Днес се навършват 80 години от рождението на една от емблемите на Левски - нападателят Георги Соколов.

"Син на големия вратар на "сините" Апостол Соколов, Жоро е един от най-големите таланти в историята на "Левски" и българския футбол, а за неговото майсторство и умения и днес се носят легенди.

Соколов става шампион за юноши през 1960 г., а дебютира в първия отбор на "сините", когато е на 16 години и 57 дни в приятелския мач срещу "Челси" (Лондон) през 1958 г. Със синята фланелка играе 11 сезона от 1958 до 1969 г., като записва 185 мача и 56 гола. Става шампион през 1965 и 1968 г., както и носител на купата през 1959 и 1967 г. Отбелязва първия гол за "Левски" в евротурнирите срещу шведския "Юргорден" в Стокхолм за КЕШ през 1965 г. Записва 13 мача с националната фланелка, като на него принадлежи рекордът за най-млад дебютант в "А" отбора - ненавършил 17 години в мача България - Холандия 3:2. През същата тази 1959 г, той е в отбора, станал европейски шампион за юноши в София. Участва и на световното първенство в Чили през 1962 г., когато е първата българска поява на най-големия форум.

Почина на 27 юни 2002 г., а в паметта ни остава и с житейския си девиз "РОДИЛ СЪМ СЕ ЧОВЕК, А НЕ ФУТБОЛИСТ!".

В памет на Соколето клубът ще посвети специално изработен трофей, който ще бъде връчен на победителя в контролата между "Левски" и "Академия Пандев" (Северна Македония), планирана за 25 юни, събота, от 18:00 часа на стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов".

"ПФК Левски" планира подобен род приятелски двубои в подготвителните периоди на отбора да се превърнат в традиция, а купата да се посвещава на редица "сини" легенди, оставили своя отпечатък в историята.

Поклон пред паметта на Георги Соколов", съобщават в официалния сайт на "сините".

Станимир Стоилов: Проблемът ни е, че винаги гледаме в двора на другия отбор

Станимир Стоилов: Проблемът ни е, че винаги гледаме в двора на другия отбор

Левски трябва да стане прекалено силен, споделя Мъри