Аплодисментите са за Славиша Стоянович. Така озаглавихме текста, защото симпатичният сърбин със словенски корени напълно си ги заслужи след сблъсъка вчера на стадион "Васил Левски". Имаше известна нотка скептицизъм при назначението му, която не бе продиктувана лично от неговата персона, а по-скоро от факта, че бе поканен на пожар - принцип, който доказано е вреден за Левски в последните години.

Славиша Стоянович: Не трябва да си мислим, че сме направили кой знае какво

Славиша Стоянович: Не трябва да си мислим, че сме направили кой знае какво

"Играхме отговорено, дисциплинарно и концентрирано"

Бе ясно, че бойното кръщение на Стоянович щеше да е първият по-сериозен тест в шампионата, с т.нар. конкуренти от челото. Преди това видяхме 6 победи и 1 загуба в 7 мача, а макар че поражението от Локомотив (Пловдив) остави горчив привкус, не бе чак толкова драматично, че да се правят генерални изводи и оценки. По-логично бе мненията за работата на Славиша да бъдат дадени след битката с временния лидер по голова разлика в Първа лига.

И така, получихме ги (б.а. - отговорите) на 29 септември между 17,00 и 19,00 часа, когато Левски срещна и победи наследника на големия дразнител ЦСКА, който случайно или не, публиката припозна като такъв. С всичките му трансформации, вече е категорично, че ЦСКА на Гриша Ганчев предизвиква същите емоции сред привържениците на Левски, каквито и преди сблъсъците със старото дружество на "червените". Иначе как бихме си обяснили тези близо 25 000 зрители на стадион "Васил Левски"?

Колкото до сблъсъка, той мина почти изцяло под знака на тактиката на Славиша Стоянович. А преди да навлезем в детайли за неговите действия в хода на двубоя, отваряме една голяма скоба с питането: Къде изчезнаха характерните за британците обноски на Нестор ел Маестро? До момента младият треньор даваше вид на дипломат, който умее да борави с думите, но прави впечатление, че при липса на точки във важни мачове, показва по-скоро балкански, отколкото британски манталитет, макар че се самоопределя към втората категория. Ясно е, че му пари под краката, което е в реда на нещата. Няма как да не го притеснява факта, че преките му конкуренти за титлата го занулиха не само откъм голове и точки, но и откъм игра.

Да, приемаме, че ЦСКА - Левски не беше кой знае колко атрактивен за наблюдаване мач, но в тактически план имаше своите достойнства, макар Нестор да твърди, че двата отбора не били показали нищо. С "нищо"обаче битки не се печелят! Ето нещо, което Ел Маестро би следвало да знае от комуникацията си с Мирко Сломка, на когото е бил асистент толкова време в Бундеслигата. И да, победата на Левски съвсем не дойде от нищото!

Нестор ел Маестро: Левски и ЦСКА не създадоха нищо, но те ни вкараха от нищото

Нестор ел Маестро: Левски и ЦСКА не създадоха нищо, но те ни вкараха от нищото

Ето какво заяви треньорът на "червените" след загубата

Този мач Славиша Стоянович го беше изиграл в главата си още преди да е започнал. И да не беше се стигнало да автогола на Черниаускас при изпълнението на Обертан, бъдете сигурни, че Левски пак щеше да вкара и да победи. След 1:0 до голяма степен бе ясно, че "сините" трудно ще допуснат да загубят точки от своя съперник, ако ще да бяха играли и до Коледа, както гласи футболният жаргон. Левскарите държаха опонента си далеч от своята врата, а в редките моменти, в които все пак го допускаха до нея, не му позволяваха да стигне до нещо повече от изсипани топки, безпроблемно печелени от ръстовите Холмар и Яблонски. Няма нищо случайно, че всяка първа, втора, че и спорна топка бе печелена от "сините", които почти винаги бяха с числено преимущество там, където трябваше. След 15-ата минута Левски овладя средата на терена и не я пусна почти до самия край на мача. Давиде Мариани и Хали Тиам почти не загубиха единоборство, а по двата фланга Цветкович и Горанов, подпомагани от Кабрал и Паулиньо във фаза защита, не позволиха на Кирил Десподов, Тиаго и Едвин Джеси да правят знаковите си пробиви на скорост и извеждащи подавания.

Още нещо положително в "синия" лагер, което също не е случайно. Славиша Стоянович показа най-добрият и подготвен към момента състав на Левски. Със сигурност сред запалянковци и специалисти е имало нотки на притеснение дали някой измежду Белаид и Белмонт ще започне сред титулярите, или пък и двамата, но тези 11, с които Левски излезе на терена показаха, че треньорът вече познава много добре играчите си и знае кого и кога да пусне. Имаше и елемент на изненада, тъй като при излизането на Станислав Костов вероятно мнозина са очаквали поява на Серджиу Буш, вместо на Богдан Вашчук, а по-късно и на Белмонт. Рокади, с които напрактика "сините" тотално затвърдиха превъзходството си в центъра и наситиха допълнително зоната между защитата и халфовата линия. Затова не е никак случайно, че ЦСКА за цял мач не успя да създаде чисто голово положение, особено през второто полувреме, когато се очакваше отборът да заиграе по-офанзивно в търсене поне на изравняване. Един удар на Николай Бодуров с глава след корнер в средата на първото полувреме - с това се изчерпа активът на съперника пред вратата на Мартин Полачек. Левски пък игра и създаде точно толкова, от колкото се нуждаеше. И закономерно спечели! Затова аплодисментите са за Славиша! За пропуските ще говорим друг път, придържайки се към максимата, че победителите не ги съдят...

Левски победи ЦСКА с 1:0 и оглави еднолично Първа лига

Автогол раздели Левски и ЦСКА, "сините" отново са на върха в Първа лига!

Тимът на Славиша Стоянович се наложи с 1:0 над "червените"