Легендата на Левски Емил Спасов говори пред "Тема Спорт" за актуалните теми в клуба. Славният футболист на сините се надява, че всичко около новия собственик ще се развие успешно. Той заяви, че трябва да се поздравят футболистите, които останаха в тима, и даде мнението си за битката за президентския стол в БФС.

Г-н Спасов, притеснен ли сте от случващото се с новия собственик на Левски? Вярвате ли, че може да се стигне до сделка с Джоузеф Диксън?

- Разбира се, че съм притеснен, но Наско Сираков преди дни каза, че самият той е неспокоен и несигурен в това, което става. Сподели и за План Б, който не е в мащабите на План А. Както той, така и всички левскари се надяваме да стане това, което Джо Диксън обеща да направи. Дано е истина това, което каза, и гаранцията, която е пратил, да е сигурна и точна. Наистина ще бъде голямо събитие и успех на Наско Сираков, ако успее да извърши това грандиозно дело и проект. Искрено се надявам да се получи. Не е тайна, че от година и половина е ходене по мъките. Много трудно Левски може да се изправи на крака без такава помощ. Всичко останало със спонсорите помага, но не е достатъчно клубът да се върне там, където му е мястото. Знаете, че футбол се прави с много пари, но трябва да има разум и добро ръководство.

Колко голям проблем е, че в момента сините тренират с 13 играчи, а няма яснота и за треньорския пост?

- Това е поредната година, в която Левски започва по този начин. При Петър Хубчев също започнаха с 12-13 футболисти. Надявам се, че в най-бързи срокове нещата с тези американски фондове ще се осъществят. Тези играчи, които останаха, заслужават голямо уважение и едно огромно "благодаря". Както каза и Наско Сираков, те доиграха годината без пари. Чест им прави, че не мрънкаха и играха, въпреки че не се представиха на ниво, но в крайна сметка много трудно се играе в такава патова ситуация с безпаричие. Всичко ти е надвиснало над главата. Постоянно те притискат някакви задължения. Много неприятно е това за един клуб и трудно се излиза от такава ситуация. Дано всичко се получи по сделката. Футболисти ще се намерят много бързо. Да, отбор не се прави за ден или два, но ако договорът бъде подписан и тези пари започнат да влизат в касата на етапи, много бързо Левски ще се изправи на крака.

Може ли да се създаде добра основа от футболистите, които останаха?

- Разбира се, и искрено се надявам, че ще се получи това.

Оправдавате ли тези, които си тръгнаха от Левски заради неизплатени заплати?

- Без всеки може във футбола. Не мисля, че сините са загубили нещо от напускането им. Ако бяха супер футболисти, отборът нямаше да е на осмо място. Играчи на тяхното ниво могат да се намерят, кога- то има средства, дори и подобри.

Какво мислите за борбата за президентския пост в БФС?

- Работя във футболния съюз вече 15 години. Не знам какво има предвид г-н Бербатов и хората, които са около него по повод на БФС и защо така се изказва. От много време го слушам и искам да му кажа, че е много неподготвен. Централата, откакто съм там - 15 години, а от четири съм в Зонален съвет София, показа уважение и загриженост към клубовете в цяла България. Изказва се, че ръководството на БФС се опитва да подкупва и да прави какво ли не с тях. Искам да кажа, че от 15 години назад футболният съюз непрекъснато помага на отборите - раздава какви ли не неща - топки, пособия, организира турнири и върши работата по перфектен начин. Не знам защо търсят под вола теле. Лично съм присъствал на проверки през тази година и половина, в която абсолютно нищо не се доказа. БФС прави всичко възможно да помага на клубовете. Няма как да се помага по друг начин, освен с пособия и организиране на турнири, защото знаете, че има законови неща, които не може да се пренебрегват. Не могат да се раздават пари и е невъзможно да стане. Затова се помага с каквото може. Слушам какви ли не неща, че БФС се опитва да подкупва клубовете с екипи и топки. Борислав Михайлов напълно резонно се завърна. В Зоналния съвет съм от четири години и почти всичко минава през мен. През последните 4-5 години Красен Кралев бе единственият министър, който отпускаше голяма сума за ДЮШ. Всичко се даваше за развитието на школите. Това, че клубовете не работят за това, е техен проблем. Мога отговорно да кажа, че няма повече от това какво да се даде. Не може Бербатов или друг човек, който като стане президент, да направи нещо повече. Преди да говорят, трябва да проверят. Това е мнение на футболист, който е дал живота си за футбола. Дай Боже, да станат и ще ги видя как ще работят. Нямаме треньори, които да работят с юношите. Докато клубовете не разберат, че трябва да произвеждат футболисти, няма как да се оправи българският футбол. Това се прави с компетентни хора.