Безличен, по-безличен, най-безличен, Левски. Тази скала за степенуване дори е прекалено мека за продукцията, показана от сините в последните два шампионатни мача. Поражението с 1:2 от Берое в Стара Загора срещу съперник, минал два пъти центъра, и мъчителното за гледане нулево равенство срещу Арда в Кърджали. Лошото е, че случилото се е резонно и следва неумолимо хода на направеното, всъщност ненаправеното, през лятото. Всичките заложени мини тогава започват да гърмят една след друга.

Тази есен е прекалено пъстра и топла, а неин контрапункт се явява отборът от "Герена". Ама толкова е безидеен, че чак да се чудиш как е възможно това. Във втори пореден мач сините сякаш станаха герои в скрита камера - претворявайки супербогаташи, попаднали в панелен квартал, в който са спрели топлата вода. И са толкова неподготвени, че не знаят да си пуснат бойлера, да използват бързовар, или пък да "стоплят", че вода може да се грее и на котлон. Та така е и с Левски - излиза най-острият ти играч Велтон и се чудиш какво да правиш, като го няма. Липсата на план Б е избождаща очите и нищо не се прави по въпроса.

През лятото бе горещо, а на "Герена" сякаш бяха слънчасали. Въпреки напуснали ключови играчи и трансфер на най-добрия защитник, при това в Лудогорец, изпълнителният директор Даниел Боримиров обяви за цел титла. Новият треньор Николай Костов заяви, че е доволен от потенциала на състава, и той засвири на тази струна. Мачовете в Европа държаха състава на тръни и той се надскачаше, въпреки че у нас вече бе допуснал две загуби. През септември играта заскърца сериозно, но незнайно защо оптимизмът в спортно-техническия щаб и ръководството се засилваше. При предишната пауза в шампионата предупреждавахме, че седмото място е по-близо от първото, но на това се гледаше с насмешка.

От Левски се лишават от специалист заради отказ да платят неустойка

От Левски се лишават от специалист заради отказ да платят неустойка

Щеше да помага за селекцията

За да се стигне до развято бяло знаме от треньора още в първия ден на ноември! При това директно от старшията Костов. Като изоставане от първото място нещата не са толкова драматични. По драматично е обаче, че изглежда, че сините нямат знанията и капацитета да ги променят.

Срещу Арда пролича пълната несъстоятелност на лятната селекция. В тима бяха привлечени дефанзивният халф Дарлан и офанзивният Хасими Фадига. И двамата не правят дори половин Филип Кръстев, с всичките кусури на родния национал. Бразилецът и французинът нямат грам идея как да изострят играта. Сещате ли се за извеждащ пас на Фадига зад гърба на защитата в мачовете, в които е бил титуляр? Няма и да си спомните, защото такъв липсва. Та на "Арена Арда" Рикардиньо дори не видя добра топка в близост до пеналта... През лятото треньорът не получи помощ от ръководството.

Не бяха взети крило и нападател. И сега се е оплел като пате в кълчища. Иска да направи нещо, но не знае как. И в Кърджали роди гениалната идея Асен Чандъров да играе на върха на атаката?! В два мача топката се изсипва безцелно в наказателното поле. В Стара Загора нямаше и кой да я центрира, защото Цунами и Петрис не са добри в това упражнение, въпреки че тогава в игра, за да обира високи топки, бе вкаран Илиян Стефанов. В Кърджали Костов пусна Галчев да центрира, но пък Стефанов си стоеше почти до края на скамейката. Объркващо, нали? Какво да говорим за крилата Роналдо и Марин Петков, които нямаха преодолян противник - как да атакуват, защо да го правят точно по този начин - имаха ли такива указания? В това отношение най-добре бе Кордоба, който се опитваше да пробива, въпреки че работата му е съвсем друга, и изглеждаше малко като на махленски мач.

Агресия, преса, поставяне на съперника под напрежение още в началото - забравете за тези неща

Сините не знаят как да атакуват противника, когато той владее топката. Опитат ли да го направят по-смело, излизат двама-трима латиноси, както бе в Стара Загора, и вратарят на Левски вади топката от мрежата си.

Има ли лидери в състава? Такива, които да заразяват и останалите с действията си? Забравете... Дълги месеци клубът се моли на Жереми Петрис и Андриан Краев да удължат договорите си, но с играта си от началото на септември насам те показват, че не заслужават такива. Въобще сините имат бели петна на всеки пост. А е видно, че Костов съвсем не е чаканият месия. Всички футболисти са дръпнали ръчната. Преди време имаше оферти за някои от тях. С тази игра през зимата всеки доскоро заинтересован ще каже: "Дръжте си ги". Просто защото в последните 5 мача Левски е като светофар, който много рядко свети в зелено - 1 победа (б.а. - зелено), 2 равенства (б.а. - жълто) и 2 загуби (б.а. - червено). А така дори и с чисто нови модерни автомобили (б.а. - да се чуди за какво и толкова важни са им на "Герена", след като играчите на Берое се придвижват с таксита), се стига доникъде.