Ще се стигне ли до сделка за собствеността на Левски? Това е единственият въпрос, който вълнува сините фенове в навечерието на коледните и новогодишни празници. В последните дни нещата по тази тема сякаш позатихнаха, но дали не става въпрос за затишие пред буря?

Нагласите на "Герена" са, че до сделка ще се стигне и мажоритарният пакет акции на клуба ще преминат от ръцете на Наско Сираков в тези на компания, контролирана от сръбския бизнесмен Драган Шолак. В началото на месеца магнатът, който е председател на Надзорния съвет на опериращата у нас "Юнайтед груп", както и главен акционер в "Sport Republic", която притежава английския Саутхемптън и турския Гьозтепе, потвърди, че се водят разговори. Очаква се те да бъдат финализирани още до края на годината или първите дни на следващата, пише "Тема спорт". А успешната развръзка до голяма степен зависи от това, дали клубът ще получи така необходимия му документ за ремонтни и строителни работи по стадион "Георги Аспарухов", както и за какъв срок арената може да бъде взета на концесия.

Рикардиньо се сбогува с Гремио и очаква да финализира трансфера си в Левски

Рикардиньо се сбогува с Гремио и очаква да финализира трансфера си в Левски

Документи бавят обявяването му

При окончателно стискане на ръцете Наско Сираков ще продължи да бъде свързан с Левски. Идеята е Голмайстор №1 в историята на сините да стане почетен президент на клуба. Обсъждано е той да получи договор, който да бъде за срок от 3 години и заплата в размер на 15 хиляди евро.

Наско в момента държи 86.6 процента от акциите. Други 10% от дяловете са притежание на миноритарния ационер Тръст "Синя България". Но проведеното на 3 декември Общо събрание обаче бе гласувано тези проценти да бъдат прехвърлени на Сдружение "Левски на левскарите", което пък след Нова година на своето първо Отчетно-изборно събрание ще определи ново ръководство и контролни органи. В него членува Наско Сираков, както и Станимир Стоилов. Останалите над 3 процента от дяловете на Левски са в ръцете на дребни акционери, между които и бившия мажоритарен собственик Тодор Батков. При неосъществената сделка на Наско Сираков с Джо Диксън синята легенда бе договорил условия, които финансово са два пъти по-високи от сегашните. Като отново ставаше въпрос за представителни функции, а приближеният на британеца нашенец Благой Георгиев бе предвиден за директор и член на клубната управа на "Герена".

Треньорът на Левски Станимир Стоилов вече обяви, че при нов собственик задължително ще подаде оставка, но ако бъде поканен, ще остане. Той също ще получи предложение за голям договор, а заплатата му ще скочи поне двойно. Мъри вече е коментирал дори и неща, свързани със селекцията с човека, който ще дърпа конците при сделка - датчанинът Расмус Анкерсен, който е шеф на "Sport Republic". Желанието на специалиста обаче е не толкова отпускане на средства за закупуването на нови играчи, колкото за инвестиция в изграждането на нов стадион и база. Именно такива са и намеренията на чуждестранния инвеститор.

В момента най-големият проблем за Левски се явява изчистването на дълговете към НАП. Те са в размер на около 11 милиона лева. За погасяването им се работи и по вариант, при който в клуба да влезе още един голям акционер. Това е холдинг, който и в момента рекламира при сините. Идеята е срещу 30 процента от дяловете въпросната кампания да покрие сумата, дължима на Националната агенция по приходите.

Предстои да видим кои от намеренията ще видят бял свят. На преден план все още стои въпросът дали Левски ще има нов собственик, или Наско Сираков ще продължи "да кара влака" заедно със сегашния генерален спонсор. Възелът ще се разсече съвсем скоро...