На 23 септември, точно преди 28 години на стадион "Васил Левски" отборът на Левски постига една от най-паметните победи в историята на дербито с ЦСКА. "Сините" побеждават със 7:1, а легендарната осмица Наско Сираков изравнява рекорда на Никола Котков (5:2 на 7.07.1970 г.) и Димитър Йорданов - Кукуша (6:3 на 15.07.1962 г.), вкарвайки четири попадения в сблъсъка между "сини" и "червени" в рамките на една среща.

Ивелин Попов получи сребърния си медал от Сочи

Ивелин Попов получи сребърния си медал от Сочи

Отличието на футболиста бе връчено от българския посланик в Русия Атанас Кристин

За разлика от 1968 г., когато "сините" отново вкарват седем гола, този път ситуацията в навечерието на мача е коренно различна. "Левски" е в суперформа, като седмица преди това са разгромили пловдивския "Ботев" с 6:1, а два месеца по-късно регистрират и рекордната си победа над столичния "Локомотив" с 8:0.

Началото на мача съвсем не предвещава крайния изход. В 12-ата минута Илиан Илиев посреща центрирана от Емил Кременлиев топка и е ефектна странична ножица я забива в противниковата врата. Осем минути по-късно обаче Михтарски се възползва от неразбирателство в защитата на "Левски" и изравнява. Скоро след това започва рецитала на Сираков. Той е съборен от Росен Кирилов в наказателното поле и от дузпа отново извежда "сините" напред. Те нанасят своя съкрушителен удар в края на полувремето, когато Сираков поднася топката на Даниел Боримиров пред вратата и той отблизо увеличава разликата, а секунди преди паузата Сираков се извисява над "червените" бранители Мачев и Кирилов и с глава заковава топката под гредата - 4:1.

През второто полувреме на терена има само един отбор - "Левски". "Сините" налагат тотално превъзходство и с мълниеносни комбинации често излизат на стрелкови позиции. Над всички е Наско Сираков. Достойно му партнират Боримиров и Илиев. Голеадата е продължена от Боримиров, възползвал се от пас на Наско с пета, а когато Сираков довежда резултата до 6:1 след дузпа за игра с ръка на Войнов, всички сякаш усещат, че вече е дошъл часът за новото рекордно постижение.

В минутите до края "сините" продължават да нападат и да пропускат идеални голови положения, а и вратарят на ЦСКА Румен Ненов се превръща в герой за своите, спасявайки най-малко 4-5 стопроцентови голови положения. Кулминацията настъпва в последната минута, когато след меле и канонада от удари към Ненов Сираков фиксира рекордното и до днес 7:1.