Днес едно от "златните момичета" на българската художествена гимнастика Илиана Раева празнува своя 60 годишен юбилей.

Родена на 15 март 1963 година, тя започва своя път в спорта още като дете. На 14 години става част от ерата на "златните момичета".

През 1979 година на световното първенство в Лондон създава прецедент и за първи път в историята на художествената гимнастика след бурен протест на английската публика, при който 5000 души на "Уембли" скандират името ѝ 20 минути, съдиите повишават оценката ѝ на бухалки. Така тя извоюва златен медал на този уред, като добавя към него сребърен на топка и четвърто място в многобоя. Английският вестник вестник "Таймс" я обявява като Диамантената българка.

През 1980 година става първата българка абсолютна европейска шампионка по художествена гимнастика на първенството в Амстердам, Холандия, след като печели златен медал в многобоя, златни медали на въже, обръч и бухалки и сребърен медал с лента. Журналистите на първенството в Амстердам единодушно я избират за Мис Европейско първенство.

На световното първенство в Мюнхен, ФРГ през 1981 година Илиана Раева печели сребърен медал с лента и бронзов медал на въже. Година по-късно на европейското първенство в Ставангер, Норвегия, прибавя към богатата си вече колекция бронзов медал в многобоя и бронзови медали на въже, обръч, бухалки и лента.

През 1983 година на световната купа в Белград, Югославия завършва на 4-то място в многобоя и печели бронзови медали на обръч и лента.

На 16 декември 1993 година Илиана Раева създава свой клуб по художествена гимнастика - "Илиана". През 1999 година тя оглавява Треньорския съвет към Българската федерация по художествена гимнастика, а през 2000 година е водач на делегацията на отбора по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Сидни (Австралия).

През 2004 г. става старши-треньор на българския ансамбъл и завоюва с него бронзовите медали на Олимпийските игри в Атина. От 2007 до края на 2012 година Илиана Раева е главен треньор на националния отбор по художествена гимнастика на България. Под нейно ръководство българският ансамбъл печели бронз на Световното първенство в Москва в съчетанието с 5 обръча през 2010 година, световната титла на ленти и обръчи през 2011 година в Монпелие (Франция), както и сребърен медал на ленти и обръчи и бронз на пет топки на европейското първенство в Нижни Новгород (Русия). Към тях се прибавят и множество други златни, сребърни и бронзови медали от световни купи и състезания за Гран при.

От 14 ноември 2012 година Илиана Раева застана начело на Българската федерация по художествена гимнастика, а България възвръща водещите си позиции в този спорт.

Незабравими остават абсолютната световна титла на ансамбъла от Измир, Турция, през 2014 г., бронзовите медали на ансамбъла от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., абсолютната световна титла на ансамбъла на световното в София през 2022 г., като своеобразен връх се явява историческата първа олимпийска титла за България в художествената гимнастика, завоювана от ансамбъла на страната ни по време на Олимпийските игри в Токио, Япония, през 2021 година.

"ПФК Левски" честити празника на Илиана Раева и й пожелава, здраве, семейно щастие и много бъдещи лични и професионални успехи.