Преди месеци в студиото на предаването "Код:Спорт" Спас Русев обяви, че иска да работи с хора, които не са с амортизирани идеи, защото "не вярвал в повторението на успеха". Отговорът на бизнесмена и настоящ мажоритарен акционер в ПФК Левски дойде следствие на въпрос, свързан със завръщането на тандема Сираков-Стоилов на "Герена". Че подобен вариант при тези ръководители е химера е повече от ясно. Достатъчно е да видите жестовете и думите при споменаването на тези две имена и ще разберете защо.

Въпросът е, след като Спас Русев не иска "хора с амортизирани идеи", то тогава каква е неговата дълготрайна рецепта за успех? Защото съвсем скоро ще се навършат 2 години от момента, в който бизнесменът застана на върха на пирамидата в ПФК Левски, а ретроспекцията показва, че обещания и действия не кореспондират с реалността. Дори напротив - има голяма пропаст между тях. И ако първата година бе опознавателна за Русев заради рязкото нагазване в дълбоки и непознати води, място за извинения след втория пореден провал при мандата му няма.

Лошата уста на Емил Велев-Кокала

Лошата уста на Емил Велев-Кокала

"Ако искат отново Левски шампион, ще се сетят за мен", продължава да ехти като прокоба на "Герена"

Наясно сме, че на Спас Русев не му се занимава особено с Левски, че по стечение на обстоятелствата е на "Герена", а не защото е искал да сбъдне мечтата си от бръснарницата в Перник. И въпреки това е обезпокоително, че след почти 2 години не виждаме какъв модел точно предлага той, за да събуди "спящия гигант", както се изрази Авраам Грант по адрес на Левски.

Да, добро впечатление направи начинът, по който бе избран треньорът. Наистина подходът беше по европейски образец, за нашите стандарти направо иновативен. Друг е въпросът, че бе побългарен, тъй като бе предпочетен по-евтиният вариант, а не доказано по-успешният...

Иначе съществени разлики между управлението на предишните собственици и Спас Русев няма. И преди, и сега в клуба продължават да се назначават хора, за да им се намери работа, а не за да свършат работа. И преди, и сега, който дръзне да критикува - бивши футболисти, треньори, журналисти и т.н., са анатемосани като врагове. И преди, и сега селекцията се прави по най-аматьорския начин, а текучеството на футболисти продължава с пълна сила. И преди, и сега скаутското звено се състои от един човек, който скаутва основно на "Герена"... И преди, и сега Левски пак ще трепери за мястото си в Европа, но... Тук идва първата разлика!

Тя е, че онова трето място и бараж с Верея преди година струваше наполовина по-малко пари на клуба и бе достигнато с далеч по-слаби изпълнители в съблекалнята.

Втората разлика е, че колкото и налудничаво да звучи, сега "сините" имат някакъв гръбнак, основа на отбор, върху която може да започне да се гради, но питането е кой ще го направи? Със сигурност брак между Левски и Делио Роси за още една година ще бъде огромна грешка с нови тежки последствия. И не защото италианецът е лош треньор, а защото е очевидно, че между него и клуба няма химия. Няма я и между него и играчите, а вече и децата знаят, че цялата съблекалня е на нож с италианеца. Думите на Мапуку и Фигейредо само затвърждават  заключението. Дори приемаме залог, че ще има още подобни мнения от сегашните футболисти по адрес на Роси. А и нека не забравяме, че който и да е треньор на Левски, трудно може да запази мястото си, след като изостава с 25 точки (б.а. - засега) от лидера и няма предходни резултати на "Герена".

Какво следва оттук нататък? Вариантът е подходът да се промени, или да се сменят изпълнителите на различните етажи. Наистина трябва да си откровен наивник, ако очакваш различен резултат от едни и същи хора, които повтарят едни и същи действия. И ако Спас Русев не иска и да чува за "онези амортизираните", и не вярва в "повторението на успеха", нека ни обори и намери по-добри. Едно обаче е сигурно - поддържаща роля и по-малък брат на разградския хегемон никак, ама никак не е по вкуса на левскарите. Или поне на по-голямата част от тях...

Не е липса на късмет, а закономерност

Не е липса на късмет, а закономерност

Със заплатаджии и парашутисти - толкова