Легендата на Левски - Емил Спасов сподели пред ТОПСПОРТ мнението си за предстоящото дерби между Левски и ЦСКА от 26-ия кръг на Първа лига.

Бившият директор на Детско-юношеската школа на "сините" заяви, че според него любимият му клуб разполага с възможностите и способностите да спечели сблъсъка с "червените", но не се ангажира с конкретна прогноза за крайния резултат в мача.

Емил Спасов акцентира вниманието на аудиторията върху представянето на Левски в атака, като сподели, че според него това е елементът от играта на тима, върху който трябва да бъдат съсредоточени повече усилия на спортно-техническото ръководство.

Г-н Спасов, когато заговорим за вечно дерби, неминуемо в съзнанието ни изникват няколко емблематични "сини" имена, сред които и Вашето. Какви са очакванията Ви за двубоя на 18.03?
- Едва ли някой от нас може да гарантира, че ще познае с точност крайния резултат и развоя на срещата. Естествено, искам моят отбор да победи. Нашият отбор.

Имат силите и способностите да го постигнат Обертан и компания?
- Разбира се. Уменията, силите, възможностите са налични.

Ясно е и че моментната форма няма значение в срещи като тази.
- Определено. Ставали сме свидетели на какви ли не резултати, по време на "хегемония" на един от двата гранда. ЦСКА стана шампион навремето, в годината, след като загуби с 2:7 от Левски. Те бяха тотални господари на първенството, в този конкретен момент, но ние ги попиляхме по терена. Така че нищо и никога не се знае в един такъв сблъсък. Който може да повлияе за доста мачове напред на загубилия тим.

Снимка 344069

Източник: EPA/БГНЕС

Одобрявате ли представянето на отбора напоследък?
- С известни забележки.

Насочени основно към какво?
- Нападението на тима. Това е очевидно и ясно за всички. Там се изисква много сериозна работа.

Предполагам, че основно бихте визирал представянето у дома срещу Берое?
- Да. Не може да си Левски и да имаш два удара във вратата. На собствен терен. Това не е Левски. Извинявам се, но наистина не ми беше сериозно.

Левски и Берое не се победиха - 0:0

Грозен футбол в мач с две положения: Левски не победи Берое на "Герена" с човек повече

Дъжд от снежни топки може да коства солидна глоба на "сините"

Забележката Ви основно е отправена към някой конкретен състезател или по-скоро към работата на спортно-техническото ръководство?
- Аз уважавам Делио Роси. Не искам да изглежда така, сякаш го нападам за нещо. Но не беше сериозно това, което се случи в този мач. Така шампион не се става.

Виждаме обаче, че и в лагера на съперника ситуацията напоследък не е кой знае колко убедителна. Показаха известни колебания "червените" в представянето си.
- Да. И то срещу съперници, които се очакваше да загубят тежко от тях.

Защо? На какво се дължи това, според Вас?
- На известно подценяване. Отпускане, може би.

ЦСКА и Черно море не се победиха - 0:0

ЦСКА спука гумите срещу Черно море на "Армията"!

Без голове в столицата, грешна стъпка на Стамен Белчев и компания

Тежката подготовка ли преумори футболистите на тима? Те изиграха няколко качествени проверки срещу силни опоненти, по време на паузата в шампионата?
- Възможно. Напълно възможно. Случва се това, в дадени случаи.

Да се върнем на Левски. Г-н Роси безспорно е с тежък характер. Според мен, обаче, това невинаги е нещо отрицателно. Най-малкото подобри дисциплината в отбора.
- Точно така. Може и да не се е харесало на част от състезателите, но това е положението. Така е навсякъде в Европа. По-добре да свикнат сега, докато са още по-млади. Не бива да забравяме и друг съществен принос на Роси.

Какво визирате?
- Играта в защита. Принос, който е изцяло негов и никой не може да му го отрече. Негова си е заслугата съставът да се представя толкова солидно назад.

Снимка 344059

Източник: LAP.bg

Но проблемът с атаката остава. Как би могъл да бъде коригиран той?
- Когато новите се сработят с останалите и започнат да оправдават привличането си в тима.

От какво зависи това? Адаптацията към тима е процес, който е строго индивидуален за всеки футболист и изисква определено време, за да бъде завършен.
- Това е един от проблемите. Че в Левски на всеки 6 месеца, приблизително, се внасят промени, корекции в състава, за които след това е необходимо нов период от време. Не е нормално на половин година да има по шестима нови, на които са им нужни два-три месеца, за да свикнат с всичко. И после отново, и отново... Така този процес, както го наричате Вие, остава за постоянно незавършен.

И позволява на треньорите да оправдаят липсата на определени резултати.
- Да. Обикновено се казва, че отговорността трябва да се търси при предишния наставник. И е така. Сега, в случая с Делио Роси, можем да му търсим сметка в края на този и началото на следващия сезон. Най-рано. Той до момента работеше с футболисти, които му бяха дадени, в голямата си част. Занапред нещата ще си зависят от него. Смятам, че са му осигурени условията, които са му необходими за работа, сега направи и селекция, така че вариантите за "оправдаване" на евентуални неприятни резултати намаляват. Лично аз очаквам в кратък срок от време Обертан, Паулиньо и останалите състезатели, които дойдоха с определени визитки и очаквания, да се сработят, да избухнат и да зарадват феновете на отбора.

По време на предстоящото дерби, да речем...
- Да, защо не? Желая им успех.

Снимка 340996

Източник: LAP.bg