Един от миноритарните акционери в Левски, тръст "Синя България", излезе с официална информация след проведената среща между ръководството на клуба и различни фенски организации. От тръста разкриха детайли от разговорите като информираха, че належащите дългове на клуба са над 15 милиона лева. 

Мъри има забележки към нападението на Левски

Мъри има забележки към нападението на Левски

Има и няколко въпросителни около стартовия си състав за мача с Ботев

Публикуваме текста без редакторска намеса.

Скъпи Левскари,

Както всички знаете, на 23.08.2022 се проведе среща между мажоритарния собственик на ПФК Левски, ръководството на клуба, ръководството и основния акционер на генералния спонсор на клуба (в чиято група е и дружеството, управляващо клуба по договор за управление) и представители на различни организации на привържениците на Левски, сред които и такива от Управителния съвет на Тръст "Синя България".

На срещата бяхме запознати с някои съществени детайли от дейността на клуба в последните 10 месеца, сред които:

· свършената работа за последната година

· приходите и разходите

· тежащите задължения натрупани от предишни ръководства на ПФК Левски, които могат да се окажат огромна пречка пред възходящото развитие на отбора в следващите години.

Представени бяха и отношенията и договореностите между ПФК Левски и генералния спонсор Palms Bet, както и намеренията на спонсора за период от 5 години - обстоятелства, които под една или друга форма така или иначе циркулират в медийното пространство.

Считаме за наше задължение да информираме хората, които представляваме - а именно вас, привържениците, които в тези изключително трудни времена не се отказахте заедно с нас да се борите за съществуването на любимия ни клуб - за получената информация.

Същевременно съзнаваме и друго наше задължение - да подходим с необходимата отговорност към информацията, която споделяме, а не да се опитваме да създаваме "сензации", или пък "храна" за масата недоброжелатели на най-великия български футболен клуб.

Разбираме, че споделеното в следващите редове ще събуди много въпроси и може би много притеснения, но се надяваме, че ще влее и решимост във всички вас да положим общи усилия да продължим по възходящия път, по който е поел нашият клуб. И който отново ще ни отведе на върха в българския футбол.

В последната година благодарение на изключителната и неуморна работа на изпълнителния директор Иво Ивков и членовете на ръководения от него екип, със съдействието на генералния спонсор, който чрез свое дружество има и договор за управление в клуба, без съмнение е свършена огромна по обем работа.

Благодарение на тези усилия е постигнато отчетливо подобрение във финансово и административно естество. Клубът успя да договори и изплати или разсрочи задължения към уволнени треньори, освободени и/или напуснали футболисти, доставчици на екипировка и други доставчици, които застрашаваха лиценза и съществуването на ПФК Левски.

В голяма степен (с малки изключения), тези задължения са вече зад гърба ни. Клубът успява да посрещне текущите си нужди, да плаща навреме заплати на всички работещи в дружеството и да покрива текущите месечни задължения.

Отчетен бе и огромният принос на привържениците, които със своята безпрецедентна активност (само в последните 7 месеца генерирахме приход от 6 000 000 лева в клуба), дадоха възможност на ръководството да покрива и задължения към НАП в последните месеци.

Излишно е да говорим за спортно-техническата част, защото там за всички е очевидно какво постига Станимир Стоилов и неговият екип.

Няма как, обаче, да не споделим, че сме силно притеснени от обстоятелството, че въпреки постигнатото от ръководството, непосредствените и належащи дългове надхвърлят 15 000 000 лева, без да отчитаме размера на дълговете към фирми свързани с Васил Божков

Тези задължения представляват изключително сериозна тежест и реална заплаха за съществуването на Левски.

Очевидно е, че погасяването им е непосилно за клуба и за спонсора Palms Bet без намиране на поне още един или два големи спонсора и продължаване на активността на привържениците.

В хода на срещата стана ясно, че в клуба има немалко вътрешно напрежение относно неговото административно ръководене и сериозни проблеми в управленската структура, които настояваме да бъдат разрешени в най-кратки срокове.

С притеснение отбелязваме, че така и не беше представен пред нас реален план за справяне с належащите проблеми. Всички присъстващи представители на различни организации недвусмислено изявихме готовността на всички левскари да продължим да помагаме с каквото е необходимо, но настояхме да бъде разработен и представен ясен план за действие.

Подчертахме също, че без дружеството, управляващо клуба, да поеме своята част от ангажиментите и без да се предприемат всички възможни мерки, за да не се допуска натрупването на нов дълг, според нас е невъзможно да започне активно погасяване на старите задължения.

Генералният спонсор представи планове си за финансиране на клуба през следващите 5 години, които бяха споделени и по-рано и от г-н Мило Борисов и г-н Лъчезар Петров при техни медийни изяви.

Средствата по спонсорските договори обаче са недостатъчни за справяне със ситуацията, още повече в текущите ѝ параметри. Бяха представени в точки конкретни възможни "опции" в управлението, които могат да бъдат предприети. Но така и не бяха очертани реални планове за реални решения на проблемите.

Без ясен, точен и конкретен отговор остана и изключително същественият, според нас, въпрос защо след великолепното спортно-техническо представяне, безпрецедентната за българските мащаби активност на привържениците и на фона на цялостното административно и финансово стабилизиране на дружеството, все още не може да бъде намерен и осигурен поне още един голям спонсор.

Изразяваме своята надежда, ръководството на любимия ни клуб, заедно с генералния спонсор, в изключително кратки срокове да разрешат възникналите търкания досежно управленската структура и начини на работа, както и да намерят най-правилната форма да запознаят детайлно всички привърженици на Левски със задълженията на клуба и планираните мерки за тяхното погасяване, както и плановете си за развитието на клуба в следващите години!

Управителният съвет на Тръст "Синя България" заявява изрично пълната си подкрепа за Ивайло Ивков и Станимир Стоилов! Безусловно вярваме в техните професионални компетенции и качества да довършат започнатото и открито сме готови да се изправим срещу всеки, който е против тях в този важен за Левски момент.

ЛЕВСКИ Е ВЕЧЕН!

С уважение,

УС на Тръст "Синя България"