След години, ако Левски се запази като клуб без трансформации, припознавания и добавки в името, някой трябва да направи документален филм. Да, казаното и написаното остават, но видеокадрите са си кадри. Ако работното заглавие на лентата е нещо от рода на "Особености на синята футболна идеология", основен мотив в сценария трябва да е това, че цялата философия и идея са трудно обясними за тези, които изповядват други цветови ценности.

В последните седмици Синята България започна да намира себе си. Но това е началото и е важно привържениците на Левски да мислят реално и да не се прехласват много по това какво е било и как сега вече не е същото. Напротив, същото е, само че мащабите са други. Отказът на запалянковците да бъдат използвани за нефутболни идеи, свързани с актуалните политически и корпоративни събития, касаещи собствеността на клуба, е успех. И това трябва да се превърне в голямата победа и е много повече от някакъв си брой шампионски титли и конкретно някакви си числа.

В тази връзка много интересно е колко публика ще отиде на мача със Славия в неделя. Дали идеята на тези, които са на "Герена", са само, за да спечели тимът три точки, или просто да подкрепят синята идея докрай? Въпросът според футболната култура, приета много повече на Запад, и по-малко тук, е да си на стадиона независимо от временното състояние на отбора. Мачът си е мач и трае 90 минути. След като нямаш достойнства и капацитет да бъдеш победител в края на 90-те минути, си отиваш като непобедител и това е положението. След няколко дни пак има мач и трябва да си на стадиона. Публиката на Левски винаги е имала претенции как точно да се печели, а не просто да се печели заради броя победи или броя титли. Привържениците понякога са произвеждали повече аплодисменти след загуба, отколкото след някоя рутинна победа. Трудно е за обяснение, но е факт. И това е една от особеностите на синята футболна идеология.

Снимка 466885

Източник: LAP.bg

Ситуацията сега е не малко, а много по така. Двубоят със Славия е нещо като междинна контрола в ските. Вижда се къде си ситуиран към момента спрямо пейзажа. В дните до неделя, а и на самия мач ще стане ясно доколко привържениците на Левски са готови да следват докрай това, което започнаха преди месец. От тяхната активност и като присъствие, и като финансова подкрепа ще се разбере дали изобщо е възможно борбата да продължи в този вид. Около 2 хиляди дарители през банка, още толкова нови абонати, и да прибавим още хиляда - 5 хиляди човека няма как да издържат един футболен клуб на високо ниво където и да е било по света. Нека е ясно, че времената са други, кривите сметки няма как да станат прави. И колкото и както и да го въртим, накрая опираме до Чичко-паричко, Бащица или както искате, така го наричайте. Въпросът сега е в трактовката. Дали въпросният човек, или компания, е лош като имидж, или е добричък. Видно е, че топката ще се тупка до лятото. Месеците ще бъдат изпитание както за оперативното ръководство, така и за привържениците. Минимумът от грубо 150 хиляди лева месечно към НАП, плюс още към 100 хиляди ежемесечни текущи осигуровки е постижим от обикновените фенове, но до там. Това е максимумът, или нека умножим сумата по две. Половин милион лева е точно една трета от месечния бюджет на сините. Клубът е жив организъм, сантименталната нотка сред служители и особено футболисти може да бъде поддържана изкуствено за месец-два-три. Но нали се сещате, че при следващи неуспехи на терена ще има спад във финансовата подкрепа от привържениците - ами те не могат да бият дори Славия (евентуално), аз ще си деля от залъка да му плащам на еди-кого си заплатата, а той (примерно Паулиньо) не може да уцели вратата. Вън от съмнение е, че ще има и такива разсъждения.

Снимка 466919

Източник: LAP.bg

А топката може да се тупка незнайно докога и след лятото. От "балканския" Дубай няма никакви признаци, че собствениците по някакъв начин и под някакъв предлог ще се разделят с акциите си. Бизнесът (е, не целият) и сметките на спонсорите са блокирани. Мачът между държавата и Васил Божков може да се проточи много. Ако секнат даренията от масовия фен, на следващата падежна дата НАП ще поиска цялата изискуема сума от около 4 милиона лева и следва несъстоятелност. Не е ясно кой точно, но има някой, на когото не е първа грижа дали Левски ще фалира и как ще продължи нататък. Въпросът е колкото се може повече сини фенове колкото се може за по-дълго време да не се пускат от хорото. Защото и това е една от особеностите на тяхната футболна идеология.

Фенове на ЦСКА и Лудогорец дариха пари на Левски

Фенове на ЦСКА и Лудогорец дариха пари на Левски

"Армейците" по-скоро се помайтапиха с големия си съперник