Легендата на Левски Емил Спасов коментира пред ТОПСПОРТ последните събития на "Герена". Специалистът даде мнението си за раздялата с Делио Роси, като заяви, че според него италианецът е трябвало да бъде отстранен от треньорския пост след края на миналия сезон. 

Бившият директор на ДЮШ изрази недоумение как футболист като Антони Белмонт все още е играч на "сините" и кой е отговорен за неговото привличане. 

Спасов добави, че новият наставник на Левски трябва да е българин, а освен него клубът трябва да намери и спортен директор, като най-подходящ за позицията е Наско Сираков. 

В последните дни ситуацията на "Герена" е доста напрегната. Левски отпадна от Вадуц, раздели се с Делио Роси. Вашият коментар...

- Беше крайно време раздялата с Делио Роси да стане факт. Въпреки че е италиански възпитаник, с качества и способности, се видя, че в България не може да се справи. В клуб като Левски винаги се е играло нападателен футбол. Дори мисля, че Левски закъсня със смяната му. Като се обърне каруцата, пътища много. Левски отпадна от евротурнирите. Сега трябва да се гради отбор. Човекът, който идва трябва да заложи на нападателен футбол.

Жуниор Мапуку пред ТОПСПОРТ: Раздялата с Делио Роси е най-доброто за Левски

Жуниор Мапуку пред ТОПСПОРТ: Раздялата с Делио Роси е най-доброто за Левски

"Сърцето ми остава "синьо"

Не беше ли най-правилно Делио Роси да напусне още след загубата във финала за Купата на България?

- Аз бях един от хората, които го защитаваха и бях на негова страна до последно. С оглед на показаното през пролетта и най-вече мачовете в края на сезона, да, раздялата с него трябваше да се случи след загубата във финала за Купата и да се започне на чисто. Аз разбирам и ръководството на Левски. Това е Делио Роси. Италиански специалист, който се е доказал в миналото. Не знам и какви са били точките в договора му. Говореше се за голяма неустойка. Сега дойде време, в което започнаха да летят седалки от трибуните, което значи, че доверието към този човек се е изчерпало от запалянковци, от всички, които разбират от футбол. Беше крайно време да се смени. Трябваше да има нов треньор за началото на новия сезон, който да се опита да подготви отбора за евротурнирите и да не се стига до отпадането от Вадуц.

Българин или чужденец трябва да бъде новият треньор на Левски?

- Повечето от чужденците се провалят. Аз бих посъветвал шефовете на Левски, ако въобще някой ме слуша, да заложат на българин. Трябва да се помисли сериозно кой да бъде той.

Снимка 368900

Източник: LAP.bg

Споменава се името на Ясен Петров. Какво е мнението Ви за подобен вариант?

- Всеки би бил удачен вариант, ако работи правилно и заложи на атакуващ футбол. Пак повтарям, че в този клуб никога не се е разчитало на дефанзивна игра. Винаги се е опитвал да вкара повече голове от съперника. Друг е въпросът в момента с какво качество разполага отборът.

В момента в клуба има доста играчи със спорни качества. Къде трябва да бъде подсилен отборът?

- Определено полузащитната линия в този форма е слаба. На този етап нищо не играят. Чудя се как е възможно футболист като Антони Белмонт почти цяла година да е в Левски. Какво трябва още да направи този човек, за да докаже, че не може да играе футбол. Представянето му във всеки мач е безобразно. Няма начин да не се види в тренировките и в контролите, че той не става за Левски. Освободиха Васил Панайотов, който раздаваше за Левски, умираше на терена, въпреки всичките му недостатъци във футболен аспект. Той е човек, който е минал през школата, знае какво е Левски. А сега останаха тези мухи, защото те за мен са мухи. Белмонт и Мариани кой ги доведе? В средата на терена не може да се играе толкова слабо и безотговорно.

Снимка 368705

Източник: LAP.bg

Делио Роси бяга от отговорност с думите си за Белмонт и Панайотов. Той самият каза, че е отговорен за селекцията, а сега изведнъж прехвърля топката на ръководството. Доколкото знам на него му бе даден картбланш да прави каквото пожелае. Като Панайотов е по-добър от Белмонт, защо освободеният е Васко, а не французинът Панайотов не е от класата, която е нужна на Левски, но със сигурност е по-добър от тези, които сега са в отбора.

Преди година изпуснаха страхотен футболист като Мехди Бурабия. За него трябваше да се направи абсолютно всичко възможно да остане. Той беше уникален футболист, който не е идвал в България в последните години. Страхотен полузащитник. Изгони го и част от публиката. Той самият го призна. Той даваше класа на отбора. Вместо да го поощрим, да му се вдигне заплатата или по някакъв начин да му се покаже, че е значим за Левски, ние го продаваме. Сега търсим други като него. Трудно се намират добри футболисти с малко пари. Бурабия и в Турция показа, че е качествен футболист и реализира трансфер в Сасуоло. Само човек, който нищо не разбира от футбол, нямаше как да види, че този човек вся и всьо в Левски. Той беше изключителен футболист, но нямаше други около него.

Левски пропуснал да прибере солидна сума от бивш футболист

Левски пропуснал да прибере солидна сума от бивш футболист

"Сините" се разделиха с Мехди Бурабия през миналото лято

При Делио Роси като че ли имаше пропаст между треньор и шефове. Не трябва ли от клуба да търсят освен нов наставник и спортен директор?

- И аз така мисля. Ръководството все още не назначава. Доколкото чувам се търси чужденец. Напълнихме се само с чужденци, които взимат по много пари. Хора, които могат да работят и са се доказали, стоят извън клуба. Говоря за хора, които са дали много за отбора. Те знаят за какво става дума. Защо не им се даде шанс? Нека им се даде шанс да видим какво ще направят. За мен има нещо сбъркано. И то е от много години. Не съм вътре в нещата, не мога да кажа на 100%, но е явно, че нещата не вървят. За 10 години минаха над 100 чуждестранни футболисти. От тях 1-2 са тези, които впечатлиха футболната общественост и феновете. Те бяха и продадени след това. Всеки може да сбърка в преценката си. И в най-големите клубове го правят. Но не може от 100 човека да има двама качествени.

О, Левски прокобен...

О, Левски прокобен...

Нима сте изненадани от събитията, които се случиха на "Герена"?

Какво е мнението Ви за работата на изпълнителния директор Красимир Иванов?

- Познавам го отскоро. Възпитан и коректен човек. Не мога да кажа нищо повече. Мисля, че си върши добре работата. Отделен е въпросът, че в клуба липсва спортен човек, спортен директор, който да е събирателен образ между ръководството и треньорския щаб. Един човек, който е име, който го знаят всички и се е доказал в Левски. Такива хора са няколко, които могат да свършат работа. Трябва обаче да се чува думата му, в противен случай няма смисъл от назначението му.

Наско Сираков например ....

Разбира се. Не знам какъв е проблемът там. Наско Сираков дълго време се появяваше и присъстваше на трибуните. Беше близо до Спас Русев. Говореше се за него. Аз не виждам по-качествен човек от него, който да свърши тази работа. От ръководството обаче явно не са убедени в това. Не знам какви са причините. Години наред се спъваме в едни и същи камъни. Говореше се за някакъв чужденец, австриец, че ще дойде. Той не познава българския футбол, не познава Левски, не е голямо име. Това пак щеше да бъде грешка. В българския футбол, с българските футболисти може да се оправи само фигура. Човек с име, с достойнство, който милее за клуба.

Снимка 340662

Източник: LAP.bg