Председателят на Управителния съвет на Левски Даниел Боримиров направи нови разкрития за проблемите в управлението на отбора. Той посочи, че Иво Ивков изцяло еднолично е поел управлението и е отказал достъп до финансова информация на Венцислав Димитров. Боримиров допълни в интервю пред "Гонг", че юристът е бил поканен на преговорите с НАП, но е решил да не отиде.

Palms Bet и Боримиров уважиха Илиана, Мъри липсваше

Palms Bet и Боримиров уважиха Илиана, Мъри липсваше

Вдигна голямо празненство

"По силата на договора за управление "Р.С. Консулт" е дружеството, което би трябвало да управлява клуба. За съжаление в последните месеци управлението бе изцяло поето еднолично от изпълнителния директор, като той дори си позволи да спре достъпа на финансова информация на Венцислав Димитров, който е финансовият контрольор, посочен от Надзорния съвет.

Това се случи, след като Венцислав Димитров неколкократно алармира, че се забавят плащанията на ДДС и осигуровки и така се нарушава финансовата дисциплина. Венци Димитров алармираше също така да се вземат мерки навреме, за да не се стигне до сегашната ситуация в НАП и да не се увеличават задълженията на клуба. Това е, което мога да кажа към момента".

Той коментира и отсъствието на изпълнителния директор Ивайло Ивков на преговорите с Националната агенция по приходите (НАП), на които присъстваха Наско Сираков и членът на Надзорния съвет Венцислав Димитров: "Доколкото съм запознат, Ивайло Ивков е бил поканен от Наско Сираков, но е решил да не отиде.

След това той излезе с изявление, че постигнатата договорка с НАП за 30 % от постъпленията е неизгодна за клуба.

Искам да поясня, че реално 20 % от постъпленията са дължимото ДДС, а останалите 10 % съставляват осигурителните вноски по заплатите. Тези 30 % клубът така или иначе ги дължи ежемесечно. Разликата е, че сега НАП ги взима принудително, защото през изтеклата година не се плащаха редовно", изтъкна Боримиров.

Той бе категоричен, че погасяването на дълговете на клуба към НАП е приоритет номер 1 пред Левски.

Шефът на УС изрази надежда, че след 2 седмици Общото събрание на акционерите ще гласува решение за емитиране на нови акции на обща стойност от 15 млн. лв. "Надявам се това да е най-добрата новина! За всички средства, които се съберат, е ясна целта - единствено и само да отидат за погасяване на сумата, която е към НАП", отбеляза Даниел Боримиров.

Той подкрепи развитието на ПФК Левски като бизнес по корпоративен двустепенен модел на управление - чрез Управителен съвет и Надзорен съвет, както е заложено в устава.

"Оперативното управление се осъществява от изпълнителния директор, който е част от Управителния съвет, като някои от решенията съгласно Устава се взимат с мнозинство от Управителния съвет", поясни Боримиров.

"Надзорният съвет пък е отговорен за контрола на дейността на Управителния съвет, както и за определени стратегически решения, описани в Устава. Неслучайно е избран този начин на управление, защото той дава възможност при взимането на важни решения да участва целият Управителен съвет, а стратегическите решения да се потвърждават от Надзорния, което е гаранция, че ще бъде взет всеки аргумент под внимание и ще се стигне до оптималния вариант за клуба.

Така се гарантира, че клубът се управлява модерно, по корпоративен модел, а не еднолично. За съжаление обаче от доста време това не се осъществява на практика", констатира още той.