобива някакъв облик. Акцентирам върху думата "някакъв", защото все още е трудно да отсеем дали той е с негативен, или положителен оттенък.

Рано е да окичваме с генерални изводи, изграждащ се от около месец тим, но е редно да кажем няколко думи за моментното състояние на Левски.

Снимка 495937

Източник: LAP.bg

Радостен показател за левскарската общност е, че колективният дух отново е с водеща роля в "сините" редици. За неговото създаване безкрайно много помагат както помощник-треньорът Живко Миланов, така и капитанът Николай Михайлов. Вратарят трябва да бъде поздравен за това, че към този момент е еталон за подражание. Подигравките с неговите килограми остават на заден план, когато се види сериозността, с която е приел каузата за спасение на Левски. Ментор и мотиватор е на по-младите момчета, а допълнителен бонус е и добрата му спортна форма.

Снимка 496009

Източник: levski.bg

Не така стоят нещата за бранителите пред него. Защитата на Левски все още е разграден двор, който тепърва ще трябва да си набавя необходимата стабилност. Добри думи единствено заслужава Живко Атанасов. Юношата на Левски играе с голямо сърце за родния си тим. Стабилен е във въздушните двубои, а също така поема трудната задача да полага основите на почти всяка "синя" атака. Не се страхува да отправя и дълги пасове, които често впечатляват със своята точност. Снощи за сефте си партнира с новодошлия Алекс Петков. Дебютът на младежкия национал срещу Етър, бих окачествил като "задоволителен". Футболистът с №2 направи голова асистенция и пресече няколко опасни извеждащи паса на съперника. Личи му обаче липсата на игрова практика, тъй като на моменти изглеждаше тромав и биваше лесно разминаван от Преслав Боруков или Милчо Ангелов.

Левски се прицели в Краев

Левски се прицели в Краев

ФК ЦСКА 1948 също следи ситуацията около играча, минал през "синята" школа

Дори и с този си наличен потенциал обаче, Алекс Петков е далеч по-добра алтернатива от Тома Даске. Французинът все още не може да разбере, че не се намира из долните нива на футболната йерархия в родината му и свиква доста трудно с реалността на елитния футбол. Пък дори, и когато става въпрос за Първа лига.

Всеки мач на Левски е голямо изпитание за Ивайло Найденов. И спортно-технически, и психически. Футболистът с №6 трудно влиза в мачовете, като началните му минути винаги изобилстват от сериозни грешки, които са с потенциална голова опасност. Както сме споделяли и преди, натрупаните двубои, са безценен опит в неговото формиране като краен бранител. За момента обаче Иво се "учи" прекалено бавно. Радващото е, че доверието на треньорския щаб и феновете все още е налице. Ако трябва да сме позитивни, напоследък Найденов е подобрил играта си в офанзивен план, правейки повече на брой успешни включвания. Има обаче доста работа около своите центрирания и цялостното си представяне във фаза защита, където допуска грешки от всякакво естество.

Снимка 496010

Източник: levski.bg

Мястото си на терена трудно може да намери и Орлин Старокин. На "Герена" е призван да запълва дупки, като игра на всяка една позиция в левскарската защита. Лично за мен обаче, играчът с №66 би могъл да бъде най-полезен като опорен халф. Представянето му като ляв/десен бек е лимитирано заради липсата на достатъчно добра физическа форма. Умората го предизвиква да прави и грешки. Интересно ще бъде дали Орлин ще загуби титулярното си място в тима, когато в игра се завърне Матео Стаматов.

В средата на терена, нещата за Левски изглеждат все по-оптимистични. Днес стана ясно, че към тима ще се присъедини и Радослав Цонев. Всичко това най-сетне ще даде желаната горещо от Георги Тодоров вариативност в центъра. Там някъде обаче своята идентичност губи Стайн Спиерингс. Нидерландецът хвърля доста усилия, за да изпъкне над останалите, но до този момент формата му не впечатлява. А това не е добре за вековниците, които на всяка цена искат да го продадат. Ако неговото представяне продължи по този начин, едва ли от клуба ще си избият и 50% от дадените за него пари през зимата.

Снимка 495938

Източник: LAP.bg

Спиерингс има еднотипни качества и с Борислав Цонев, което още повече го затормозява. На моменти двамата си пречат на терена, като "лалето" със сигурност ще бъде губещият в тази своеобразна битка за стартовите 11. Боби Цонев пък нагледно доказа защо беше толкова искан от Георги Тодоров. Играчът с №10 беше "мозъкът" на "синята" формация във вчерашния мач срещу Етър. Разпределяше умело всяка една атака, влагаше необходимата доза нестандартност, а често го виждахме да се бори и за почти невъзможни топки. Победният му гол пък беше награда за всичко сторено от него, а и сериозна заявка за новия му период на "Герена".

Тодоров: До една година Левски ще изглежда по много различен начин, гарантирам го!

Тодоров: До една година Левски ще изглежда по много различен начин, гарантирам го!

"Най-близко до подпис е Валери Божинов"

От сериозна доза самочувствие се нуждае Илия Юруков. Странно защо, но младокът все още играе с голямо притеснение, въпреки качества, с които разполага. Младежкият национал на България, подобно на Иво Найденов, може би е сред незаменимите в стартовия списък на Георги Тодоров. А това трябва както да го успокоява, така и мотивира да повиши своето ниво. Към този момент избягва да поема отговорност на терена, като по този начин лимитира до минимум своя принос към отбора.

Снимка 495941

Източник: LAP.bg

Левски изпитва проблеми и със своите флангови футболисти. Може би едно ново попълнение ще раздвижи нещата около Здравко Димитров, Станислав Иванов и Паулиньо. Тримата вече нееднократно са демонстрирали класа, но също така са добре познати и със своята непостоянност. А от "тихите" им мачове страда най-вече атаката на Левски.

Снимка 495944

Източник: LAP.bg

За такава пък е трудно да говорим, с оглед контузията на Найджъл Робърта. Единственият централен нападател в момента е Илия Димитров, който игра цяло второ полувреме срещу Етър. Иката обаче бе зает да води тежки физически сблъсъци с Пламен Крачунов от съперника, които не му позволиха да излезе на чисто голово положение. Енергията, с която се включи в срещата обаче подсказва, че е готов да се бори за мястото си на "Герена", дори и скоро офанзивната мощ на "сините" да бъде евентуално подхранена с Валери Божинов и Стивън Петков.

Снимка 496012

Източник: levski.bg

Тук стигаме и до липсата на достатъчно алтернатива сред резервите на Левски. С оглед младостта и неопитността на голяма част от тях, ще се налага завързаните мачове да бъдат "спасявани" от Насиру Мохамед, което едва ли е мечтаният вариант за Гошо Тодоров и неговия екип.

Левски победи Етър с 2:1

Левски с първа победа на "Герена" от над 9 месеца, Етър се бори, но капитулира в края

Цонев герой за "сините" при повторния си дебют за тима

Футболният тим на Левски все още в процес на изграждане. Макар и с доста неясноти, създаването на новия "син" отбор върви по график и съвсем скоро трябва да очакваме цялостното окомплектоване на състава. Постигне ли се това, оправданията от рода за за липса на време и качество, вече няма да се приемат.

Снимка 496011

Източник: levski.bg

Накъде ще поеме столичният гранд все пак си остава мистерия. А това няма как да не буди регулярните притеснения за още един провален сезон сред феновете.

Важното е едно - Левски вече е дом на младите и амбицирани левскари. Бъдете сигурни, че тези момчета са готови на всичко, за да оставят своят положителен отпечатък в тези толкова мрачни времена за "синия" хегемон.

Настъпи ли време за левскарска революция?

Радослав Цонев: Винаги съм мечтал за трофеи със синята фланелка

Радослав Цонев: Винаги съм мечтал за трофеи със синята фланелка

"Радвам се, че отново ще играя и с брат ми Борислав"