Футболният клуб Левски е религия за половин България и е логично когато се случва нещо около него, феновете да реагират емоционално. В последните няколко дни, обаче сме свидетели на истинска истерия, която далеч надхвърля границите на нормалността. Намерението на държавата да регулира част от хазартния бизнес и с това да направи възможно по-доброто финансиране на българския спорт, предизвика прекалено войнствена реакция от част от "сините" запалянковци. Ултрасите се притесняват, че любимият им клуб отново ще тръгне надолу към бездната при анонсираното от Васил Божков оттегляне в случай на приемане поправките в Закона за хазарта, предложени от депутатите от НФСБ. Или по-точно са "облъчвани" да мислят в тази посока.

В тази обстановка някои се опитаха да "ловят риба в мътна вода" и откровено провокираха представители на изпълнителната власт, директно свързани с казуса. Репортерка буквално вкара в устата на спортния министър внушението за противопоставяне между Левски и останалия български спорт...

За съжаление в ролята на потърпевши в цялата ситуация са и самите фенове на Левски. Които не бива да позволяват въвличането им за политически, користни цели. Какво показва трезвият анализ на ситуацията? Абсолютно ясно е, че тези промени в Закона за хазарта ще имат добро въздействие за българския спорт в бъдеще. Независимо дали ще се осигурят 20, 30 или 50 милиона лева допълнително, това ще бъде огромна глътка въздух за всички спортни клубове, много от които буквално се задъхват от липсата на достатъчно финансиране.

Бърз преглед и анализ на мненията в социалните мрежи показват, че обикновените хора разбират това и подкрепят промените. Мненията са около 90:10 в полза на идеите на управляващите. Защото хората си дават сметка, че в днешно време без достатъчно финансиране от държавата не можем да мислим за голям спорт и успехи на международната сцена.

А що се отнася до феновете на Левски, то те трябва да бъдат напълно наясно, че преди окончателното приемане на поправките в закона ще се помисли и за съдбата на любимия им отбор. Едва ли има нормален човек, който да смята, че сегашното ръководство на държавата желае лошото на вековния "син клуб". Още повече, че са публично известни личните пристрастия на премиера Бойко Борисов към Левски. Подобно нещо преди малко каза и вносителят на промените в Закона за хазарта Валери Симеонов. "Държавата няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини", бяха думите на лидера на НФСБ.

И в тази връзка прозира факта, че противопоставянето на Левски срещу българския спорт не е от страна на властта.

Може би крайно време е обществото да разбере, че държавата не е длъжна да поддържа бизнеса на някого, за да издържа той спортен клуб. Вие представяте ли си как в подобна ситуация собственикът на Челси Роман Абрамович (който не е допускан да влезе на територията на Великобритания) се среща с феновете и ги моли да поискат среща с премиера Борис Джонсън или те призовават за оставката на някой министър?! Всъщност по-голямата част от феновете като че ли не могат да осъзнаят, че вече не живеем в социализма. И вече го няма двуполюсния модел на противопоставяне Армия/Полиция. През 2020 година клубовете са частни и държавата не им е длъжна с нищо.

И накрая един риторичен въпрос. Какво ще стане, ако се проведе исканата среща между премиера Бойко Борисов и ръководството на Националния клуб на привържениците и на нея се намери добро решение за Левски извън хазарта? Ще се извинят ли тогава тези, които изсипаха толкова много омраза и заплахи в последните дни...

АВТОР: Novsport.com