Димитър Телкийски няма нужда от представяне. Човек, който има съществен принос за съвременните успехи на Левски и със сигурност е обичан от цялата "синя" общност. Дни преди подновяването на шампионата и часове преди сензационната раздяла на клуба с Асен Букарев, Мечо сподели своето мнение около всички горещи теми в столичния гранд.

Подобно и на мнозина други, Телкийски смята, в момента на Левски липсва така необходимия облик. Според него отборът трябва да има една стабилна основа върху която да се надгражда, а не през шест месеца да се правят куп безсмислени трансфери.

Бившият национал на България е на мнение, че мачовете за Купата срещу ЦСКА ще бъдат жизненоважни за Делио Роси и компания, тъй като вековниците нямат почти никакви шансове в борбата за титлата. А какво каза още Мечо Телкийски, прочетете в специалното му интервю за читателите на ТОПСПОРТ:

Емил Ангелов-Бабангида пред ТОПСПОРТ: Духът на Левски не се е променял през годините

Емил Ангелов-Бабангида пред ТОПСПОРТ: Духът на Левски не се е променял през годините

"Вярвам в момчетата, селекцията ни е добра и ще се представим далеч по-добре през пролетта"

Г-н Телкийски, наблюдавахте ли зимната подготовка на Левски? Успяхте ли да си изградите някакво мнение за отбора?

- Набавям си информацията около отбора от интернет пространството и вестниците. Интересувам се като фен на Левски, естествено.

Как ще коментирате новите попълнения? Подобно на лятото и сега се направи една доста мащабна селекция...

- Лично мое мнение е, че първо трябва да се изгради гръбнак на този отбор и тогава евентуално да се добавят нови попълнения. Лица, които хората да познават. Не всеки шест месеца да се сменят по 6 или 10 нови футболисти, което не е добре и за публиката, която ходи по стадионите и следи отбора. С толкова много хора, няма как да изградиш облик за половин година.

Снимка 293980

Притеснително ли е, че все повече чужденци заемат основна роля в Левски? Юношите се ползват с лимитирано доверие или биват пращани да се обиграват по отбори от Втора лига..

- Явно и от школата не идва нищо , за да може да се залага на младите. Най-вероятно има някаква причина, за да се взимат само чужденци. Не съм толкова навътре в нещата, но най-вероятно е това. Ако има някой кадър от школата, чака се 2-3-4 години да станат нещата, след това не се получава и може би затова се взимат само чужденци. А какви са чужденците вече, е друг въпрос.

Явно и от школата не идва нищо , за да може да се залага на младите. Може би затова се взимат само чужденци. ДЮШ на Левски трябва да функционира като тези на Лудогорец и ЦСКА

Вие работихте за кратко в ДЮШ на "Герена". Смятате ли, че има някой талант, който скоро да заблести в първия тим на Левски?

- Първо за мен, школата на Левски трябва да функционира като тази на Лудогорец и ЦСКА. Не знам, школа на Левски, уважаван отбор, не може да си позволява децата да плащат някакви такси и да си купуват екипировки. То от най-дребните детайли се започва, та да се свърши до това да няма качествени кадри и в първия отбор.

Снимка 339007

Делио Роси е критикуван от доста хора. Според вас ще успее ли да се справи подобаващо със задаващата се за него тежка футболна пролет?

- Да се надяваме. Вече познава отбора. Направи подготовка. Вече е опознал и новите футболисти. Дано видим едно добро лице на Левски.

Добромир Жечев: Спас Русев категорично е зад Делио Роси, дано не остане разочарован

Жечев пред ТОПСПОРТ: Русев категорично е зад Роси, дано не остане разочарован

"Дано Букарев се справи с отговорността, която носи"

Мачовете с ЦСКА за Купата на България ли се явяват като най-важните за сезона?

- Предвид това, че сме почти извън борбата за титлата, единственият възможен начин да спечелим нещо тази година е през Купата на България. Така, че явно мачовете с ЦСКА там наистина се оказват жизненоважни. През последните години, откъм трофеи, нещата не са никак добре.

Христо Йовов за ТОПСПОРТ: През пролетта Делио Роси няма да има място за оправдания

Христо Йовов за ТОПСПОРТ: През пролетта Делио Роси няма да има място за оправдания

"Букарев има качествата и капацитета да успее в Левски, но само това не е достатъчно"

Като човек, който е печелил много титли с Левски, носил и много радост на феновете, какво се сбърка през всички тези години, че клубът да се озове в сегашното си крайно незадоволително положение?

- Най-вече това, че Левски няма облик. На всеки шест месеца или година, в клуба се повтарят стари грешки. Не може да се изгражда отбор и на всеки трансферен прозорец да взимаш по един куп нови футболисти. Няма как! Тези хора, които играят вътре, им трябва време да се опознаят, да могат да се сработят и неща, все които няма как да станат за 6 месеца. Левски трябва да има основа, гръбнак, върху който да стъпи и след това вече да надгражда. Виждате един Лудогорец. Доста години играят заедно, познават си и кътните зъби, така да се каже. И те надграждат, но с един-двама, максимум трима души, които да паснат на отбора и вече изградения стил в него. А не ние да си търсим всеки шест месеца футболисти, пък дали ще паснат на стила, или не, никой не знае.

Левски трябва да има основа, гръбнак, върху който да стъпи и след това вече да надгражда. Не е важно президентът да разбира от футбол, а просто да се обгради с правилните хора.

Работел сте заедно с Тодор Батков, сега като гледате Спас Русев, имат ли някакви допирни точки двамата президенти?

- По времето на Батков, той даде цялата власт в ръцете на Наско Сираков. От своя страна, той заложи на Станимир Стоилов и оттам последваха успехите. Виждате, че не е нужно президентът чак толкова да разбира от футбол. Важно е просто да намери правилните хора. Видяхте, Мъри и Наско вършиха своята работа и се случиха тези най-паметните периоди в новата историята на Левски.

Пожелавам успехи на Левски и цялото спортно-техническо ръководство. Дано върнат хората по стадиона и най-вече да радват с играта си. Това, което показва Левски с резултатите си 1:0 или 0:0, не радва никой. Хората искат да гледат атакуващ футбол,  и особено в България, един отбор, който мачка съперниците.

Снимка 339008

Източник: levski.bg

Като за финал, какво се случва около Вас? Поизгубихте се от медийното пространство през последните месеци...

- В момента съм безработен. За последно бях в Оборищте (Панагюрище). Да се надяваме, че скоро ще се завърна във футбола. Имаше интерес към мен, 1-2 оферти, но на този етап предпочетох да изчакам още малко. Ще видим, скоро време очаквам да започна.

Емил Спасов пред ТОПСПОРТ: Резултатите от работата на Делио Роси в Левски ще дойдат през следващия сезон

Емил Спасов пред ТОПСПОРТ: Резултатите от работата на Делио Роси в Левски ще дойдат през следващия сезон

"Тимът трябва да насочи усилията си към спечелването на Купата на България"