Станимир Стоилов обяви, че напуска Левски. Той разкри решанието си след победата на "сините" над Локомотив (София) с 1:0 от 25-ия кръг на efbet Лига.

Така вторият престой на Мъри начело на "сините" приключва точно преди дербито с ЦСКА следващия понеделник.

"Дали ще продължа да работя в Левски? Отговорът ми е не. Това, което ме притеснява е начинът на управление и решенията, които се взеха.

Футболният клуб отчита в три направления. Любовта на феновете мога да сложа оценка - 6+. Второто направление е финансовата страна. Там лесно можем да видим резултата. Около 18 милиона приход и разход около 12. Между 5 и 6 милиона печалба. Затова оценката ми е отличен. Третото - игровият аспект. След толкова години чакане нямахме трофей, успяхме да вземем такъв.

Напълно заслужено триумфирахме. Имахме и негативна серия срещу ЦСКА, а сега победихме два пъти и два пъти завършихме наравно. В мачовете с Лудогорец също имахме преимущество в някои мачове. Имаше и такива, в които Лудогорец бе по-добър, но играхме равностойно или по-добре доста пъти. Имахме знаменити европейски вечер. Имаше и негативна серия, но това може би се дължеше и на липсата на усмивка на старши треньора. Слагам оценка около 4 или 4+.

Снимка 613641

Източник: startphoto.bg

Във всяка друга страна, при такива резултати, директорите и треньорите щяха да получат нови договори. Също не съм доволен, че спонсорът има доминираща роля във вземането на решения в клуба. Преди повече от година имах среща с Иво Ивков, Мило Борисов, Наско Сираков и Лъчезар Петров. Тогава казах, че ще имаме проблеми, ако продължаваме по този начин и че Левски не е като всеки друг клуб. Говорих час и половина и може би ми се смееха и ме пренебрегнаха. След това не идвах щастлив на тренировките, защото имаше скандали в клуба.

Вчера обявих две условия, при които мога да остана. Първото беше подмяна на Управителния съвет с доминираща квота на хора от Левски. Без да споменавам имена. Хора работещи и служители на ПФК Левски. За да можем да защитаваме интересите на отбора. Второто беше да продължи да работим с Ивков и да се поставят определени цели. Ако не си свършим работата да си тръгнем. Ако на висшето ръководство им трябват слуги да им подписват договори, няма да стане с моето участие. Сираков взе решение под натиск от спонсора.

Стоилов: Със Сираков сме мислели винаги еднакво, там няма забележки

Стоилов: Със Сираков сме мислели винаги еднакво, там няма забележки

Проблемите в управлението обаче рано или късно рефлектират, коментира Мъри

По принцип спонсорът няма право да доминира и управлението, това никъде го няма по света. Ако клубът изкара 5 милиона приход, то спонсорът можеше да вземе 10% от сумата - 800 хиляди лева. След назначението на изпълнителния директор започнах да заплашвам, че ще си тръгна, ако не се махнат определени точки от този договор. Ако се даренията бяха включени в 10-те процента, то аз щях да си тръгна на момента. Не искам да заробваме клуба с нови задължения. Към днешна дата има много задължения, които не са опростени.

Следващите неразбирателства бяха за LED системата. Левски не получи нищо от всички мачове, освен на "Георги Аспарухов". Освен това се изплаща тази система, не знам докога и по каква причина.

Другата тема, която ме засяга - за трансфера на Роналдо. Беше казано, че е подарък за Стоилов. Фирмата спонсор даде парите назаем с дребна лихва, заедно с процент от бъдеща продажба. Това бяха постоянните скандали, които се разразяваха за финансите в клуба. Собственикът на клуба трябваше да се намеси на много по-преден план, защото не виждам причина за уволнение на изпълнителния директор. Сигурно грешим и двамата, но работещите хора са там, за да се опитват и да правят грешки. Не виждам как такива резултати може да доведат до уволнение. При това всичко се случи при тежки условия. Вече бяхме ненужни, когато издърпахме клуба от калта. Следващият, след Ивков, щях да съм аз. Надзорният съвет смени представител на феновете, на база на неща, които собственикът е чул. Ако за това се сваля представителя на феновете, то и аз значи трябва да бъда уволнен.

Аз дойдох не с мисъл да направя загуба или победа. Предложиха ми дори да направя още един мач и тогава да си ходя. Това беше върхът! Обадих се днес и на спонсорите, за да кажа, че приключвам. Исках да бъда уважителен към тях. Собственикът на компанията беше благосклонен и ме покани да остана до лятото. Аз си мислех, че ще ми даде нов тригодишен договор и за него стана много неловко. Казах и какво не ми е харесало. Спортно-технически не съм имал проблеми и никой не ми е пречил. Със Сираков сме мислели винаги еднакво. Там няма забележки. Проблемите в управлението обаче рано или късно рефлектират върху спортно-техническата част. В работещ клуб можеше да се намерят решения за трансфери, които сега не успяхме да сторим.

Ивков беше назначен от Сираков. Ние сме се виждали само на "Здравей" преди да започна в Левски отново. Отскоро ме пришиха и към фенски организации", продължи специалистът.

Снимка 613642

Източник: startphoto.bg

Няма да съм аз този, който ще участва в заробването на клуба. Скандалите започват и сега между фенове и собственик. В Левски трябва да цари мир между фракциите. Не мога да седя на скамейката да гледам разединение. След като не може да се постигне обединение, то явно няма смисъл да съм тук. Поставих вчера две условия, за да остана. Първото условие беше да се замени УС с доминираща квота на работещи хора от Левски, без да назовавам имена и мои желания. Исках работещи служители на Левски, за да може да защитаваме интересите на клуба. Второто условие беше да остане екипа с Ивков и да ни се даде едногодишен план. Ако не ги изпълнихме, то щяхме да си тръгнем. Ако изпълнителният директор е слуга на клуба, то това щеше да доведе до нови 11 милиони към НАП.

Това, което заварих 1.5 години след началото на неговата власт, не беше приятно. Решението за махането на Ивков и пасивността по време на скандалите, бяха показателни. Сираков взе решението под натиск на спонсора. Няма сила на света, която да ме убеди в друго. Трябваше той да се намеси по-рано, за да решим проблемите, ако искахме да работим заедно. Явно не искаме. С бездействие не се решава нищо. Надявам се това да се случи занапред. Ако бях отишъл в друг отбор, нямаше да ме интересува управленската част. Щях да гледам треньорската работа само. Това обаче е моят клуб и исках да го спасим. В началото бяхме сами. Всички се чудеха дали щяхме да се провалим и очакваха да се провалим. Никога обаче не ме е било страх от провал. Очаквам да се налеят много повече пари в клуба сега от спонсора. Това се случи и по време на предишния ми престой, по времето на Тодор Батков. Парите са средство за решаване на проблеми, но трябваш можещи хора. Дано не залитнем и в тази насока. През тази година спазваме финансова дисциплина, за да не нарушаваме бюджета.

Вече си мисля, че ме познават като характер и начин на действие. Нека аз да бъда виновния, никога не ме е било страх да бъда виновен за истината, когато става въпрос за Левски. Когато предния път си тръгнах, неслучайно казах, че ми режат пръстите един по един.

Връзката не е разрушена чисто в работен план. Това е моята истина и аз съм пришит за нея. Ако Ивков беше откраднал или нещо скрил, или нещо измамил, аз щях да съм първият, който ще го замеря с камъни. Не мога да стоя, защото повече обичам Левски.

И друг път са ме обиждали, като съм се връщал на "Герена" без да погледнат истината. По-добре да ме наричат предател с истината, отколкото предател, който прикрива управлението. Аз 13 години бягах от порочното управление. Предлагаха ми пари и обещания. Не знам колко години ще чакам, ще се завърна, като ми хареса управлението и ме поканят. Обикновено, ако не ми харесва управлението, бързо приключват и разговорите. Това са неща, които не зависят от мен.

Платените служители сме тук, за да говорим, когато работим. Тук сме да защитаваме клуба. От финансова гледна точка с Левски винаги сме били коректни. Левски ме е създал и ми е подал ръка, първо го дължа на Левски. За да напусна Левски ми струват доста пари, които ми стояха на моята сметка и чакаха само да бъдат преведени, но аз се отказвам от тези финанси и ще останат в клуба. Моите пари и бюджета на клуба винаги съм си изкарал. Няма клуб, в който да съм работил и в който да съм го оставил на минус.

Поръчваме музиката в чалготека, Левски е друг клуб и не може да се поръча тук. Във футбола не се поръчва музика, ако не разбираш. Затова не искам да ме целят с камъни, защото тази любов ще се обърне в негативен план. Дойдох с моята си идея и никой не успя да ме отклони. Клубът е на добра основа и може да тръгне нагоре. Тези играчи могат да държат високо ниво. Трябва да бъде в борбата за титлата

Сираков взе решението под натиск, който не успя да устои. Пред мен каза, че не е така, но аз го познавам. Между него и Ивков нямаше такива големи проблеми, които да не могат да се решат. Аз съм благодарен, че помагат и дават пари напред, но никъде не участват в управлението. Футболният бизнес не е за всеки. Един от хората, които бе от управлението беше отишъл да гледа мач с Локомотив (София) на Надежда, а той се играеше на "Васил Левски", каза Мъри.

Стоилов се завърна на стадион "Георги Аспарухов" в началото на септември 2021 година. Повторният му дебют беше срещу Локомотив в Пловдив и завърши при равенство 2:2. В общо 62 мача Мъри постигна 34 победи, 15 равенства и 13 загуби с голова разлика 96:47.

Левски победи Локомотив (София) с 1:0 в мач от efbet Лига

Левски изпрати Мъри с победа срещу Локо (София)

Вижте подробности