Колоритна личност е Емил Велев. С него е интересно да се говори, защото често мнението му е по-рязко, но пък както каза в неофициалния ни разговор преди интервюто, той обича да е откровен. Може да не е прав винаги, но пък твърдо държи на позицията си, без значение за кого говори. Затова и за него Тодор Батков каза преди години, че точно Кокала е треньорът, който най-много му е опонирал, докато бе начело на Левски. Ето какво каза Велев за ТОПСПОРТ. 

Господин Велев, има ли напредък в Левски от това, което виждате?

- Има малък напредък, който обаче явно не е достатъчен, за да бием Лудогорец. И то в момент, в който техният отбор не се намира в най-доброто си състояние. Но като цяло, има напредък, пак повтарям обаче, малък.

Как ви се видя играта на Левски в Разград?

- Катастрофално първо полувреме, в което резултатът можеше да бъде и по-голям за домакините. Хубав мач се получи, а второто полувреме Левски можеше изравни, дори да обърне резултата в своя полза, но му липсва този голаджия, който е нужен в такива дербита. Габриел Обертан до момента, в който трябва да се нанесе последният удар е перфектен, но после... Не може да бележи. Това е големият му проблем. Не само в Левски, а и в другите клубове, в които е играл. Но пък ако можеше да прави всичко перфектно със сигурност нямаше да е в България, а в някой западен голям клуб. Както беше в Манчестър Юнайтед, но и там май само един гол е успял да вкара.

Снимка 384771

Източник: LAP.bg

Влиянието му върху играта обаче е безспорно. В този ред на мисли, не е ли нож с две остриета за Левски този факт?

- И аз това обяснявам - има страхотни качества, класата му е безспорна, влиянието също. Футболист, който може да измисли винаги нещо интересно и нестандартно. Комбинативен е много, чете играта. По втория въпрос ще кажа, че не е хубаво, за който и да било отбор, да е зависим от един играч. Не съм обаче съвсем съгласен, че в Левски е така, защото има и други добри футболисти, с интересни качества.

Въпреки загубата има еуфория в Левски. Оправдана ли е?

- Има, защото Левски даде отпор на Лудогорец, създаде положения и игра добре през втората част, но като цяло има много какво да се желае, защото паднахме и от Локомотив (Пловдив), за мен необяснимо и изненадващо, сега и от Лудогорец. Вярно, в Разград е трудно, но Левски трябва да показва ниво в такива мачове. Не говоря само за по едно полувреме, защото е много трудно да обърнеш мач от 0:2, както беше в случая, особено на стадиона на Лудогорец.

Снимка 384774

Източник: LAP.bg

Не съм обаче съвсем съгласен с вас за "катастрофалното първо полувреме", защото Лудогорец разчиташе основно на далечни удари. Не смятате ли, че Левски се самоуби с две безумни грешки?

- Не бяха само далечните удари, имаше и едно, две положения от наказателното поле, а Левски не сътвори почти нищо. Един удар с глава на Костов при 0:0 и дотам. Винаги има грешки, какво означава, че Левски е паднал заради грешки?!

Емил Велев: В Левски трагедията е, че не останаха левскари

Емил Велев: В Левски трагедията е, че не останаха левскари

"Ролята на Даниел Боримиров трябва да е много по-голяма", заяви Кокала

Чак такива, каквито Полачек и Тиам не се виждат толкова често, не мислите ли? Особено първият гол...

- Окей, така е, но в такъв случай трябва да се попита защо пази този вратар, а не например Божката Митрев? Без да звучи като заяждане, но той е прекалено тежък и тромав. Дори при втория гол ударът на Вандерсон не е толкова силен и един по-пъргав вратар можеше да се намеси. При Полачек няма как да стане... Вдигал щанги? Ами, като обича да го прави, да си смени професията и да стане тежкоатлет, а не вратар. Не бива обаче само него да обвиняваме, защото при първия гол Натанаел мина през 6-7 човека, които му позволиха да се нагласи и да нанесе удар.

Да поговорим малко за треньорския фактор. Може ли да се каже, че с всичките му минуси и плюсове, Делио Роси остави не чак толкова лошо наследство на предшественика си?

- Да, можем. Аз в много интервюта казах, че Делио Роси не е точният човек за Левски, но със сигурност не е и този лош треньор, който се опитаха да го изкарат твоите колеги в края на престоя му. Нормално беше на тези играчи да им трябва време да се напаснат - като игра, като характери и да започнат да градят някакъв стил на игра. При Роси проблемът беше друг, беше в разбиранията му за футбола, които не съответстваха на Левски.

Снимка 366785

Източник: LAP.bg

А не беше ли проблемът в това, че имаше прекалено голяма дистанция между него и играчите? Самите футболисти го признаха.

- Влияе при всички положения, което рефлектира в хода на миналото първенство на резултатите. Нещо, за което предупреждавах.

За кое предупреждавахте?

- Че Делио Роси не е човекът. Левски изтегли късата клечка с неговото назначение.

Сега каква е клечката - къса или дълга?

- Дълга. Всичко след Делио Роси означава по-добри времена като игра и резултати за Левски. Това е моето мнение.

Кажете нещо за Славиша Стоянович, какво мислите за него?

- Разбира си работата и е добър треньор, но изказванията му са много напудрени, което в интерес на истината не ме учудва. Това е характерно за повечето сърби - да се заиграват с привържениците. Да, хубаво е да те подкрепят, да им показваш уважение и благодарност, но на моменти идва малко в повече. Харесва ми обаче, че залага на атаката, защото и аз самият обичам да изповядвам такъв футбол. Това е важно за Левски, и най-вече, винаги този тип игра е бил печеливш за Левски.

Снимка 384804

Източник: levski.bg

Долавям лек упрек към Славиша Стоянович, затова питам: Смятате ли, че е правилният човек за Левски?

- Казвам, че е добър треньор и човек, който си разбира от работата. Моето мнение е, че най-правилният треньор за Левски преди време беше Авраам Грант...

Какво стана, защо пропадна идването му миналата година?

- Знам само, че ако той беше дошъл, имаше едно единствено изискване - да доведе със себе си един испански анализатор, а остатъкът от екипа му щеше да е от български треньори. Сега виждаме какво е на "Герена" - дойде Стоянович и още няколко сърби с него. От българите останаха Асен Букарев и Тошко Симов, за да му използват лиценза. Каква е обаче тяхната роля, не се знае...

Гриша Ганчев каза, че един отбор тръгва всяко първенство с 30 точки аванс, визирайки Лудогорец. Коментира и работата им със съдиите. Подкрепяте ли подобно твърдение, което изрази донякъде и Наско Сираков?

- А Гриша Ганчев като ги правеше тези неща в Литекс? Освен това разбирам да биеш в директните мачове, но Лудогорец спечели и срещу ЦСКА, и срещу Левски. Това е. В тези битки се вижда дали си по-добър. След като те бият, явно не си.

Снимка 351116

Източник: LAP.bg

И треньорът на ЦСКА Ел Маестро е интересна персона. Какво мислите за него?

- На мен лично не ми е интересен въобще, затова и нищо не мисля. Дошъл е, чужденец е, говори по-така, за да изпъкне и да привлече вниманието. Нищо ново под слънцето.

Прогнозирайте развръзката за титлата?

- Надявам се Славиша Стоянович да докара нещата докрай и Левски да спечели титлата. Доста е интересно, защото трите отбора са събрани в една точка разлика, направиха поравно грешки от началото на сезона. Важно е да се отбележи, че в мачовете на лидерите от Първа лига, гледаме по 36 чужденци общо от трите отбора...

Явно няма достатъчно качество сред родните футболисти?

- Може и да е така, но трябва и да се изгради. В руското първенство отборите са задължени да имат поне по 4-5 местни футболисти, но това е дълга тема.

Емил Велев: Левски показва резултати, но играта все още е неубедителна

Кокала: Левски показва резултати, но играта все още е неубедителна

"Когато избраха Делио Роси, "сините" изтеглиха късата клечка"