Бившият председател на Управителния съвет на Левски Николай Илиев сподели пред ТОПСПОРТ мнението си за настоящата действителност в клуба.

Първият българин, играл в италианското футболно първенство, изрази възхищението си от феновете на столичния гранд и ги похвали за стореното, по време на най-тежките месеци от пандемията.

Четирикратният шампион на България, който бе част от състава на националния отбор през паметното лято на 1994-а година, пожела успех на новия селекционер на представителния тим Ясен Петров, като каза, че според него назначаването му е едно от най-правилните решения във футбола ни за последните години.

Футболист номер едно на страната за 1987-а година изрази задоволството си и от гласуваното доверие към много от юношите на клуба, но загатна, че не е трябвало да се стига до карантината и сложната ситуация в международен мащаб, за да започне да се залага повече на собствените таланти, изграждани от Левски.

Снимка 515219

Източник: Официален сайт Левски

Предлагаме на вниманието ви основните опорни точки от разговора ни с Николай Илиев:

Г-н Илиев, радвам се, че мога да разговарям с Вас. От доста време не сте излизал с публично изказване.

- Не се намирах в добро здраве и това беше основната причина.

Надявам се, че сега вече сте добре и всичко е наред с Вас и близките Ви?

- Да. Слава на Бога, сега съм добре. Благодаря.

Снимка 340692

Източник: LAP.bg

Изказахте се доста критично преди известен период от време за ситуацията в Левски. Забелязвате ли положителна промяна?

- Ситуацията остава все така трудна. Наистина много сложна. От всяка една гледна точка. Без необходимите средства и в ролята едва ли не на борещи се за оцеляване - нещо, което едва ли се нрави на тези, които наистина обичат Левски. Това е недопустимо!

Защо беше необходимо да идва пандемията, за да се сетим, че ги има юношите?

И все пак, в сравнение с момента, в който изглеждаше, че всичко сочи към надвисналия фалит, сякаш усещането в момента е за известно стабилизиране.

- Не съм сигурен. Лично за мен може би отново се спазва модела "Бащица", от който така искахме да избягаме. Бяха натрупани огромни задължения за кратък период от време, а след това започна опростяването им. От същите хора, които ги бяха натрупали, което за мен е най-малкото странно. Отдавна виновниците за изпадането на клуба в тази неизбежна ситуация, трябваше да си понесат последствията. Сега се чакат пари, но не е ясно откъде ще дойдат. Нито откъде идват средствата, които постъпват в касата.

Снимка 241116

Източник: LAP.bg

Един от основните източници на средства, вече повече от година, са феновете. Те направиха чудеса от храброст, стигнаха до предела на възможностите си, в името на любимия си клуб.

- Да, наистина бяха невероятни. Публиката на Левски показа, че е социален феномен, а не само някаква даденост. Трудни за подражание и с големи сърца. Но няма как да се разчита само на феновете. Трябва да се изгради ясен модел, който да се следва с времето и да гарантира оцеляването на клуба. За дълго време напред.

Идването на такава емблематична, легендарна фигура като г-н Сираков помогна. И със сигурност вдъхна доверие у всички, които се интересуват от благосъстоянието на клуба.

- Наистина е така. И му пожелавам успех. Но ще е много трудно. Много.

Снимка 502581

Източник: LAP.bg

В спортно-техническо отношение? Какви са наблюденията Ви, след завръщането на Славиша Стоянович на треньорския пост? Според някои специалисти, той въобще не е трябвало да си тръгва от Левски.

- Не искам да обидя никого, но ще го кажа - аз лично смятам, че не бива да се залага на чужденци. В първия случай, в който той получи по-сериозно предложение, по-добре финансово подплатено, ще напусне. Това е голям риск. Защото оставяме ситуацията на един етап, застъпва се от някой друг, получават се сериозни разминавания и трябва да се върнем на начално положение. Чуждестранните специалисти никога не могат да оценят истински, със сърцето си, това какво означава Левски. И каква институция, марка е клубът. Не ме разбирайте погрешно, работихме навремето отлично с Люпко Петрович. Но казаното важи при всички положения.

Снимка 242830

Източник: Официален сайт на Левски

Ако не друго, то поне пандемията имаше и един плюс. Една положителна страна, колкото и странно да звучи. Гласуването на доверие на юношите. Все по-често забелязваме тази тенденция.

- Аз ще отговоря така - а защо беше необходимо да идва пандемията, за да се сетим, че ги има юношите? Трябваше ли да се стига до подобни екстремности, за да им бъде гласувано доверие и даден шанс? Има го и другата страна на медала, разбира се...

Коя? Какво имате предвид?

- Че някои от тях получават възможността, но не се възползват. И дори разочароват. Може би в някои случаи го няма онзи респект към треньорите, ръководството, както беше едно време. Ние със сигурност изпитвахме такъв към нашите треньори и управници. И заради това бяхме едно от най-продуктивните поколения. Работата с подрастващите трябва да бъде все така усърдна, както е сега. Виждате, че сме шампиони в различни възрастови групи. Но всичко е съвкупност. Трябва по-често да има доверие към талантите, но и от тяхна страна е необходимо да го оправдават, когато получат шанса си за изява. И нека треньорите да казват какво да става, а не да се месят родители и други странични за отборите личности. Така, със силни, можещи, постепенно докосващи се до мъжкия футбол юноши, след време ще имаме и силен национален отбор. Нещо, което определено ни липсва.

Засягате и тази тема и ще се възползвам. Какво е мнението Ви за назначаването на Ясен Петров за селекционер?

- Може би едно от най-добрите решения във футбола ни за последните години. Изключителен професионалист и специалист, а помните изявите му и на терена. Аз се радвам, че получава тази възможност, но считано към този момент, все още разполага с ограничен потенциал, що се касае до наличните футболисти.

Снимка 514031

Източник: LAP.bg

Кога ще се промени това? Кога отново ще можем да говорим за един силен национален отбор? Да се гордеем? Да участваме в големи форуми? Както се гордеехме с вас едно време.

- Само и единствено при много сериозна работа и цялостна промяна, ще можем да се надяваме на високи резултати. Ако тези условия бъдат спазени, надеждата ми е, че ще можем да имаме силен състав и успехи в срок от 10 години. Но за целта трябва да се действа изключително професионално. И отново повтарям - с голямо сърце.