Знаете ли каква е разликата между плюещата лама и хората, които критикуват непрестанно?

Животното поне го прави с ясна цел - да демонстрира господство над своите себеподобни. Не така обаче е устроен човешкият вид, който обича да "плюе" за всичко и по всеки. В последните няколко седмици любима "дъвка" за критиците се оказа футболният Левски. Селекцията на Станимир Стоилов влезе в поредица от негативни резултати и това се оказа достатъчно "сините" да получат удари под кръста от свои и чужди. Истина е, че столичният гранд намали рязко газта и пропиля отлични възможности да се установи сериозно на върха в класирането, но толкова пагубна ли е общата картина, обрисувана от мнозина?

Кордоба: Ще продължим да се борим!

Кордоба: Ще продължим да се борим!

Не се е обезкуражил

Някак си се стига до странната ситуация, че някой иска да каже лоша дума за Левски, ала така и не може да намери реални доводи.

Стартира се с отлива на фенове - ок, 7000 зрители срещу Локомотив (Пд) явно не са задоволителна бройка. Достатъчно гостуваща агитка имаше и срещу Славия, когато билетът беше на цена 30 лева. Ако имаше бойкот, привържениците нямаше и да съберат 40 000 лева за 4 дни след рестартирането на кампанията за членски карти "Аз съм Левски".

Снимка 586467

Източник: startphoto.bg

Играта не била добра.

"Червени", "зелени" и т.н няма как да си кривят душата, защото Левски наистина демонстрира приятен за окото стил, който за определен период на време просто не може да се доразвие за достигане до победата. Не, че дават медали за  процент владение на топката и опасни атаки по време на мач, ала статистиката е категорична, че столичани контролират събитията на терена в почти всяка своя среща.

Продължава се със съдийската подкрепа.

Лично аз, не забелязвам никаква тенденция за подпомагането на Левски. Да, отмененият гол на Ботев на "Герена" беше почти толкова скандален, колкото и този в Разград, но по-скоро говорим за грешка от неможене, отколкото "бутане" за "вековниците". Ако беше така, нямаше точно левскарите да бъдат сред най-ощетяваните от показаните клипчета през изминалата седмица от Виктор Кашай. 

Вратарите са слаби.

Напоследък именно играчите на този пост са обект на подигравка. Ники Михайлов бил приключил с големия футбол, докато Пламен Андреев насила бил налаган да бъде №1. Истината е, че през изминалия сезон между двамата имаше здравословна конкуренция, при която треньорският екип избираше измежду вратаря в по-добра форма. В момента гореспоменатите не са в оптимална такава, но все още имат своя принос за отбора. Пламен Андреев расте от мач на мач, а допуснатият гол срещу Локо (Пд) не би трябвало да се смята за кой знае каква пагубна грешка. Радващото е, че за разлика от отношението към Михайлов, Андреев се радва на страхотна подкрепа. Пламен е с гарантирано титулярно място, с каквото дори не разполага един Ивелин Попов, например. 

"Нека оставим Пламен Андреев на мира"

"Нека оставим Пламен Андреев на мира"

Бивш треньор на вратарите на Левски го засипа с комплименти

Стоилов се държал авторитарно.

Все повече мнения се прокрадват, че Станимир Стоилов превишава своята власт в Левски. За това намекна и "синята" легенда от миналото Петър Курдов. Така е, едва ли в България е имало треньор, който да генерира толкова много любов от своите фенове. Делегираното доверие от тях обаче окрилява в най-положителния смисъл на думата, а и дава свобода за действие в името на клуба. Властта дадена от феновете, е много повече от документална длъжност в управленската пирамида на клуба. С всичко постигнато за марката "Левски", Стоилов е заслужил възможността да действа така, както сметне за добре. А публиката остава необходимият коректив.

Снимка 589814

Източник: startphoto.bg

Естествено, оборването на подобни твърдения никога не може да се приеме за последна инстанция по казуса с формата на "сините". Отричайки или приемайки игровата криза на "Герена", има две тематики, за които реално може да се каже, че спъват левскарския устрем през последните седмици.

Първата е свързана с атаката на отбора. В момента Левски не разполага с футболист, който умее да бележи регулярно. Мнозина мислеха, че бразилците Уелтън и Роналдо ще поемат отговорността след контузията на Билал Бари, но с проблемите им в завършващата фаза само се видя, че мароканецът явно е бил доста важен за цялостното игрово поведение на "сините". Илиян Стефанов и Ивелин Попов също не са типичните №9, заради което идва и кризата в резултатите. Лично за мен далеч повече игрово време заслужава Марин Петков, който почти винаги играе на много високо ниво, когато се включва от резервната скамейка. 

Левскарите събраха 40 000 лева за четири дни

Левскарите събраха 40 000 лева за четири дни

Кампанията за подновяването на членски карти стартира по отличен начин

Другият нерешим засега проблем е късата резервна скамейка. Стоилов просто няма план "Б", ако Левски не "улучи ваксата" срещу даден опонент. Титулярният състав е пределно ясен на всички, но стигне ли се до нужда от алтернатива, особено в атака, имаш само един Марин Петков. Или пък другите младоци Асен Митков и Патрик-Габриел Галчев, като Папи дори да бъде преквалифициран като крило. 

Снимка 586525

Източник: levski.bg

Спънките обаче трудно могат да се решат за ден или два. Видно е, че Левски ще изкара на мускули последния месец футбол у нас. Твърде вероятно е лошите резултати да продължат, но целта е клубът да остане максимално близо до челниците. А през зимната пауза, вече с далеч по-ясна визия за трансферната политика, отборът да се подсили качествено за решителните битки през пролетта. Звучи утопично и идилично, но на "Герена" все още не са развели бялото знаме.

Петър Курдов: Мъри се държи като едноличен собственик, Левски не му е бащиния

Петър Курдов: Мъри се държи като едноличен собственик, Левски не му е бащиния

"На шесто място можеше да сме аз и Къци, който коси тревата на "Герена" от дълги години"

Хейтът по адрес на "сините" пък е най-ясното доказателство за техния възход. Та как ще разбереш, че си успешен, ако няма кой да те напсува? 

Или наплюе, ако е лама...