Един от най-разпознаваемите фенове на Левски - Петър Димитров, даде обширно интервю за колегите от "Гонг". Авторът на книгата "Синята приказка" коментира всички актуални теми около любимия си клуб. Той говори за месеците след завръщането на Станимир Стоилов, както и защо се стигна до сегашното положение на столичния гранд.

Станимир Стоилов се завърна на "Герена", а ти написа една страхотна книга за първия му период в Левски - "Синя приказка". Готови ли са първите глави на "Синя приказка 2"?

-Това беше най-щастливият ми период като левскар. Тези 4 години. Видях Левски такъв, какъвто с покойния ми баща сме си мечтали да го видим - мощен в България, силен в Европа, смел и горд. Симбиозата между клуб, отбор и публика - това беше апотеозът. Понеже ми зададе въпрос за нова "Синя приказка", аз първата не съм я измислил, просто съм описал нещата, които съм видял. Преди да започна с главите за новата, която съм убеден, че ще се случи, ще опиша тези 10-12 години, които ни докараха до това състояние. Няма да спестя нищо. Хората, които ме познават знаят, че искам да съм полезен, а не да се харесвам. Животът на Левски през последните 10-12 години, дори в лошото, виждам и нещо положително. Готов съм. В момента съм много щастлив. Пред очите си виждам как се променя и клубът, и отбора.

Годината на Левски - треньорски хаос, безпаричие и Диксън (част 1)

Годината на Левски - треньорски хаос, безпаричие и Диксън (част 1)

"Сините" преминаха през най-бурните 12 месеца в цялата си клубна история

Какво се промени към добро в Левски през тези месеци от 2 септември насам?

- Всичко! Няма нещо, което да не се е подобрило. Ще започна малко по далеч. През последните 2 години се борехме да не изпаднем, но бяхме шампиони по оправдания. По начало в последните 6-7 години винаги си намирахме оправдания и вината беше в други хора. Последните две години беше върхът. Дюшеш дойде това с финансовата криза. Това служеше да оправдание за не само слабите, а срамните резултати на терена. Аз тук не обвинявам футболистите. Те си зависят от водача. Усетят ли, че е слаб, го дават полека. Историята на Левски е един учебник и дава начини да се измъкнеш от криза. За да го разбереш този учебник обаче, трябва да живееш като левскар. Септември 1994 години Томас Лафчис приключи с финансите. Онзи отбор от септември до края на футболната година през 1995 те не взеха нито една заплата. Играха без пари. От време на време получаваха премия за победа. Биехме с 5-6-7-8 гола. Тогава имаше софийски клуб, на който собственикът предлагаше по една торба пари на нашите футболисти. Те, в името на Левски, играха без заплати. Когато започнахме да ги продаваме, заплатите им се изплатиха с трансферите. Оправданията през последните 2 години, че трябва да приемем резултатите, защото футболистите не си взимат заплатите, не ги приемам. Сега всички си ги взеха или ще си ги вземат до месец. Загубите и точките някой ще ги върне ли? Няма кой! И това всичко опира до тези, които ръководеха клуба през този период. Няма футболист и треньор в съвременния футбол, който да не си вземе парите, но точките не могат да се върнат.

И пак ще дам пример. Когато Мъри беше в Астана принципът на плащане беше през 4-5 месеца накуп. Мъри и там беше им казал, че парите ще се вземат, но загубените точки няма кой да ги върне. И там професионализмът беше на високо ниво, но като треньор знаеше как да ги убеди. В интерес на истината само един футболист не прие този начин на работа. Дори преди един мач от евротурнирите не дойде на летището, където го чакаха. Няма значение кой е той.

С идването на Стоилов свършиха оправданията на Левски. Край! Свърши. Виждам, че нещата се променят с всеки изминал ден.

Вече виждаме как се прави футбол, как се гради отбор. Надали някой левскар си е мислел, че в последните години отборът може да направи такава серия без допуснат гол?

- Щом ще говорим за игровата част, първо нашите футболисти имат качества, но талантът трябва да се развива. Този талант се развива от треньорите. Малшанс е, че ги тренираха треньори, чийто качества не отговаря на нивото на Левски. Радвам се, че младото поколение журналисти виждате как с всяка изминала тренировка се променят нещата. Помните Мъри като дойде нашите футболисти издържаха до 50-60 минута. Добрият треньор знае как да го направи. Видяхте всяка седмица очевидно на мачовете се виждаше как се увеличава физическата подготовка на отбора. В края на полусезона за седем дни изиграхме три мача. Това се вижда от хората. Вече и вие младите се докосвате до майсторлъка на един треньор. Някои играчи не знаеха дори футболно как да ходят. Това са камъни в градината на всички треньори, които досега са минали.

Радостин Василев: Ако Левски и ЦСКА имат трудности в съществуването си, значи системата е сбъркана

Радостин Василев: Ако Левски и ЦСКА имат трудности в съществуването си, значи системата е сбъркана

Трябва да помислим за финансирането на клубовете и как да развиваме това нещо, коментира той

Защо се получи така, че през последните две години се залагаше на треньори, които очевидно не могат да вдигнат дори малко нивото на Левски?

- Според модела "Бащица" президент на Левски е Наско Сираков. Случи се, защото "синята" общност го посочи него за президент на клуба. В едно от първите му изказвания заяви, че приключи моделът "Бащица". Само че на първия мач с Лудогорец около него стояха "Бащици", а трябваше от дясната му страна да бъде Мъри Стоилов. Двамата създатели на "синята приказка". След това около Наско се завъртяха много хора, които през годините кръжаха около президентската ложа. Какво са го съветвали не знам. Това беше неговата грешка. Животът така се завъртя, че след година и два месеца Наско да се сети, че това е човекът. Колкото и да звучи високопарно - това е човекът за Левски! Всички видяхме това момче Мъри Стоилов как се изгради. Той е и най-добрият ученик на Васил Методиев.

Грешката беше, че година и половина Наско не взе единственото правилно решение. През последните 10-12 години имаше много пари, а кой ли не се изреди... Стоилов се върна в момент, в който ние летяхме в бездната. Финансово никога нямаше да си оставим клуба да фалира, но спортно-технически и организационно летяхме в бездната. Той се появи в най-важния момент и сега полека се изправяме. Всички тези и твои колеги, които през годините спекулираха, че е заради парите, сега мълчат и пърхат около него. Мълчат сега, защото се върна в момент, в който всичко беше приключило.

Бието на Левски докара тези три момчета сега на "Герена" - Мъри Стоилов, както и другите двама. На фона на тези преди Иво Ивков, да не казвам какво мисля, но хората знаят какво ми е мнението. Мъри, Дани и Иво са като кучето Цербер от гръцката митология. Те ще пазят интересите на Левски и ги пазят.

Защо тези преди тях в Левски се изредиха изпълнителни директори, шефове на УС и се стигна така, че бяха подписвани договори с тези като Петър Хубчев, Насиру Мохамед, "Макрон", че дори и такива за хранителни добавки...?

- Директорът Ивков на първата си пресконференция издаде категорична смъртна присъда на модела "Бащица" за Левски, за идеята и идеологията Левски. Няма как идеята "Левски" да съжителства с този модел. Ние бяхме високо горе, бяхме приети в Г14. Бяхме оазис сред българския футбол. "Бащицата" решава сам да кара влака и се стига дотук. Дори феновете да сме недоволни, какво можем да направим? Решава собственика и това е - този ще работи. Но той, че вреди на Левски, подписва договори, които не са в интерес на Левски... На Иво Ивков му бях предложил ако намерим един договор, в който да е бил защитен интересът на Левски, трябва в музея да го сложим през последните години. Самият модел дава възможност да се случва това. Да не говорим, че за тези 10 години левскарщината изчезна от "Герена". Ще дам и пример. Само преди малко имаше тържество с дечицата от набор 2006. Посочих им един наш футблист, който получава Купата на съветската армия и те не знаеха кой е. Те не са виновни, защото през последните 10-12 години с огромното съдействие на собствениците слушаха как Гонзо се кара с този, Наско се кара с онзи, Мъри го съдеха. Ние съсипахме авторитета на всички наши ветерани, легенди. Децата не са виновни да не знаят кой е Кирил Ивков. Ще направим всичко възможно, за да знаят.

Бразилското дуо се присъединява към Левски в началото на януари

Бразилското дуо се присъединява към Левски в началото на януари

Ноа Сонко Сундберг няма да бъде в началото на подготовката на "сините"

Левски не е фирма, не е клуб като останалите. Левски е история и памет. Който не го е разбрал, ни докара дотук. И с много пари. Самият г-н Колев казваше, че бюджетът на Левски е 2 млн. на месец. Но ако ти си левскар, г-н Колев, от тези 2 млн. щеше да отделяш по 200 хил., за да платиш това или онова. Да отпадне дългът към НАП. А не да се оправдаваш с шефовете. Щом шефовете не са ти давали да направиш това, което като левскар те кара сърцето, подай си оставката. Както го направи Христо Йовов. И той беше директор.

Появиха се информации, че си провел разговор с Петър Хубчев, който не е бил на добър тон от негова страна. Имаше ли такъв разговор?

- Това не съм го споделял с никого, с изключение на шефове с Левски. И то след като го проведох. Няма проблем да проведа диалог с левскар, дори да сме на различни мнения. Да се караме, да спориме, но да проведа диалог. Никога не е имало проблем и така трябва да бъде. Ние сме свободни хора. След като не се е провел диалог, един от двамата не е левскар. Той така и не пожела да разбере какво искам да му кажа. Със сигурност има право да е сърдит. Един от нас двамата не е левскар. Исках да проведа диалог, но не стана.

Прочетох интервю с агента на Насиру Мохамед, в което казва, че през последната година и половина се е опитал да се свърже с Левски, говорил е с Павел Колев. Само че в Левски май не са знаели за тези негови опити и сега преговорите са доста интензивни и трябва да бъдат завършени до края на месеца....

- Преговорите с много хора се водеха и видях как трябва да се водят. В интерес на Левски, той да е над всичко. Така се водят преговорите от Дани, Иво и Мъри. Мисля, че г-н Колев трябва да излезе и да каже нещо, защото се натрупаха много неща. Ако съм на негово място и в пространството се носи такава информация, че много от нещата са правени в ущърб на Левски, ще изляза да се защитя. Не бих го приел, ако съм бил прав. Помните ли в началото на май 2020 самият г-н Колев каза, че треньорското ръководство и той, ако се появи нов собственик, ще си подадат оставката. Аз знам, че мъжката дума се спазва от мъже. Само това ще кажа. Отделно ми е много интересно, тъй като той много добре знае за кой разговор става дума на 25 май след назначението на Хубчев, стана въпрос за паспорти и така нататък. Предупредих го. Питам само дали човек, който има българско ЕГН да няма паспорт и гражданство. Спомням си г-н Колев каза на не една и две пресконференции, че г-н Хубчев има само германски паспорт. Та само питам дали е възможно при българско ЕГН да няма българско гражданство и паспорт.

Левскари, това е друга бира

Левскари, това е друга бира

Вижте какво пуснаха в прожба "сините"