Прочутият бивш футболист и треньор на Левски Емил Велев - Кокала говори пред ТОПСПОРТ за отминалото дерби между "сините" и ЦСКА. Последният треньор, направил Левски шампион, коментира и ситуацията в Израел, където е прекарал голяма част от кариерата си и е оставил доста приятели. "Гледам на страната като на своя втора родина", казва Велев, който не спира да се информира за случващото се както от медиите, така и чрез личните си контакти.

- Г-н Велев, отмина поредното издание на Вечното дерби, което завърши без победител. Как го видяхте през вашите очи?

Според мен продукцията беше доста слаба. Публиката и реферите бяха на по-високо ниво. Може би и двата отбора бяха сковани от голямото напрежение и не показаха истинските си възможности. Другото е и нивото на самите футболисти. Имаха доста възможности за отбелязване на гол, които не реализираха. Закономерно срещата завърши наравно.

- Вие няма как да не сте пристрастен, като бивш кадър на Левски, но все пак кой отбор стоеше по-добре на терена?

- ЦСКА стартира много добре от самото начало, с висока преса в половината на Левски. Но когато топката беше в тяхно владение, не се опитваха да разиграват, а с дълги подавания се опитваха да затруднят защитата на Левски. "Сините" по-случайност не получиха голове, защото играеха доста рисковано в защита. Според мен равенството е справедливо, но и Левски и ЦСКА могат да съжаляват, защото позволиха на отборите пред тях да се откъснат в класирането.

- През седмицата, която отмина, в Лудогорец заваляха оставки. Това естествен процес ли е или режисирана акция за отвличане на вниманието?

Вижте, тази загуба малко се преокспонира, защото са единственият ни отбор в Европа. Загубиха само три точки. И с 10 гола да бяха паднали - голяма работа. То пък Лудогорец все едно е големия отбор. Да беше Левски или ЦСКА, щеше да е по-голям резил и отзвукът щеше да е друг. Тези оставки ми напомнят едно време какво ставаше в Левски. Дайте си ги, пък ние няма да ги приемем.

Абсолютно режисирана история като в комунистическо време. Далеч по-правдоподобно е Кирил Домусчиев да се обади на Караманджуков и да му нареди да уволни Ивайло Петев например. А тук бла-бла-бла. На Петричев му било тежко, срамно, дрън-дрън. Абсолютен модел, взет от соца, а сме вече 2023 година все пак.

- Вие сте свързан професионално и лично с държавата Израел. Следите ли ситуацията там и как го преживявате?

- Чувам се със своите близки там. Тежко е положението, но израелците са подготвени за такава омраза от терористичните организации като Хамас и Хизбула. Те са откърмени с това нещо. Бях там 15 години и добре знам за какво става въпрос. Сега ги свариха неподготвени. Когато аз бях там такова нещо беше невъзможно да се случи.

Терористите от Хамас са убили внучката на бивш национален селекционер на Израел

Терористите от Хамас са убили внучката на бивш национален селекционер на Израел

24-годишната жена е била в епицентъра на атаката на ислямистите

Няма пострадали мои близки, но страдам за внучката на моя приятел Шломо Шарф (б.р. бивш национален селекционер на Израел), която е била убита от терористите, докато е била на това празненство в пустинята. Шломо ми е близък и дълбоко скърбя за загубата му. Синът му също ми е приятел и е идвал в България на подготовка с отбори. Има много трагични лични съдби, много хора са засегнати. Случващото се ще свърши един ден, но загиналите няма да се върнат за съжаление.

- Как ще свърши всичко това според Вас?

- Тепърва всичко предстои, ще летят ракети в посока и двете страни. Тежко е. За мен вина носи и сегашното правителство на Израел, което е занемарило охраната на границата. Преди го нямаше това нещо. Казармите бяха денонощно на пост и нямаше как пиле да прехвръкне. Как е възможно сега толкова терористи да преминат в Израел и да започнат да убиват, колят и отвличат? Не го допусках, честно казано. Такъв разграден двор не съм очаквал. Вината за мен е изцяло на правителството на Бенямин Нетаняху, който се занимаваше с други неща, за да не го осъдят. Сега малко ще се опита да измие срама от това, че искаше да си присвои съдебната система.

- Вие лично как се информирате за новините от Израел?

Всеки ден говоря с приятели, получавам информация от извора. Никога не съм прекъсвал връзката с Израел, който ми е като втора родина. Сърцето ме боли, но вярвам, че нещата ще се оправят.