Вратарската тема винаги е обект на особен интерес, когато става въпрос за столичния гранд Левски. През последните години тази позиция е доста "ветровита", като честотата на рокадите може да се мери единствено с тази при "сините" старши-треньори.

На "Герена" определено си изпатиха с т.нар кандидати за №1, като с тъга може да си спомним за фиаското с Мартин Полачек, неуспешното завръщане на Божидар Митрев и голямото нищо от страна на Ники Михайлов.

Снимка 469489

Източник: LAP.bg

От лятото на 2019 година обаче този проблем сякаш най-сетне бе решен. С клуба подписа черногорският вратар Милан Миятович и сигурността отново се завърна под рамката на "синята" врата. За жалост изявите на този играч оставаха неглижирани заради всички други щастливи и не толкова събития, които са неразривно свързани с житието и битието на 105-годишния клуб.

Отлична новина за Найджъл Робърта

Отлична новина за Найджъл Робърта

Тестът за коронавирус на звездата на Левски е отрицателен

Съдбата все пак си знае работата и Миятович получи необходимото признание след епичния четвъртфинал с Лудогорец за Купата на България.

"Ето това е вратар!",възкликнаха голяма част от феновете след перфектна вечер на балканеца на 5 март. Няма да бъде преувеличено, ако заявим, че Милан беше с основна заслуга левскарите да намерят място в Топ 4 на турнира. Спасената дузпа срещу Драгош Григоре и безпогрешните му намеси, не само в този двубой, пък накараха трибуните да скандират неговото име. Чест, с която трудно може да се похвали вратар на Левски.

Снимка 466934

Източник: LAP.bg

Но какво всъщност му е толкова специалното на Миятович?

Черногорецът излъчва рядко срещана сигурност в своите изяви. Типично за играч от "сръбската школа", Милан няма особени проблеми при центриранията. Умее да "прочита" всяко статично положение и не се подава на паника. Притежава изключителен рефлекс при изстрели от близка дистанция, като по този начин има някаква възможност да компенсира грешка на бранителите пред него. Играта му с крака е на сравнително прилично ниво, а като добавим факта, че дойде за без пари на "Герена" , Миятович се превърна в истинска трансферна находка.

Треньори и футболисти на Левски се разминаха с тестове за коронавирус

Треньори и футболисти на Левски се разминаха с тестове за коронавирус

"Сините" получили препоръчително писмо

Статистиката в Първа лига също е изцяло в негова полза. От 24 мача той е постигнал 13 "сухи мрежи", а общо е допуснал 17 попадения (1,4 попадения средно на двубой). А това с "дантелената" отбрана на Левски, особено през пролетта, си е истинско постижение.

Благодарение на добрите си игри за клуба - Миятович съумя да се пребори и за титулярната позиция в националния отбор на Черна гора, където се справи с конкуренцията на доскорошния непоклатим №1 - Даниел Петкович от френския Aнже.

Снимка 463763

Източник: ПФК Левски

Не на последно място, Милан съумя да увеличи достойно и трансферната си цена 200 000 евро. Според различни специализирани сайтове, 32-годишният футболист вече е оценяван на половин милион от същата валута.

Всичко е чудесно, но тръгва ли си Миятович?

За огромно съжаление на "сините" фенове, бъдещето на този качествен вратар сякаш не е свързано с Левски. Договорът на черногореца изтича, а наченки на преговори дори и няма, тъй като от лятото влиза в сила странното "вратарско правило" на БФС, което има за цел да забрани участието на играчи извън ЕС на тази позиция. Макар и ситуацията с Миятович да е плаваща, тъй като беше привлечен преди създаването на рестрикцията, играч и клуб сякаш вече са готови за живота си един без друг.

Поредно признание за феновете на Левски

Поредно признание за феновете на Левски

От ULTRAS-TIFO.net изтъкнаха факта, че "сините" привърженици закупиха 11 хиляди колекционерски билета

И жалко. Левски намери качествен вратар, от който дори можеше да изкара и добри пари, но за първи път грандът няма вина, че ще изпусне с лека ръка една от трансферните си находки през последните години.

Снимка 470353

Източник: LAP.bg

Но Миятович наистина заслужава адмирации. Отличава се над средното ниво в Левски и със сигурност щеше да има сериозно бъдеще на "Герена". Оттук насетне на ход ще бъдат неговите заместници - Георги Георгиев и имащият предварителен договор хърватин Зоран Попович. И ако първият носи "синьото" ДНК в себе си, за резервният вратар на Цървена звезда ще останат надеждите, че ще продължи добрата традиция на вратарите от бивша Югославия под рамката на левскарската врата.

Чужденците все още не се страхуват за финансовото бъдеще на Левски

Чужденците все още не се страхуват за финансовото бъдеще на Левски

На "Герена" няма паникьосани футболни агенти