Когато губиш, не знаеш какво печелиш. А може би в Левски знаят. Поражението от Лудогорец действително изпари реалните шансове на "сините" да се борят за титлата, но и показа, че отборът на Георги Дерменджиев не е готов за момента да бъде конкурентен в битката за първото място. Не че това е голяма изненада, просто по стечение на обстоятелствата (и едва ли заради "Директивата") на "Герена" получиха шанса да съкратят изоставането си от лидера.

Публиката, изпълнила трибуните на стадион "Георги Аспарухов", обаче видя, че нейният "тим любим" отстъпва осезаемо на уж изпадналия в криза шампион и фаворит в Първа лига. Да, вероятно Левски не показа максимума на потенциала си заради напрежението (какво напрежение, това е Левски... но по тази тема след малко), въпреки че желание не липсваше. Със сигурност и ефектът от треньорската рокада в Разград даде своето отражение и Лудогорец изнесе наистина образцов мач на "Герена". Виждали сме все пак подобно неравновесие и в други случаи, в които "сините" са имали късмет и са стигали до успеха - справка полуфинала за Купата на България преди 4 години, когато Стойчо Стоев работеше в Левски. Хипотетично дори и при моментния потенциал не беше изключено столичният тим да стигне до успеха, а и както самият Стоев намекна, разликата между двата отбора може би не е толкова трудно заличима, колкото преди няколко години.

Снимка 411439

Източник: LAP.bg

Но я има и си личи. Хайде, да не е чак Райо Валекано и Реал (Мадрид). Левски обаче има да догонва в много отношения. Това, което се видя най-лесно в неделя е, че отборът е бавен. Тогава, когато реши да вдигне скоростта, настъпва хаос и третият-четвъртият пас вече е сбъркан. Синхронът в отбраната търпи критики, борбата в средата на терена - още повече. Видяхме все пак някои добри пробиви по фланговете, но центриранията вече са друга тема. Могат да се изредят още кусури, като е ясно, че Дерменджиев не е имал достатъчно време, за да работи върху поправянето им.

Снимка 411422

Източник: LAP.bg

Сега го получава. Време получава и Левски, за да си пренареди "къщичката". В период, в който се говори за намаляване на заплати, е малко трудно да се стимулираш същевременно с това футболистите да гонят титлата. С някои от тези футболисти тази цел така или иначе трудно би била постигната, но все пак са налице и играчи с качества като Мариани, Паулиньо, Нуно Реиш например (нарочно изброявам само "вносните" попълнения), които при по-добро сработване могат да донесат и значително по-добро ниво в играта на "сините". След поражението с 0:2 на "Герена" ще има относително спокойствие (доколкото изобщо е възможно), без да се създава излишна истерия в преследване на титлата.

Снимка 411418

Източник: LAP.bg

Разбира се, на Левски в никакъв случай не предстоят 11 контроли до края на сезона - в тези мачове най-малкото трябва да се гарантира европейското участие. В този смисъл и второто място носи позитиви, за да не се минава отново през баражи. До края на шампионата "сините" отново ще имат мачове с висок заряд, но едва ли пак ще получат шанса да съкратят дистанцията до "една ръка разстояние". А в предстоящите още четири дербита срещу Лудогорец и ЦСКА играчите трябва да се научат как да се справят с прословутото напрежение, което се говори, че ги е сковало перди няколко дни. Това е Левски и натискът винаги е голям - освен качества е нужен и характер, какъвто публиката на "Герена" не вижда толкова силно изявен напоследък.

Снимка 411452

Източник: LAP.bg

Така че "сините" изгубиха от поглед миража за титлата, но това, че тази илюзия се изпари има и своите положителни страни. Ръководството получава време да предприеме промените структурата, треньорският щаб може да работи по-концентрирано, без седмици наред да бъдат засипвани с въпроса "Може ли Левски да изпревари Лудогорец?". На този етап не може, това не е изненадващо и не е фатално. Важното е дали този въпрос ще има положителен отговор след половин или една година. Време има, но то трябва да бъде използвано оптимално, за да бъде "синият" тим адекватен на високи амбиции както в Първа лига, така и в Европа.

Лудогорец спечели гостуването си на Левски с 2:0

Лудогорец с един съперник по-малко за титлата, "орлите" спряха устрема на Левски насред "Герена"

2:0 за селекцията на Стойчо Стоев след попадения на Марселиньо и Лукоки