Футболът в Израел изживява своя международен възход, след като клубовете от въпросната страна започват да се подвизават в турнирите под егидата на УЕФА. Макар и сравнително непознат за нас, утрешният съперник на Левски в квалификациите за Лига на конференциите - Апоел (Беер Шева) вече има достатъчно сериозен опит на високо ниво. А и успехи, които според гледната точка, дори могат да се сравняват с тези на "сините".

Трудно е да си Ники Костов

Трудно е да си Ники Костов

Менте в очите на "Стоиловистите", треньорски гений за подкрепящите Сираков - средно положение няма!

Но за да се стигне до силните последни години на "червено-белите", началото винаги е трудно. Дебютът на "камилите" е през далечната 1976 година, когато попадат в груповата фаза на турнира Интертото, където са още в компанията на Херта , Стандарт Лиеж и Кьоге.

Първият реален елиминационен двубой за Апоел е чак през 1994/95, когато в квалификации за Купата на УЕФА инкасира две загуби от гръцкия Арис с 1:2 и 1:3. През следващия сезон пък е един от най-емблематичните моменти в европейската клубна история на тима от Беер Шева, който стига до мачове с Барселона. Разгромът е очакван, но пък остава гордостта от съревнованието с "блаугранас" 0:7, 0:5.

Най-големият срам на Апоел (Беер Шева) в Европа пък е поражението с 0:10 от Рода в турнира за КНК през 1997 година.

С този резултат се изчерпват и разочарованията за израелтяните, които от 2016 година досега са си съществен играч на европейската клубна сцена. Оттогава съперникът на Левски играе три пъти в групите на Лига Европа и веднъж в тази за Лигата на конференциите. Отстранява два български отбора - Лудогорец и Арда, а черешката на тортата са двете победи над Интер с 3:2 и 2:0 през 2016 в групите на ЛЕ, както и тази над Ница с 1:0, отново в същия турнир, но през 2020 година.

Всичко това показва, че Апоел не е никак случаен отбор, а евентуалното му отстраняване ще донесе голям престиж за селекцията на Левски, предвождана от Ники Костов.

Левски е отстранявал клуб от Израел, но без да посещава Обетованата земя

Левски е отстранявал клуб от Израел, но без да посещава Обетованата земя

Спомнете си какво сториха "сините" срещу Апоел (Рамат Ган)