Единственият чист нападател на Левски Билал Бари бе опериран в сряда, а Станимир Стоилов призна, че при добро стечение на обстоятелствата ще разчита на него едва след 6 месеца, пише "Мач Телеграф".

При по-лош вариант този срок може да скочи до 10 месеца, в които на "Герена" няма да скандират - "Едно, две, три, Билал Бари!". В събота Мъри обяви, че ще върти в атака Ивелин Попов, Илиян Стефанов и Марин Петков.

Треньорът дори намекна, че тази ситуация може и да не се промени след Нова година, ако на "сините" не се стигнат средствата, за да се запълни дупката, която остави Билал Бари. Роденият във Франция мароканец със сигурно ще липсва с две неща - желанието и раздаването, които демонстрира във всеки мач.

Билал Бари възхитен от случващото се в Левски

Билал Бари възхитен от случващото се в Левски

Похвали решение на клуба за Петрис

Статистически погледнато обаче - Бари ще липсва повече като бройка за групата, а не като голова заплаха. Колкото и да е полезен той, то не може да се отрече и друго - вкарва едва ли не на високосна година. През миналото първенство Билал се разписа 6 пъти. Неговите попадения съставляваха едва 15,79% от общата бройка на головете, отбелязани от "сините". Трябва да отбележим обаче и още нещо - Левски вече не е №9 и още няколко други, които да вегетират около него.

"Какво се радвате - Гунди вкарва, а вие само го целувате. Остава да почне да бие корнерите и да тича да бележи", гласи легендарната фраза за легендата на Славия Михаил Мишев.

През този век "сините" по една или друга причина започнаха да късат с този имидж. В неговото начало имаше два сезона, когато головете на нападателите бяха повече от тези на останалите като проценти, но след това ситуацията се промени.

Трябва да отчетем също, че на "Герена" за разлика от конкуренцията все не успяват да напипат хората, които да върнат магията на синята деветка. След 2002 година и Георги Чиликов само двама успяха да прескочат кота 20 при головете - Гарра Дембеле (26) и Станислав Костов (24).

Дори и Дрийм тиймът на Станимир Стоилов нямаше фигура в атаката, която да изпъква над останалите. Валери Домовчийски бе водещ голмайстор в родното първенство, но пък в Европа точките обираха други. Домо вкара 25 гола, но не в един, а в два поредни сезона. Найджъл Робърта, който стана любимец на феновете, не успя да стигне и до 20. Но пък и двамата бяха продадени за добри пари.