Както ТОПСПОРТ ви съобщи по-рано днес, "Юнайтед Груп" съвсем скоро ще поеме контрола над столичния гранд Левски. Новината определено носи голяма доза оптимизъм сред всички фенове на тима, но я има и нотката неизвестност, която обичайно идва с всеки нов собственик. Ще се превърнат ли "сините" в гигант на Балканите или просто отбор-сателит? Въпросите са много...

А първата част към тяхното разгадаване е по-доброто познаване на потенциалния бъдещ мажоритарен собственик на Левски.

"Юнайтед Груп" многофункционален телекомуникационен и медиен доставчик за Югоизточна Европа, предоставящ на клиентите пълна гама от телекомуникационни услуги. Той има най-широкото мрежово покритие в региона и предлага на клиентите селекция от съдържание, от местни предложения - до такава от целия свят.

Сигурно е! "Юнайтед Груп" поема Левски!

Сигурно е! "Юнайтед Груп" поема Левски!

Сделката ще бъде финализирана до месец

Левски ще е поредната покупка на United Group в България. Основаната в Сърбия група завърши през лятото на 2020 г. придобиването на най-големия по приходи телеком у нас - "Виваком", в сделка за между 1.2 и 1.3 млрд. евро. Месец по-късно, United Group стъпи и в Гърция, като закупи кабелния оператор Forthnet, който оперира под търговската марка Nova. В началото на 2021 година беше завършена и мегасделката по придобиване на "Нова Броудкастинг груп" у нас.

United Group разполагат с широко портфолио от телекоми и медийни компании в бившите югославски републики. Компанията стартира от Сърбия като кабелен оператор SBB, основан от местния предприемач Драган Шолак. В момента той е миноритарен акционер, като точния дял не е известен, но е между 20% и 40%. В един момент влиза като мажоритарен собственик американският фонд KKR, който продава своя дял на британския фонд BC Partners през 2019 г.

Левски ще има още един национал

Левски ще има още един национал

Това разкри селекционерът Ремко Бичетини

И тук достигаме до спортната част на нещата. Чрез друг свой инвестиционен фонд "Спорт Републик", Драган Шолак решава да навлезе мощно в света на футбола. Амбицията му е да се конкурира с най-големите, като не смята да жали средства за постигането на своите цели.

По-скоро обаче "Спорт Републик", със седалище в Лондон,е любопитен бизнес проект, който тепърва ще претърпи своя възход или провал. Под Шолак в управленската пирамида са съоснователите на инвестиционния фонд Расмус Анкерсен и Хенрик Крафт. Първият постига сериозни успехи в ръководенето на футболни отбори, като демонстрира отлични резултати с английския Брентфорд и датския Мидтиланд. Очаква се именно Анкерсен да бъде пряко свързан с менажирането на Левски.

Левски ще уреди Абдулахи Шеху за мача с Берое

Левски ще уреди Абдулахи Шеху за мача с Берое

Работната виза на нигерийския национал се бави

А какво съдържа портфолиото на "Спорт Републик" към този момент. Перлата в короната е английският Саутхамптън. На 4 януари тази година Драган Шолак и партньорите му придобиват контролния пакет акции на светците, като медиите на Острова твърдят, че за 80% от тях бизнесменът плаща 100 млн. паунда на тогавашния собственик Гао Джишън.

Към този момент тимът от Хемпшир е оценяван на 316,5 млн. евро, а във временното класиране на Висшата лига се намира на 14 позиция. Новото управление на предприе някакви драстични промени във футболната политика на "червено-белите", а мениджърът Ралф Хазенхютъл продължи да води клуба. През лятото "Спорт Републик" демонстрира замах и "светците" изхарчиха около 71 млн. евро за нови футболисти. Впечатление сред всички тях правеше тяхната младост, като идеята е качествата им да бъдат доразвити на "Сейнт Мери", а след това продадени за двойно или тройно по-висока сума.

Снимка 518178

Източник: GettyImages

"Най-старите" новодошли се оказаха 25-годишните Дуйе Чалета-Цар и Джо Арибо.

От 12 години Саутхамптън не е напускал футболния елит на Англия въпреки непрестанните битки за съхранение на своя елитен статут. Най-големият успех на "светците" е спечелената ФА Къп през 1975/76.

Оперираха Билал Бари

Оперираха Билал Бари

Интервенцията мина успешно

На 18 август потенциалният нов собственик на Левски придобива 70% и от турския Гьозтепе (Измир). Сделката е фундаментална за историята на футбола в южната ни съседка, тъй като "Спорт Републик" се превръща в първия чуждестранен инвеститор, закупил отбор от страната.

По време на официалното обявяване на партньорството, Расмус Анкерсен обявява, че Гьозтепе е грабнал вниманието на инвестиционния фонд с прекрасната си спортна инфраструктура, голямата фенска маса и възможността за изграждане на собствени таланти от школата, които да донесат много финансови дивиденти. С 30% от собствеността пък остава досегашният държател на акциите Мехмет Сепил, като нещо такова би трябвало да се случи и с Наско Сираков, поне според първоначалните очаквания.

Image

В момента Гьозтепе се намира на 11 място в турската 1 Лига, което е второто ниво на тамошната футболна йерархия. По данни на "Трансфермаркт" "червено-жълтите" притежават състав за 12,6 млн. евро, а в историята си два пъти са печелили Купата на Турция, веднъж и Суперкупата. През лятото Гьозтепе се превръща в истински битпазар - 30 нови футболисти и 33 освободени!

Освен футболни клубове, "Спорт Републик" притежава и компанията "Sport BUFF", която според тях е лидер в геймификацията и ангажираността на аудиторията в спортните медии. Също така и "Tonsser" - футболна апликация, която има за цел да усъвършенства потенциала на младите таланти.

Проектът за паметник на Гунди е завършен (СНИМКИ)

Проектът за паметник на Гунди е завършен (СНИМКИ)

Нужни са още средства , за да бъде поставен

Колкото и да звучи нескромно, Левски може би ще бъде най-любопитният и натоварен с огромен потенциал проект за "Юнайтед груп", респективно "Спорт Републик". Определено "сините" носят своята финансова тежест и недостатъчно добра спортна инфраструктура, но със сигурност впечатляват с историята си и голяма фенска база. Всичко това, гарнирано и с умелото ръководене на клуба от Сираков, Ивков и Стоилов, би направило така, че скоро Драган Шолак да изпита истинска наслада от успешната бизнес сделка.