"Вие се фокусирате върху отделните играчи. Мариани без отбора е нищо. Левски без Мариани няма да е същият. Но пък може и да е по-добър. Мариани е само една малка частица от отбора и той много добре го разбира". Думи на Петър Хубчев след мача Левски - Ботев (Пловдив). В него Давиде Мариани вкара два красиви гола, които се очертава да бъдат неговото "сбогом" със "сините". Само една година, след като стъпи на "Герена", и едва в началото на сезон, който стартира много силно за швейцарския халф.

Веруюто на Хубчев е ясно - колективът е по-важен от егото и индивидуалните проблясъци. Така и трябва да бъде. От друга страна обаче Левски винаги е бил силен, тогава когато е имал в състава си силни личности. Самият Хубчев би трябвало да го знае, тъй като прекара близо 4 години при "сините" като футболист в един от най-класните състави в историята на клуба. Говорим за тим, в който блестяха Наско Сираков, Даниел Боримиров, Илиан Илиев, Николай Тодоров-Кайзера, за един сезон и Пламен Гетов, на вратата беше Пламен Николов, а до Хубси в защита - Цанко Цветанов и Емил Кременлиев, пред него - Златко Янков. Селекция, за каквато настоящият наставник на Левски би могъл само да мечтае, независимо дали от местен или от чуждестранен произход....

Емо Кременлиев: Късметлия съм, играх и в Левски, и в ЦСКА

Емо Кременлиев: Късметлия съм, играх и в Левски, и в ЦСКА

"Не съм ходил на лекар, откакто съм спрял с футбола - вече 15 години"

Естествено, силният колектив не отрича присъствието на силни личности. Въпросът е да няма сблъсък на различни по вид и размери егоцентризъм. При този треньор на Левски това изглежда малко вероятно. От друга страна, самият Хубчев е наясно, че колектив, съставен от индивидуалности с ограничен потенциал (поне за амбициите и очакванията, които се насочват към въпросния колектив), няма да стигне твърде далеч. Може да надскочи себе си и прогнозите веднъж-дваж или дори повече за кратък период от време, но в крайна сметка следва неизбежното приземяване. Това Хубчев вероятно го е установил начело на националния отбор, въпреки че не се очаква да го признае точно в този контекст. Треньорът е достатъчно етичен към играчите си, за да ги упреква публично за техните качества (или за отсъствието на такива). В Левски все пак е по-различно, тъй като класата може да се моделира не на основата на "каквото има", а на базата на бюджет и планиран върху него селекционен процес.

На "Герена" в момента този процес е течащ или както сме свикнали да чуваме - "отворен". Отворен не само за входящи, но и за изходящи трансфери. Както винаги покупките и продажбите са закъснели, особено за твърде рано стартиращите европейски задачи на българските отбори. И така се получава често в Левски, че новите идват тогава, когато тимът от "Герена" вече напуска континенталната сцена. Така беше с Мариани преди година (присъедини се малко преди фиаското срещу Вадуц), така се очертава сега и с Насиру Мохамед и Найджъл Робърта, ако не се случи чудо срещу АЕК (Ларнака). И тъкмо някои от тях покажат, че са заслужили "синята" фланелка, идва моментът на продажбата.

Снимка 436215

Източник: LAP.bg

И това ни връща на темата Давиде Мариани. Най-силната индивидуалност поне на старта на сезона си тръгва още след първите мачове. За клуб, който има амбиции да играе по-сериозна роля в битката за първото място, това звучи като абдикация или поне като временно отстъпление. Да, за милион и половина долара, които се твърди, че ще постъпят в касата на стадион "Георги Аспарухов", Левски би могъл да намери адекватен или дори по-класен заместник на швейцареца. Но за момента такава опция е в сферата на вероятностите, а е факт това, че си тръгва един от играчите, заслужили на терена да бъдат определяни като лидери. И един от немногото "вносни" попълнения, които напълно оправдаха привличането си на "Герена". Не са много те на "Герена" в последно време, поне като процентно съотношение сред легионите от знайни и незнайни иностранци.

Снимка 436214

Източник: LAP.bg

Още по-странно би било, ако Мариани си тръгне, без да участва в реванша срещу АЕК (Ларнака). Да, при 0:3 шансовете на "сините" да преодолеят кипърския съперник са съвсем малко по-реални от козирката на стадиона. И все пак Левски да продаде водещ играч преди този двубой подрива реномето на самия клуб.

Иначе Петър Хубчев е прав. Много бързаме да "звездосваме" този или онзи след два-три гола, след два-три добри мача. Твърде рано е за изводи и оценки. А и да се поставя Давиде Мариани сред силните личности в летописа на Левски също е пресилено. Направи добър първи сезон, започна още по-силно втория, но ако си тръгне, ще бъде просто един прелитащ метеор, каквито в историята на "сините" има десетки. За да говорим за силна личност, която и да е индивидуалност трябва да има по-трайно присъствие и наистина съществени заслуги за успехите и израстваето на тима. И това важи не само за Левски.

Левски взима заместник на Мариани, Тодор Неделев е един от вариантите

Левски взима заместник на Мариани, Тодор Неделев е един от вариантите

"Сините" отново смятат да се пробват за халфа

От бизнес гледна точка, разбира се, продажбата на Мариани в ОАЕ е истински удар. Клубът прибира 7-цифрена сума за играч, който преди година не е струвал (почти) нищо на "сините". Само преди половин година финансовата ситуация на "Герена" беше толкова близо до ръба на фалита, та е трудно да си помислим, че всичко вече е наред. Левски има нужда такива постъпления, за да стъпи клубът на по-здрава основа.

Но ако на мястото на Мариани не бъде привлечен играч с поне същите качества, публиката едва ли ще помни дълго това, че "сините" са изиграли добре този път картите си във футболния бизнес. Колкото и да е малка частица швейцарецът, този, който заеме мястото му, трябва да бъде поне толкова голям, за да върви напред Левски. Но да не бързаме с изводите наистина и да видим какво има предвид Петър Хубчев.

Петър Хубчев: Футболът е нелогичен, не градим играта си около Мариани

Хубчев: Победа срещу АЕК? Футболът е нелогичен, не градим играта си около Мариани

"Аз не виждам отборът ни да е уморен"