Спомням си, беше доста мразовит ден в началото на декември 2006 година. Чакахме пред сградата на един от най-богатите българи и тогава, и сега - Васил Божков. Върволица от футболисти, треньори и служители един по един късаха договорите си с ръководството на ЦСКА и подписваха, че нищо не им дължи, чакаше се сделка по продажбата на клуба в ръцете на индиеца Митал. Тогава решенията в ЦСКА взимаха малко хора. Лазар Василев движеше финансите, а Стефан Орманджиев, Бог да го прости, отговаряше за футболната материя. Толкоз... Нямаше много директори, служители, съветници, анализатори, помощници.

Сега най-богатият българин взима решенията в Левски. Обаче нещо се промени. От онзи декемврийски ден, в който негова служителка изнесе поднос с чай на журналисти и репортери заради студа, до днес, изминаха почти 13 години. Време, в което настъпиха промени. Сигурен съм, че и сега малко хора (ако въобще има такива) могат да кажат на собственика на Левски какво да прави и какви решения да взима. Защото той отдавна е доказал, че може да управлява. Но... Надолу по веригата в момента на "Герена" всичко е... жал да ти стане.

Снимка 439055

Източник: LAP.bg

В последните няколко месеца доста специалисти обръщат внимание предимно върху спортно-техническата част, Петър Хубчев, селекцията, новите и старите футболисти, трансферите и т.н. Какво обаче е структурното положение в клуба? Отдавна мисля, че мястото на Ивайло Петков не е в Левски! На първата си пресконференция след дълго мълчание той беше блед и трепереше като ученик на чина преди контролно.

Левски не е Дунав, уважения към бившия футболист Ивайло Петков, но за Левски трябва "синя" душа и сърце. Остава впечатление, че в Левски повече бягат, а не искат свои хора в управлението. Не знам защо, но това не е начинът. Не е гаранция, че бивш футболист на отбора, е абониран за треньор, директор или скаут, но няма как да убедиш някого, че и противното е точно решение. Да сравняваме Боримиров, Йовов или Гонзо с Ивайло Петков?! Всички те може да не са гениални директори, но поне знаеха какво е Левски, а клубът сякаш е далеч от тях. Гонзо може и да се учеше за ръководител на "Герена", но нима Ивайло Петков пристига в качеството си на професор с току що изкаран стаж при Сър Алекс?!

Снимка 436522

Източник: LAP.bg

Не отварям дума за Наско Сираков... Само ще кажа, че мястото на Наско е в Левски независимо какво е правил като футболист или ръководител преди. Защото Орманджиев навремето беше истински ръководител, който знаеше две и двеста. Ако щеш, можеше да се обади на съдията, на делегата, знаеше тънкостите във футбола. А който смята, че не се правят такива неща, жестоко се заблуждава.

Днес, в момента, не съм убеден, че Ивайло Петков може да направи същото в Левски. Ама Сираков може. Защото Сираков е фигура! Днес в Левски ситуацията е следната - "стажант" спортен директор, който май е в небрано лозе, треньор, на когото целият свят му е вечно крив (естествено, че и съдбата му обърна гръб заради контузени футболисти) и още един шеф, който върши нещо, но не всичко зависи от него. Няма спор, че клубът е в тежко финансово състояние или поне такова бе, когато дойде новата власт. Няма спор, че се правят и хубави неща особено около терени, общижития и т.н. Но нали се сещате, че феновете няма да са особено трогнати от новата боя и тапети в стаята на общижитието, а искат победи!

Снимка 437767

Източник: LAP.bg

Тук стигаме до въпроса - какво или кой се промени, за да цари властова старнност на "Герена"? Дали собственикът има такъв ентусиазъм, с какъвто бе зареден преди години? Подвежда ли го някого? Ясно е, че трябва време, но това, което се случва в Левски, е притеснително. Дори самият факт, че феновете продължават да се делят на две и сядат от двете страни на сектора, не е сериозно.

Такива неща навремето нямаше! Тогава обаче един човек взимаше решенията и е факт, че добри или лоши, тези решения донесоха две от петте титли на ЦСКА през 21 век. Така Васил Божков остава най-успешният президент на клуба след комунизма. Но е факт, че имаше малко, но качествени управленци на "Армията", които си разбираха от работата. За Левски в момента не мога да кажа същото...

Стефан Софиянски: Идването на Васил Божков в Левски ще се превърне в добра новина тогава, когато дойдат и резултатите

Софиянски пред ТОПСПОРТ: Идването на Божков в Левски ще се превърне в добра новина тогава, когато дойдат и резултатите

"Надявам се Левски да запише добри резултати в Европа, защо не да се класира и в групите?"