Бившият футболист на Левски и Ботев (Пловдив) Мариян Огнянов даде интервю пред "Тема Спорт" преди двубоя между двата тима в Коматево. Юношата на сините даде съвет към младите играчи и сподели кой талант му е направил впечатление. Той сподели, че все още не вижда ясна стратегия при жълто-черните.

Мариане, предстои двубой между Ботев (Пловдив) и Левски. Какви са очакванията ти за мача в Коматево?

- Очаквам да се получи хубав мач. Двубоите между Ботев и Левски винаги са носели тръпка. Това е едно от традиционните дербита в България и винаги има емоция. Нека който е по-добър, да победи.

Какво ти прави впечатление в играта на двата отбора от началото на сезона?

- Ако трябва да съм честен, не съм наблюдавал много техни мачове. Затова не мога да коментирам в детайли играта им. Но в Ботев и Левски има футболисти, които могат да наклонят везните в полза на отборите си. Вярвам, че ще се получи добър мач и ще бъде хубав за гледане на феновете в Коматево и на тези пред телевизорите.

Твоят бивш съотборник Живко Миланов е начело на Левски. Трябва ли той да носи цялата вина за лошия старт на сините в първенството?

- Със сигурност му е много трудно. Няма как да е друго, след като е в началото на треньорската си кариера. Ще среща трудности. Не бих казал, че той трябва да носи вината, а тя трябва да е колективна. В тима има много опитни футболисти, които са играли в чужбина и за националния отбор. Те трябва да помогнат на Живко, за да могат да постигнат успех. Не трябва Миланов да носи вината за лошите резултати на Левски.

Нови промени в състава на Левски

Нови промени в състава на Левски

Радослав Цонев се завръща сред титулярите, Андриан Краев повежда атаката

Начело на Ботев (Пловдив) е Азрудин Валентич. Как ти се виждат жълто-черните при него?

- Нямам кой знае какви впечатления от него. Все още не мога да разбера в Ботев какво се опитват да наложат и с какъв стил да играят. Преди малко споменах, че притежават футболисти, които могат да накланят везните. Ботев притежават много добри играчи. Имат един-двама чужденци, които умеят да боравят с топката и да сменят ритъма на игра. Няма какво да говорим за Атанас Илиев и Тодор Неделев, ако е в добро състояние. Но специално за треньора на Ботев нямам толкова впечатления.

Много добре знаеш пътя от юноша до първия състав на Левски. Какъв съвет би дал на младите момчета, които в момента са в отбора?

- Може би най-важното е да мислят изцяло и само за футбол. Това е първото. Не трябва да се влияят от странични неща, като това какво пишат или не медиите за тях. Да са концентрирани върху представянето си и да се трудят, защото такъв шанс в Левски мисля, че не е даван до момента. Състоянието на сините е такова, че се налага да се използват собствени кадри. Юношите трябва да използват този шанс, защото знаете, че преди 15 години почти беше невъзможно да получат такъв на "Герена". Необходимо е да се изпълни максимално, защото, когато Левски си стъпи на краката, трудно ще получат шанс. Аз съм "за" даването на възможност на младите момчета, но трябва да се работи с тях и да научат най-важното във футбола. Да, най-лесното е със скъпоплатени чужденци, но за мен е по-добре с български футболисти и колкото се може по-млади момчета. Но трябва да се работи с тях, защото, ако не се прави това, няма как да се искат резултати. Трудно е, защото от 10-15 талантливи момчета изскачат един или двама, което е малко.

Живко Миланов иска да върне Боян Йоргачевич в Левски

Живко Миланов иска да върне Боян Йоргачевич в Левски

Сърбинът може да влезе в треньорския щаб на "сините"

Можеш ли да отличиш някой от юношите на сините, който ти прави добро впечатление?

- Добро впечатление ми прави Марин Петков - раздвижен футболист с ляв крак, който играе като разиграващ халф. На мен ми прави впечатление, че добре борави с топката и точно този тип футболисти ми харесват. Разбира се, че в момента му липсват малко самочувствие и голове, за да може да е един от водещите играчи на Левски. Здравко Димитров също ми прави впечатление. Говоря за футболните му качества и не искам да коментирам последните неща, които се изписаха за него. За братята Цоневи е ясно, че вдигат много агресията и правят разликата. Сега в Левски дойде и Георги Миланов, който според мен ще помогне много с опита и качествата си. При сините има добри футболисти, както и в Ботев, което е предпоставка, че ще стане много хубав мач.

Има ли някаква яснота около твоето бъдеще?

- Оферти няма към мен. Разбрах се с ръководството на Левски (Лом) и по всяка вероятност ще се завърна в тима. Знаете, че съм местен и искам да помогна. Тръгнах си преди това заради неща, които не ми харесаха в предишното треньорско ръководство. Прецених, че е по-добре да не преча. За моя голяма изненада се стигна до бърза треньорска смяна и вече говорих с Ивайло Василев, който сега е начело на Левски (Лом). Така че ще се завърна и ще помогна с каквото мога. Казал съм на ръководството, че не съм тук да правя някаква кариера, защото каквото съм могъл, съм направил, а да помогна на отбора. До края на годината ще съм в Левски (Лом), защото имам все още договорни отношения с клуба.

Левски (Лом) с първа победа във Втора лига

Левски (Лом) с първа победа във Втора лига

Струмска слава обърна Добруджа като гост