От 2 юни Левски има нов собственик - легендата на клуба Наско Сираков. Той е притежател на 86,6 процента от общо 30 669 974 акции, които са с номинал 1 лев. Ценните книжа обаче бяха придобити безвъзмездно от голмайстор №1 в историята на сините. Така, както се случва неизменно в последните 20 години...

През 1997-а футболните клубове у нас постепенно започват да стават акционерни дружества, пише "Тема спорт". Тогава начело на Левски е Томас Лафчис, който естествено придобива и лъвския пай - взима 40% от дяловете (впоследствие ги увеличава). За тях внася в клубната каса 20 хиляди германски марки. Останалите се полагат на по-дребни акционери, на фенове, има и квота за бъдещ голям рекламодател.

Снимка 482477

Източник: LAP.bg

В онези години финансовото състояние на сините е разклатено. Но през лятото на 1998 година се намира щедър спонсор - телекомуникационната компания "Мобилтел". Тя е представлявана от Владимир Грашнов, зад когото стоят милиардите долари на руснака от еврейски произход Майкъл Чорни. Фирмата получава 20% от акциите на клуба, а срещу това за 5 години трябва да налее 1,5 милиона долара... Година по-късно пластовете в клуба започват да се разместват. През август 1999-а Грашнов става председател на борда на директорите на сините. Причината - само за година той и шефът му Чорни дават близо 2 милиона долара, тоест, повече от сумата, която по договор трябва да преведат на Левски за 5 сезона. Тогава за изпълнителни директори са назначени Наско Сираков и Константин Баждеков, мениджърски пост получава Николай Илиев, но контролният пакет акции остава в Томас Лафчис. "Мобилтел" също е разширил дела си - към 20-те процента, получени за спонсорство, са изкупени още 10% от фенската квота. Твърди се, че преди сбирката Лафчис е отказал 5 милиона марки от дяловете си, 40% от които вече е приписал на името на сина си Константин.

В крайна сметка до края на годината Томас се оттегля, а според твърденията от онзи период получава между 3,5 и 5 милиона от германската валута, платени му от Майкъл Чорни за общо 45,9 от дяловете на Левски. От тогава насам - вече 20 години, мажоритарният пакет акции на клуба преминава от едни ръце в други, без някой да плати и стотинка за тях - знак, че нещата са задкулисни и преплитат в себе си доста политически и икономически интереси.

Левски загуби още един основен играч за сблъсъка на "Лаута"

Левски загуби още един основен играч за сблъсъка на "Лаута"

Деян Лозев ще виси до последно

След оттеглянето на Лафчис начело на сините продължава да е Владимир Грашнов - президент е на Левски и на телекомуникационната компания. След смъртта му на 9 октомври 2001 година на сцената излиза същинският собственик Майкъл Чорни, чийто пари харчат на "Герена". Той обаче е изгонен от България още през 2000 година от службите ни, които го обявяват за "заплаха за националната сигурност" и му дават 10-годишна забрана да посещава страната ни. През 2004-а на Чорни е издадена втора подобна заповед от властите ни и той спира издръжката, като иска акциите да бъдат дадени на тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов. Тази пролет се разигра подобен сценарий с премиера Бойко Борисов, както и контролиращия клуба Васил Божков - той също е извън страната, издирван е...

На 2 юни 2020 година ценните книжа бяха в ръцете на Наско Сираков. Този, който като играч на Левски вкара 165 гола в елита, спечели 5 титли, 4 купи и 3 купи на Съветската армия като второстепенен турнир, а като ръководител (от 1999 г. до април 2003 г. и от април 2004 г. до май 2008 г. е изпълнителен директор, а от юни до октомври 2013 е спортен директор) вдигна още 5 титли, 5 купи и 2 Суперкупи. Вълка обещава нов модел на управление, предстои да видим дали ще е успешен.

Снимка 482472

Източник: LAP.bg