Левски допусна срещу Лудогорец 14-ата си загуба след дузпи в 23 мача за националната купа, Суперкупата и евротурнирите, решавани с изстрели от бялата точка. Статистиката е безкомпромисна - в близо 61 процента от случаите "сините" напускат терена с наведена глава, пише "Тема Спорт".

Във всичките 3 надпревари балансът им е отрицателен. Парадоксалното е, че във всеки от тях те са започвали с победа. Пропуски от бялата точка пък са им коствали директно 4 трофея - по този начин са загубени 2 финала за купата и 2 за Суперкупата.

За тях всичко започва през лятото на 1964 година в 1/8-финал реванш за купата срещу Локомотив Горна Оряховица. След конфузното 0:3 като гост в първия мач, на реванша фаворитът бързо отбелязва две попадения до 11-ата минута чрез Димитър Йорданов-Кукуша и Георги Аспарухов-Гунди и изглежда, че ще се размине само с уплахата от първия мач.

Мъри: Цялата истина за Левски все още не е излязла

Мъри: Цялата истина за Левски все още не е излязла

"Това е нещото, за което не успях да се преборя"

Да, но третият гол, който ще уравновеси везните в спора, не пада и не пада. Нервите са опънати докрай, когато в последната минута след гениален пас на Аспарухов хитрото крило Сашо Костов докарва двубоя до дузпи. Настроенията в тях се люшкат от едната до другата крайност. Началото е кошмарно за сините, след като Гунди изпраща топката в аут. Все пак останалите четирима изпълнители на домакините Георги Златков-Бегача, Иван Здравков-Джак Раби (бащата на Антони Здравков), Георги Соколов-Соколето и Иван Вуцов не бъркат и идва редът на гостуващия тим.

Тогава зрителите с почуда виждат шоуто на Соколето, който в почти спиритичен транс прави над топката странни заклинания с жестове, мимики и думи. Съдията Никола Дундаров е толкова шашардисан, че въобще не санкционира синята звезда. Горнооряховци са шокирани повече и от рефера и първите двама изпълнители Васил Симеонов и Добри Блъсков не уцелват синята врата.

Така започват дузпите за Левски - с радост, но след това по-често превръщали се в мъка.

БФС глоби солено Левски след Суперкупата

БФС глоби солено Левски след Суперкупата

Вижте санкцията