В англоезичния свят думата "attitude" e издигната в култ. Особено във футбола. Едва ли ще има изказване на футболист или треньор, в което някой от тях да не споменава за "отношение", "нагласа" или "гледна точка". Поставят се основите на едно добро поведение и изискуем футболен етикет.

От учебниците по маркетинг пък разбираме, че "основният виновник за свършването или несвършването на дадена работа е отношението към нея".

Как Левски хвърли над милион и 200 хил. в канала

Как Левски хвърли над милион и 200 хил. в канала

Вижте заплатите на някои от резервите в отбора

Снимката и заглавието на този текст, вече са ви подсказали, че тук ще имате възможността да прочетете няколко реда за левскарското отношение към Ивайло Найденов. Морален казус, който най-добре описва тоталния хаос, обзел всяко едно ниво в йерархичната структура на футболния клуб.

Снимка 486982

Източник: LAP.bg

Преди по-малко от година, със сълзи на очи, Живко Милано обяви, че слага край на активната си състезателна кариера. Тогава той даде съвет към младите футболисти и отправи апел към феновете на тима от "Герена":

"Казах им и на младите момчета, че най-хубавият миг беше, когато ме извикаха да тренирам с първия отбор. Само да тренирам. Те трябва да помислят повече за раздаване, отколкото за някои други странични неща. Като мой наследник виждам Ивайло Найденов, трябва да му се даде шанс, има качества, които може да развие в следващите години".

11 месеца по-късно, вече в ролята на временен старши-треньор, бесният Живко Миланов вади от игра, две минути преди почивката, своя "наследник". Това се случва в трагичния мач срещу Лудогорец, който вече върви 0:2 за "орлите".

Наско Сираков на спешна среща с фенове на Левски

Наско Сираков на спешна среща с фенове на Левски

От Тръст "Синя България" са поискали да се запознаят с финансовото състояние на клуба

Отношението, уважението, емпатията....

Всичко това липсва в стореното с Ивайло Найденов. Смяна за назидание, която имаше за цел да разбие психиката му, да го изложи пред съотборниците и цяла България. Не бе ли по-добре Иво да бъде заменен на паузата, пък в съблекалнята да си понесе нужното строго мъмрене, и не само...

Защо самият Живко Миланов, който е продукт на "синята" школа реши да се отнесе по този начин с друг "брат по съдба"!? При положение, че знае сложността на това да бъдеш успешен млад футболист в Левски. Какви сигнали е изпратил до останалите младоци в лицето на Мартин Петков, Марин Петков, Георги Александров...

Просто още 120 секунди на терена. От това се нуждаеше Найденов, за да бъде съхранено както неговото, така и клубното реноме. Вярвам, че дори да беше направил и грешка за 0:3, значението щеше да бъде нулево.

Снимка 525540

Източник: LAP.bg

Но Левски пак се изложи!

Типично за нас българите, историческата памет на Живко Миланов е доста къса. Помните добре първите му дни в Левски, когато беше най-слабото звено в онзи дрийм тим на Мъри. Не можеше да центрира, правеше грешки в отбрана, но все пак получи шанс. Не биваше сменян за назидание, а просто грабеше с пълни шепи от търпението на треньорското ръководство. И се превърна в символ на клуба, който толкова много обича.

Ребин Сулака настоява само за изработените от него заплати

Ребин Сулака настоява само за изработените от него заплати

Можел е да скъса по вина на клуба

Жалко е, че точно в онзи миг срещу Лудогорец, той обърна гръб на всичко това.

Нека бъдем обективни. В играта на Ивайло Найденов има много проблеми. Бившият младежки национал е "измъчван" на като флангови бранител, а редки са случаите, когато играе на изконната си позиция на опорен халф. Негативното преобладава над позитивното в играта му. Има още много върху какво да работи.

Просто отношението трябваше да бъде друго...

А подкопае ли Левски и своите морални устои, дори няма нужда се води борба за неговото спасение.

Всичко губи смисъл.

Левски, така ли стимулирате треньорите в школата?

Левски, така ли стимулирате треньорите в школата?

На "Герена" продължават да се подиграват със своите кадри